Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Astra H - jaký zvolit motor?

Poradna
Petr Šikl | 12.02.2009
foto: TipCars.com
V dnešní poradně se nám sešly dva téměř identické dotazy. U obou se tazatelé zajímají o vhodnou bezproblémovou a výkonnou motorizaci pro Astru H. Jaký agregát doporučíme?

Dotaz č.1: Dobrý den, při výběru mého dalšího vozu uvažuji o Astře H z let 2005-2006. Rád se svezu ostřeji. Jaký motor mi doporučíte? (ročně najezdím 10-15 tisíc kilometrů).

Dotaz č.2: Líbí se mi Astra z roku 2005. Akorát nevím který motor zvolit (především spolehlivost a slušný výkon). Nenajezdím ročně víc jak 25.000 km a je mi jedno, jestli benzín nebo diesel. Opel u nás nemá zrovna moc chvalnou pověst, i když si myslím, že s tou spolehlivostí to nebude tak horké, jak se u nás prezentuje.


Odpověď č.1: V prvé řadě bych se vyhnul při udávaným ročním nájezdu vznětovým motorům. Tím se nám výběr podstatně zúží. Dále bych se obloukem vyhnul zážehové šestnáctiventilové čtrnáctistovce Twinport, která je přes své papírové výkony subjektivně línější než se zdá. To samé platí i o silnější šestnáctistovce (opět Twinport), která má s Astrou stále dost práce. Za ideální proto považuji osmnáctistovku s výkonem 92 kW, která i přes svou relativně jednoduchou konstrukci a datum zrodu dokazuje, že rozhodně nepatří do stalého železa. Časem prověřený agregát je neustále zlepšován a vyniká příkladným zpřevodováním díky čemuž si ve srovnání jedna-šestkou říkají jen o litr paliva navíc. Tento agregát prošel právě v roce 2006 modernizací (dostal variabilní časování ventilů a výkon povyrostl na 103 kW, přičemž spotřeba klesla o 0,5 l/100 km). Pokud narazíte na osmnáctistovku, chybu neuděláte. Patříte-li k sportovně založeným řidičům, sáhněte po přeplňovaném dvoulitru, který je dostupný ve dvou výkonnostních verzích 125 kW, resp. 147 kW u kterých je potřeba počítat se spotřebou ve velké míře závislou na stylu jízdy. Při klidném tempu dokáže přeplňovaný dvoulitr jezdit v rozmezí 8-9 l/100 km, při razantním stylu však za více než dvojnásobek. Od roku 2005 tvoří špičku ledovce opět přeplňovaný dvoulitr s výkonem 177 kW (OPC), který je doslova brutální a nelze ho příliš doporučit. Přemotorovaná bestie v podobě Astry OPC se nevyznačuje zrovna příkladným průběhem točivého momentu. Nejvýkonnější agregát se neustále přetahuje s řidičem o nadvládu nad vozem a způsobuje díky extrémně tvrdému podvozku hororové zážitky zejména na nerovném povrchu. O jízdním komfortu v tomto případě nelze hovořit. Navíc díky malému výskytu mezi ojetinami tuto verzi rovnou škrtám.

Odpověď č.2: Benzínové motory jsme si probrali již v prvním dotazu. Ještě k nim dodám, že čtrnáctistovka Twinport je vybavena rozvodovým řetězem a odpadá tedy nutnost jeho výměny. Pro ostatní zážehové motory platí interval 120 000 kilometrů , pro 1.6 a 1.8 s 103 kW interval dokonce 150.000 km a pro 1.8 s výkonem 92 kW interval 90.000 km. Přesto bych tyto hodnoty nepodceňoval a naopak měnil rozvody o něco dříve. Olej je nutné podle výrobce měnit po 30.000 kilometrech nebo dvou letech provozu (podle toho co nastane dříve). Zde opět platí, že dřívější výměnou oleje (kvalitního) nic nezkazíme. Co se týče spolehlivosti zážehových motorů, nejsou hlášeny žádné závažnější problémy. Zřídka se může zanést EGR ventil (stačí pročistit) nebo se může objevit vadný termostat.

Nabídka vznětových pohonných jednotek začíná šestnáctiventilovou třináctistovkou CDTI, která se vyrábí právě od roku 2005. Výkon 66 kW v praxi příliš neohromí a jedna-trojka se s hmotností Astry doslova trápí. Díky tomu roste i spotřeba, která měla být hlavní devízou tohoto nízkoobjemového přeplňovaného motůrku. Třináctistovka původem o Fiatu má rozvody poháněné řetězem, což by ji normálně řadilo mezi spolehlivé agregáty. Jak jsme si řekli již výše, agregát je příliš namáhán což vede k rychlejšímu opotřebení a ztrátě komprese. Často můžeme narazit i na ucpaný filtr pevných částic nebo na vadný snímač teploty výfukových plynů. U modelů s rokem výroby 2005 se můžeme setkat se sedmnáctistovkou od Isuzu, která byla nabízena krátce s výkonem 59 kW a déle s výkonem 74 kW. Slabší verzi vezměte obloukem a v případě nutnosti se zaměřte na silnější variantu 1.7 CDTI. Ta nepatří zrovna k nejtišším a nejvýkonnějším dieselům, ale poskytuje akorát výkonu a maximum spolehlivosti. Od roku 2004 u Aster zákazníci mohli volit také mezi vznětovými šestnáctiventilovými devatenáctistovky (88 a 110 kW). Slabší z nich byla po roce prodejů nahrazena osmiventilovou devatenáctistovkou o výkonu 74 kW. K té ještě přibyla taktéž osmiventilová varianta s 88 kW, taktéž dostupná od roku 2005. Z uvedených devatenáctistovek taktéž původem od koncernu Fiat/GM mohu doporučit šestnáctiventilovou verzi s 110 kW výkonu, která dokáže jezdit v rozmezí 6-7 l/100 km a patří zatím k méně problematickým. Vyskytnout se mohou úniky nafty z vysokotlakého čerpadla nebo zanesený EGR ventil.

Závěr: Osobně bych sáhl po atmosférické zážehové osmnáctistovce, případně po přeplňovaném dvoulitru.

Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
*autofans*, 12.02.2009 10:28
Najezdil jsem par tisic se vsemi motorizacemi a mu nazor je takovy
1.4 66kW - vynikajici motor na spotrebu, ale pouze pro hodne klidne ridice do mesta a primestsky provoz - na dalnici uz dost zere, ale na 16v jede pekne od spodu, ale chybi tomu trosku spicka
1.6 77kW - paradoxne se chova lip nez nova verze 85kW s variabilnim casovanim ventilu, do kratke verze parada, do caravanu nutny zaklad
1.8 jakakoliv - temer stejna spotreba jako u 1.6, ale zatah atm.dvoulitru, ale mala nabidka aut
2.0 T - usporne jen kdyz se s nim jezdi jak s 1.4 a je to celkem rarita sehnat
1.6 T jel jsem s nim jen par km - plati co co u 2.0T
1.7 CDTi - vsechny verze trosku hlucne, spolehlivost dobra, ale neni to ono
1.9 CDTi - klidne i zakladni varianta 74kW super, diky 6kvaltu, 88kW ideal, 110kW nirvana, ale auto na to uz nema podvozkove
vsechny 1.9CDTi jsou spolehlivejsi a tissi nez vetsina konkurencnich dieselu i kdyz jsou to JTD od Fiatu kde jinak hodne chrapoti. Moje doporuceni bud hledat 1.8 nebo jakoukoliv verzi 1.9 CDTI
Petr - TipCars.com, 12.02.2009 11:15
Už je to v pořádku. Díky
typek, 12.02.2009 14:05
Mám přerostlou Astru (Zafiru) a v ní motor 1.8 16V (92kW) a mám zkušenost i z VECTRY Caravan s modernější 103 kW verzí tohoto motoru.
Zkušenosti ze Zafiry: spolehlivý dříč, solidní zátah a bezproblémové ježdění, dynamika dvoulitru, slušně se sbírá už kolem 1800 otáček. Jediný problém za cca 130 tis km, je pomalejší padání otáček při puštění plynového pedálu (musí se nechat vyčistit škrtící klapka) a při brutálním způsobu jízdy po dálnici a na studeno po městě papká olej - ale do 1 l na 5-10 000 km. Spotřeba s 1400 kg těžkou prázdnou Zafirou kolem 7,5-8 l na dálnici (tachometrových 140-150) po městě 10-11 litrů (Brno), mimo město se dá dostat pod 7 litrů. Za tu dynamiku slušná spotřeba-přesně takhle žrala i fabie 1.4 MPI....
Zkušenosti z Vectry: Ten motor dozrál, dá se neskutečně zatěžovat a libuje si v tom. za 100 000 km, nechtěl kromě benzínu a pravidelných prohlídek vůbec nic. Spotřeba dle stylu jízdy, ale dá se říct, že stejně jako u předchůdce.
Co jsem se tak bavil s mými kamarády, kteří provozují japončíky atd., je to jediný evropský zástupce (+ ještě 1,8 v bmw a 1.8 T.S AR) kteří se s nimi dají ve své kategorii srovnat. Beze srandy lze poslední 1.8 od Opelu bez turba srovnat ve všech parametrech s 1.8 s turbem od VW, což vypovídá mnohé
jiriez, 12.02.2009 15:49
Souhlasím s panem Šiklem, byť příznivcem Astry (a Opla jako takového) po osobních zkušenostech s Astrou I a II nejsem a asi už nikdy nebudu (no, na druhé straně Insignia vypadá docela povedeně, otázkou je, jaká bude kvalita). Asi bych také doporučil 1,7 CDTI od Isuzu. Ten motor se tak před pěti lety montoval i do Hondy Civic, než Japonci vymysleli vlastní 2,2 diesel, pár lidí s touhle motorizací znám, nepamatuji se, že by si někdy stěžovali (jako na váhy vzduchu a jiné koncernové shity).
jarar, 20.06.2014 13:18
Tento motor 1.8-103kw, je v různé psací formě chválen a já chtěl koupit VECTRU C nebo FIAT CROMU s tímto motorem. V bazarech jsem našel dvě CROMY a dvě kombi VECTRY C a výsledek? Všechny motory klepaly.. Problém asi bude olej 5W30, který je předpsán a nechápu proč. Motoru to asi nesvědčí. Mělo by být 5W40, hlavně kvůli teplotě v horkém létu. Dokonce mazací plány pár značek olejů ho tam skutečně má!!! Po shlédnutí ovládání a funkce časování ventilů si nemyslím, že motor "dospěl" a pokud ano, tak maximálně do dražších oprav.. Všechny motory měly do 150000km. Nejméně pak CROMA s 80000 a byla jako šicí stroj..
Takže já to vidím na 2.2 - 108KW...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů