Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké je Volvo XC70 D5?

Aktuality
iHNED | 09.03.2009
další 4 fotky
foto: ihned.cz
Volvo Ocean Race je extrémní plachtařský závod. Jedenáctičlenné posádky vyrazily v říjnu 2008 ze španělského Alicante do ruského Petrohradu. Tam ovšem nezavítají dříve než 27. června 2009, neboť trasa závodu vede přes Kapské město v Jižní Africe, indický Cochin, Singapur, Qingdao v Číně, brazilské Rio de Janeiro, americký Boston, irský Galway a švédský Stockholm.

Ano, Volvo Ocean Race není nic menšího než závod kolem světa. Sedm speciálních lodí třídy Volvo Open 70 absolvuje trasu o délce přes 37 tisíc námořních mil (68 500 km). Posádky musejí prokázat mimořádnou houževnatost a odolnost, neboť některé ze sedmi etap mají trvat až třicet dnů. Námořníci jsou odkázáni na zásoby mražených potravin a pouze jednou v průběhu celého závodu mohou vyměnit své oblečení za nové.
To je jistě všechno hezké, ale jak to souvisí s automobily? Volvo, které dalo extrémnímu námořnímu závodu své jméno, připravilo své modely V70, XC70 a XC90 ve speciální edici Volvo Ocean Race, jež bude v prodeji pouze po dobu konání závodu. Na silnici byste je měli i při letmém setkání spolehlivě identifikovat podle tmavomodrého laku "Ocean Blue" a nových litých kol, jejichž design "byl inspirován tvarem a dynamikou mořských vln".
Ať už se vám ráfky vlní před očima nebo ne, interiér nese mnohem srozumitelnější odkazy na estetiku závodních plachetnic. Designérka Maria Thunbergová ozdobila krémově béžovou kůži charakteristickými "pilovými" švy, jaké se používají při šití lodního plachtoví. Na palubní desce i dveřích najdete dekorační lišty z kartáčovaného hliníku a stejný materiál tvoří i povrch elegantní středové konzoly. A dokonce i rohy koberečků jsou okované hliníkem - údajně opět po vzoru lodních plachet. Další odlišnosti? Loga "Volvo Ocean Race" na předních blatnících, nápisy stejného znění na prazích i roletě zavazadlového prostoru.

Vítr v plachtách
Volvo bylo poněkud nedůsledné, když se spolehlo na konvenční techniku a neosadilo vozy speciální edice ani ekologickým plachtovým pohonem, ani velkou lednicí na zmražený potravinový koncentrát. Pod kapotou námi zkoušeného modelu XC70 pracoval pětiválcový turbodiesel D5.
Po nastartování za chladného rána rozhodně nebylo možné splést si jeho nevycválané klepání se šelestem napnutých plachet, nicméně v běžném cestovním režimu se ukázal být velmi dobře odhlučněný a ani zvláštní rytmika jeho bručení při akceleraci není úplně nepříjemná. Výrobce nabízí tuto motorizaci standardně s manuální převodovkou, ale většina zákazníků moudře volí šestistupňový automat za 57 tisíc korun. Vždyť k uvolněné plavbě se lopotná práce s řadicí pákou jaksi nehodí.
I ryze silniční modely značky Volvo na vozovce občas poněkud "plavou", zejména je-li řidič tak pošetilý, aby od nich vyžadoval cokoliv, co by se byť i jen vzdáleně podobalo sportovnímu stylu jízdy, a nechuť "dobrodružné" verze XC70 k takovému zacházení je ještě výraznější. Její zvýšené dráhy odpružení a poněkud těžkopádný pohon všech kol nijak nenahrávají preciznímu projíždění zatáčkovitých partií, zato velmi usnadňují pohyb po nezpevněných cestách nebo dokonce v lehčím terénu.
XC70 představuje mezistupeň mezi běžným kombi (v případě Volva model V70) a automobilem kategorie SUV, která je v nabídce švédské značky zastoupena modelem XC90. Technickou podstatu tohoto modelu lze velmi přesně postihnout v lapidárním vyjádření, že jde o "zvýšenou V70".

Luxusní "kajuta"
To samozřejmě znamená, že můžete očekávat veškeré přednosti největšího švédského kombi, jako je třeba gigantický zavazadlový prostor s dokonale rovným dnem a pravidelným, snadno využitelným tvarem. Dostanete také neobyčejně útulný interiér, který názorně předvádí, že Skandinávci dosud nezapomněli, jak navrhovat funkční a krásné obytné prostory.
A nebylo by to Volvo, kdyby nemělo vyspělou bezpečnostní výbavu. Například systém BLIS monitoruje mrtvé úhly po obou stranách vozu, zatímco radar "v přídi" hlídá váš odstup od ostatních aut. Pokud se jeho představa o bezpečné vzdálenosti neshoduje s tou vaší, zabliká na vás nepřehlédnutelným oranžovým světlem nad přístrojovou deskou.
Méně medializovanou, ale o to užitečnější vlastností aut značky Volvo, XC70 nevyjímaje, jsou skvělá sedadla. Při dosednutí působí měkce jako pohovka, nicméně na delší cestě zjistíte, že páteři se dostává skvělé opory ve všech důležitých bodech. A kdyby vám tohle všechno bylo málo, přidává edice Volvo Ocean Race také výbojkové světlomety s ostřikovači, zadní parkovací senzory a vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou a kompasem. Sextant ovšem nelze pořídit ani za příplatek.
Člověk nemusí být fanouškem extrémních jachtařských klání, aby ocenil elegantní styl a přidanou výbavu edice Volvo Ocean Race. A její exkluzivita se nepochybně promítne v pomalejším poklesu ceny oproti běžným verzím V70, XC70 a XC90. Takže vlastně vůbec nezáleží na tom, že pro většinu majitelů této speciální edice bude největším životním dobrodružstvím občasné nedovolené parkování na modré zóně.

Klady a zápory

+ jedinečnost- jen průměrný dieselový motor
+ prostředí v interiéru 


Volvo XC70 "Volvo Ocean Race"

Cena: 1 263 000 Kč
Motor: turbodiesel 2,4 l
Výkon: 136 kW
0-100 km/h: 9,9 s
Max. rychlost: 205 km/h
Spotřeba: 8,3 l/100 km
Emise CO2: 219 g/km
Hmotnost: 1816 kg

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
T.J., 10.03.2009 09:04
Redakce se dopouští zásadní chyby, která se zde neodpouští. Chválit něco jiného, než Das Auto (což je zde sic pořád dokola, ale to nikomu nevadí...), bude okamžitě označeno za reklamu. Ná já s oktou jezdím za 2l na 200km. Takže všechno ostaní musí být šrot. To je celkem jasný!
T.J., 10.03.2009 09:28
Ovšem bez ohledu na svůj předchozí příspěvek, musím tvrdě souhlasit s cruisem. To je holý fakt, a myslím, že už to tady se.e zhruba tolik lidí, kolik chuděra paní Kylie. Kylie - omlouvám se, já osobně si Vaše příspěvky rád přečtu, zdají se mě objektivní, a vetšině případů s Vámi souhlasím. Styl psaní je poněkud nestandardní, těžko čitelný a dělá problémy asi každému.
Karel, 10.03.2009 11:30
Ze začátku jsem její (Kylie) komentáře četl. Ví o čem píše a technice rozumí. Ale postupem času a jejím specifickým slohem se komentáře staly nepřehledné a nečitelné. Neustále se s někým dohaduje o slovíčkách a názorech. Tohle býval odborný server a autech. Dnes je většina článků spíše reklamou a diskuze zaplevelené nesmysly....
jiriez, 10.03.2009 12:20
Pánové z Tipcars. To jako má být co??? Číst bláboly typu, že v téhle edici to bude pomaleji ztrácet na ceně, že si stejně většina zákazníků kupuje šestistupňový automat, že je ten diesel je jen průměrný atd. mě dost znechucuje a považuji to za ztrátu času (asi po mnoha letech si půjdu při obědě chodit číst jinam.) Je pravdou, že XC 70 se častěji (nevím z jakého důvodu, ale všimnul jsem si toho) prodávají v automatu. Na druhé straně by si měl autor téhle "takyrecenze" vyzkoušet i manuál - a ihned by viděl, jak moc v tomhle případě automat ubírá výkonu a že je až příliš "rozvážný", tedy líný. Diesel mi zase až tak špatný nepřipadá, když tohle je už třetí generace motoru, se kterým přišli tuším někdy v roce 2000. Nevím, jaký zvukový projev by autor očekával od dieslu. Já jsem byl překvapen pouze jednou v životě, když jsem jel v dieselovém LR Sport (a možná taky kdysi v bávu 535 d). Tohle je však jen pětiválec a utlumený je fakt dobře. Ani parametricky na tom ten motor není vůbec špatně a spotřeba je taky OK. Tak nevím, co je až tak průměrného (asi to neklepe jako koncernový Zetor TDI PD). Koneckonců, stejně má přijít Volvo brzo s další generací turbodieselů 2.4. Jinak design - ne každému se nové V 70, resp. XC 70 líbí. Mě osobně se třeba minulá generace líbíla a líbí víc - hlavně ta záď je taková jaksi nevolvovská (vyjma světel v noci). Sedadla - výborná, ale také už bývala lepší (třeba v té minulé generaci). Plky o pohonu všech čtyř kol v článku jsem úplně nepochopil. Asi tím chtěl autor říct, že Volvo dosud nemá k dispozici vysoce sofistikovaný 4x4 jako třeba x-drive od BMW, což je bohužel pravda. Ale tragiku bych v tom nehledal, takových výrobců je spousta (třeba Honda, koncern vyjma Audi). Na sněhu člověk ocení 4x4 v jakékoli verzi (vyjma stařičkých japonců a Kia Sportage bez mezinápravového diferenciálu). Prosím redakci, aby se vrátila k původní formě článků - jak je psal třeba pan Vaculík, už to jaksi není ono. A přetiskování článku nějakého blábolila z denního tisku, no to už je fakt moc!!!
cruise, 10.03.2009 12:57
absolutně pravda
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů