Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Mégane 1.9 dCi: krůček k lidu

Testy
Ladislav Los | 23.04.2009
dalších 25 fotek
foto: Ladislav Los
Říkali, že bude o sto procent lepší, že kvalita se zvedne, že podvozek bude stát za to. Podívejme se, jestli u Renaultu s příchodem nového Mégane splnili sliby.

Nejdřív se podívejme na předchozí generaci. Musíme si uvědomit, kde všude měli u Renaultu „přitlačit“. Třeba v designu – průměrná příď a netradiční záď byla mnohým trnem v oku. Interiér působil vstřícně, ale v nižších verzích trochu lacině a umělohmotně.
Co do prostoru byl Renault Méagne průměrem třídy. Nabízel sice celkem dost místa na hlavu, ale pro kolena na zadních sedadlech to chtělo ještě nějaký ten centimetr najít. Ani zavazadelník nebyl největší ve třídě. Hodně lidí také žádalo, aby se interiér rozšířil, především v oblasti loktů.
Po technické stránce na tom byl Mégane dost rozporuplný. Příjemné motory s nízkou spotřebou a minimálním hlukem nebyl vždy zcela spolehlivé (zvlášť po větším kilometrovém proběhu). Podvozek byl francouzsky pohodlný. Jeho vláčnost však s sebou přinášela i nejistotu v zatáčkách, silné ponoření na vnější přední kolo v zatáčkách a odlehčení vnitřního zadního a hodně problematické byly i nerovnosti na vozovce.

Čelem k novince
Otočme se o 180 stupňů a podívejme se spolu na novou generaci vozu. Jak obstojí v našich očích a v očích zákazníků? Tak především Renault opustil experimenty s tvary karoserie a nechal se inspirovat klasickými tvary, avšak v moderním pojetí. Nejnetradičnější prvek designu je velký „okap“ na přední kapotě.
Nemusíte být ani odborníci nebo mít v ruce technická data a přesto poznáte, že auto je o notný kus větší. A to na všechny strany. Profituje z toho především prostor pro zavazadla. Nyní si můžete s sebou vzít 372 litrů drobností a vyplníte tím celý kufr až po roletku. A ještě nějaké litry zbudou pod podlahou.
Ovšem více bychom ocenili, kdyby se nárůst rozměrů projevil i v prostoru pro cestující. Místo pro nohy vzadu je sice větší, ale konkurence v podobě Fordu Focus je na tom pocitově o kousek lépe. Velmi nás ale zklamalo místo pro hlavu na zadních sedadlech. V tomhle ohledu jsme čekali lepší „hitparádu“. Člověk vysoký 180 cm vzadu temenem hladí obložení střechy. Pokud si připlatíte za prosklenou střechu, bude to ještě horší. Škoda.

Svítání nad přístrojovou
Renault už v modelu Laguna hlásil, že se pokusí vylepšit svou pověst a zvýší radikálně kvalitu. Jak se to povede, ukáže samozřejmě až čas, ale první kilometry s renaulty nás ubezpečily, že jdou správným směrem. Náš Mégane nabízí přístrojovku velmi podobnou té v Laguně. Má třeba stejné rádio nebo ovladače klimatizace. Každá spára je jen vlásenka, která má stejný rozměr na obou koncích. Nikde nic nevrže, neviklá se a hlavně je vyrobeno z příjemného materiálu. Před takovou kvalitou musíme smeknout.
Hodně zajímavý je štít s hlavními budíky. Tady se Renault vyřádil dokonale. Klasický otáčkoměr doplňuje velký digitální displej, kde se promítá rychlost, teplota motoru (alespoň, že v tomhle jde Renault proti proudu a tak důležitý údaj nenahradil jen kontrolkou) a stav paliva. Na pravé straně pak je čtvercový palubní počítač.
Vůz dostal i ovládání infotaimentu z Renaultu Laguna. Ovládání je na středovém tunelu několika tlačítky a malým otočným ovladačem. Renault si asi vzal za vzor BMW a Audi, ale chtěl udělat systém méně náročný na inteligenci. Částečně se to podařilo. Jediným tlačítkem se dostanete do menu, jiným k navigaci. Jen je třeba si dobře pamatovat, kde které tlačítko je. Dívat se totiž za jízdy směrem k ruční brzdě a přemítat, co máte zmáčknout, není zrovna bezpečné.

Náskok díky…
Jak je na tom Mégane s technikou? O něco lépe. Především se musíme zastavit nad podvozkem. Ten je sice stále francouzsky vláčný a děrované silnice překonává velmi luxusně, ale také jistější. O malý kousek jej technici vylepšili. Řekli bychom, že změn doznalo především odpružení. Je lehce tvrdší a zavěšení pak o malý kousek lépe postavené vůči silnici. Sice se stále v zatáčkách zadní kolo nadlehčuje a nakopnutí nerovností mu dobře nedělá, ale ten krůček k lepším vlastnostem Renault udělal.
Testovaný vůz měl pod kapotou vznětový čtyřválec o objemu 1,9 litru s výkonem 96 kW. Je to ideální společník. Menší šestnáctistovka by podle nás mohla občas lapat po dechu. Větší motor nemá problém s žádnou jízdní situací. Ve městě, stejně jako na dálnici, si agregát celkem příjemně pobrukuje a nemá zrovna velkou žízeň. Během testovacích kilometrů jsme jezdili za 6,3 litru na 100 km, což není moc, když započítáme drtivou většinu kilometrů na vrub kolabující pražské dopravy.
Výtku si zaslouží převodovka – tradiční nectnost francouzských vozidel. I zde došlo k vylepšení, ale stále je řadicí páka příliš dlouhá, dráhy mají příliš dlouhý krok a jejich přesnost by se dala také vylepšit. My se třeba neustále potýkali s dvojkou, která hlavně při podřazování ne a ne zapadnout do správné „kolonky“.

Cenové války
Velká konkurence, finanční krize a touha českých zákazníků po slevách nedovolí automobilkám zásadně vybočovat z řady. Tak ani u Renaultu nemohli při uvedení vozu „napálit“ částku výš, jak by kvůli modernější technice a vyšší kvalitě jistě chtěli. Naopak. Za základní model tak zákazník zaplatí 309 900 korun. Naše motorizace ve výbavě Dynamique (nižší s tímto motorem není) přijde na 469 900 korun. Za necelého půl milionu tak zákazník dostane celkem solidní rodinný vůz s hodně dobrou výbavou.
Když to srovnáme třeba s Fordem Focus, uvidíme, že německý konkurent je o značný kus dražší (základní cena od 405 490 Kč). Dražší je dokonce i Peugeot 308, a to je u značky vyznávající velké slevové akce už co říct. Konkurenční dvoulitrový turbodiesel dokonce stojí od 598 900 korun. Kdo by chtěl tedy levnější vůz, musí sáhnout po starším Citroënu C4, který začíná na 284 900 korunách, ale nemá motor větší než 1,6 l.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.14
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 295
Šířka (mm)
1 808
Výška (mm)
1 471
Rozvor (mm)
2 641
Provozní hmotnost (kg)
1 310
Maximální hmotnost (kg)
1 829
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
372/1162
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 870
Max. výkon kW (k)/ot./min.
96 (130) / 3 750
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
300 / 1 750
Spotřeba
Město
6,2
Mimo město
4,4
Kombinovaná
5,1
CO2 (g/km)
134
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,5
Max. rychlost (km/h)
205
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/50 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
309.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
484.900
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
robinx, 23.04.2009 06:48
Průměrný design přídě u předchozí generace méganu? A mohl by autor sdělit, která příď v nižší astřední třídě byla tedy v té době ztvárněním nad průměrem? Snad octavia? Vždyť předchozí mégane byl odbornou veřejností označován jako naopak velmi nápaditý, jen záď u hatchbacku nemusela u každého vyvolat zrovna libé pocity. sedan a kombi byly zajímavé, neotřelé, rozhodně to nebyla v této třídě nuda.
Reno, 23.04.2009 06:55
mělo tam být - krůček k Lídlu
Kobyla, 23.04.2009 10:14
a hledal jsem u VW Škoda soka v podobě Okt.2 a při pohledu na ceník jsem se nestačil divit.Že by byl mezi Meg3 a Okt.2 rozdíl 100 tis. Kč?A možná ještě víc?U VW je ceník trochu zmatený a čtenář musí pracně hledat alternativu proti Meg3.K desingu Megoše není asi moc pipomínek,je opravdu povedený,vyznávám pohodlný-měkkčí sedáky a podvozek a to má,motory má povedený,jen nesmí dostat palivo z JZD Chvojkovice.Beru ceník jako základ a nezajímá mě,kolik dá Tonda slevu,protože tu nedostane každý.Jinak Megane 3 GO!
Pavlik, 23.04.2009 18:15
Měl jsem možnost předváděcí jízdy s tímto vozem, jen motor byl 1,6 benzín s 6 kvaltem. Vzhledem k faktu, že jsem ihned přesedal do mé megane II grandtour mám tyto poznatky: 1. na mě až moc přitvrzený podvozek "německá" podvozková škola mne na českém tankodromu moc nenadchla (já nejsem sportovně založen) - ale skutečně lépe vede stopu , 2. mnohem lepší pocit z kvality, 3. je uvnitř pro posádku značně větší - já si počkám opět na grandtour kvůli kufru, 4. mrzí mne absence denních světel, nebo alespoň "blokace" naklápění a natáčení xenonů pro denní svícení jako má např. Ford.
Ještě bych opravil autora článku - megane nemá diesel 1,6. Menší motor je 1,5 dci a ve verzi 78 kw + 6 kvalt na něj nedám dopustit , naopak testovaná motorizace je mnohem technicky starší a o podstatných cca 90 kilo těžší.
Ráďa, 24.04.2009 15:44
Mohl by mi, prosím, někdo vysvětlit, co se myslí tím designérským kouskem v kapotě pod názvem "okap" ? Ať koukám jak koukám, já tam žádný "okap" nevidím
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů