Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Impreza 2.0D - správný krok

Testy
Petr Šikl | 24.04.2009
dalších 39 fotek
foto: Petr Šikl
Z nekompromisního modelu se příchodem nové generace vyklubal povedený vůz, kterému se podařilo skloubit výborné jízdní vlastnosti s dostatkem komfortu. Impreza navíc právě nyní dostává pod kapotu diesel...

Automobilka Subaru nemohla až do loňského roku uspokojit zájemce o agregát spalující motorovou naftu. Paličaté automobilce se však podařil husarský kousek. Vlastními silami vyvinula dieselovou pohonnou jednotku typu Boxer, která se chlubí maximálně kompaktními rozměry, slušným výkonem, nízkou hmotností a spotřebou. Říká se: "kdo si počká, ten se dočká". V případě tohoto dieselu se čekání doopravdy vyplatilo. Dvoulitrový agregát jsme stačili otestovat v modelech Legacy, Outback a naposledy i ve Foresteru. Tam byl již vybaven šestistupňovou převodovkou a oslňoval solidním výkonem i spotřebou. Jak si povede tato pohonná jednotka v menší Impreze, kam se díky své kompaktnosti dokázala v pohodě vejít?

Karoserie a interiér:

Nasávací otvor na kapotě je spolu s logem na zádi jedinou viditelnou změnou na kabátu vznětové Imprezy, a tak není potřeba se vzhledu znovu věnovat. Řidiče zajisté potěší velká vnější zpětná zrcátka, která skvěle informují o dění za vozem. V interiéru se rovněž téměř nic nezměnilo. Na středovém tunelu ubyla páka redukční převodovky. Za volantem stavitelným ve dvou osách najde každý řidič velmi rychle ideální polohu.

Tři kruhové ukazatele v přístrojové kapličce jsou sice jednoduché, ale maximálně přehledné. Ostatně Impreza se vyznačuje celkovou strohostí a jednoduchostí, která neodpoutává řidiče od jízdních zážitků. Interiér tak poskytuje maximální soustředění na samotnou jízdu. O něco horší je to s kvalitou použitých materiálů a jejich zpracováním, které neodpovídá cenovce. České rodiny také nepotěší o něco menší zavazadlový prostor o objemu 301 l, který je daní za konstrukci permanentního pohonu všech kol.

TIP: Subaru Impreza 2.0R LPG 

Motor: top diesel

Oproti dvoulitrovému dieselu použitém v Legacy je motor Imprezy vybaven uzavřeným filtrem pevných částic se zpětným vedením výfukových plynů (EGR). Je použito vícebodové přímé vstřikování Common Rail od výrobce Denso.

Dvoulitr produkuje 110 kW při 3600 otáčkách spolu s maximem točivého momentu 350 Nm při 1800 otáčkách. Impreza díky tomu dosáhne stovky za velmi dobrých 8,6 sekundy a rozjede se až na 205 km/h, přičemž si žádá o skromný příděl pohonných hmot. Výrobcem udávaných 5,8 l/100km je v reálném provozu dosažitelných, což dokázal náš test spotřeby. V praxi je však počítat s apetitem o litr vyšších (kdo by odolal slušnému zrychlení). Po studeném startu není produkovaný zvuk příliš příjemný, přesto se do interiéru nedostává ani trocha vibrací či jiných rušivých elementů. Dvoulitr po zahřátí utichne a svým projevem připomíná spíše zážehový agregát. Hravě se nechává vytočit k pětitisícové hranici a překvapuje svým naprosto lineárním přísunem výkonu, který není pro všechny diesely zrovna typický.

(+) spotřeba
(+) lineární přísun výkonu
(+) kultivovanost
(+) pružnost

Možná nevíte: V prestižní odborné anketě International Engine of the Year v loňském roce získal dnes testovaný dieselový Boxer třetí místo v kategorii "Nejlepší nový motor 2008", kde se ziskem 201 bodů skončil hned za osmiválcovým čtyřlitrem v BMW M3 (218 bodů) a dvoulitrovým dieselem od BMW 123d s Twin Turbem (257 bodů). V kategorii "Nejlepší motor s objemem od 1800 do 2000 cm3" vznětový Boxer obsadil se ziskem 196 bodů rovněž třetí místo (první byl 2,0 TSFI). 

Jízdní vlastnosti: nejlepší ve třídě

Dobrou zprávou je, že výborné jízdní vlastnosti Imprezy příchodem dieselu neutrpěly žádné trhliny a zůstaly zachovány. Diesel díky své muší váze nezatěžuje přední nápravu a neprojevuje se negativně na jízdních vlastnostech. Nezávislé zavěšení zadních kol typu Double Wishbone a symetrický pohon všech kol dělají z Imprezu vládce serpentinových tratí a neztratí se ani v disciplíně rychle projížděných táhlých zatáček či pohybu po městě.

Nová šestirychlostní převodovka je relativně přesná a oceníte ji zejména na dálnici, kde na šestý rychlostní stupeň motor točí při stotřicítce pouhé 2500 ot./min. Impreza tak boduje i při vysokých rychlostech na německých dálnicích, kde se chová maximálně klidně a říká si o malou porci paliva. Navíc díky rámovým dveřím se posádka dočká i akustické pohody na palubě (aerodynamický hluk se tak dostavuje mnohem později než u předchůdce).

Horaly a lesníky může zaskočit absence redukční převodovky, kterou je benzínová Impreza běžně vybavena. Tu však využije jen hrstka řidičů (zejména v zimním období a ještě k tomu v extrémních podmínkách), a tak její absenci nevidím jako zásadní problém. Ostatně, který jiný vůz v této třídě je vybaven redukcí? Pro snadné rozjíždění v kopci nechybí Hill Assist Control.

(+) řízení
(+) brzdy
(+) jízdní vlastnosti /neutrální chování/
(+) poskytovaný komfort

Závěr: dobré srdce v hlavní roli

Vznětové srdce vlastní specifické konstrukce dodalo Impreze na přitažlivosti. Impreza s novým turbodieselem a novou převodovkou je proti zážehové verzi mrštnější a hlavně úspornější. Dosahuje lepšího pružného zrychlení a vyšší maximální rychlosti. Navíc nedošlo ke zvýšení hmotnosti a následné ztrátě neutrálních jízdních vlastností. Jediným negativem se může stát v horských oblastech absence redukční převodovky (oproti zážehové verzi). Úspěch dieselového Boxeru v modelu Impreza nebude zřejmě tak velký jako u větších modelů Legacy/Outback a Forester, přestože pořizovací cena startuje na stále přijatelných 624.800 Kč (což je jen o 25.000 Kč více než u 2.0R).

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 415
Šířka (mm)
1 740
Výška (mm)
1 475
Rozvor (mm)
2 620
Rozchod kol vpředu (mm)
1 495
Rozchod kol vzadu (mm)
1 496
Světlá výška (mm)
150
Provozní hmotnost (kg)
1 485
Maximální hmotnost (kg)
1 920
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
11,2
Objem zavazadlového prostoru (l)
301 / 1 216
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 998
Vrtání x zdvih (mm)
86 x 86
Kompresní poměr
16,3 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110 (150) / 3 600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
350 / 1 800
Spotřeba
Město
6,8
Mimo město
5,2
Kombinovaná
5,8
CO2 (g/km)
152
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,6
Max. rychlost (km/h)
205
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Spojka
Hydraulicky ovládaná suchá
Pohon
Stálý pohon všech kol se třemi diferenciály
Řízení
Typ
Hřebenové s elektr. posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
Mc Pherson
Vzadu
Víceprvkové Double Wishbone
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/55 R16
Ráfky
6.5JJ X 16 ET
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
528.800 (1.5R)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
624.800 (2.0D Active)
Celková cena testovaného vozu (Kč)
624.800
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Borik2, 24.04.2009 12:35
Ano, tato nová Impreza se mi líbí. Jako nový vůz bych si ho klidně pořídil, nicméně všeobecně o nových "moderních" dieselech si po letech provozu nedělám iluze o jejich stavu a případných investicích oproti benzínu.
Borik2, 24.04.2009 12:36
A ještě jsem ce chtěl poplácat, že jsem tu 1., ale Kylie mě (potvora jedna ) předběhla.
bruno, 24.04.2009 14:53
Malé prodeje budou nejspíš kvůli té ceně.ta se mně zdá trošku přemrštěná na tak malé auto.I když ten motor patří ke špičce....
Ráďa, 24.04.2009 15:36
Kromě té ceny by asi nebylo moc co vytknout, njn sympaťák
Robin BMW, 24.04.2009 16:37
Hromada lidí se prostě bojí servisu, kam ho zavezu, když se mi pokazí, k Tondovi od vedel ho nedám je to darebák. Kde seženu náhradní díly? Prostě zázemí automobilky např. olimpijských kruhů je obrovské. Na každém rohu servis celého koncernu. Jsem sám důkazem, že i pro mě to má velký význam.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů