Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X5 vs VW Touareg - které vybrat?

Poradna
Jaromír Herna | 22.05.2009
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
s rodinou bydlím v Beskydech, s častými cestami přes hory a potřebujeme velké auto 4x4.
Zvažujeme koupi BMW X5 nebo VW Touareg rok výroby 2005-2006, dovoz z Německa, najeto 70-100 tis. km. Cena odpovídá nové škodě octavia 4x4 a opravdu raději starší auto o 2 třídy výš. Teď jezdíme starším Passatem B5 4motion, proto náchylnost je spíše k VW, ale BMW je značka hodně dobře oceněná.
Touareg je u starších aut k dovozu o něco levnější, chtěli bychom diesel (VW 2,5 l R5, BMW 3 l), manuální převodovku (?). Utratit raději více za BMW nebo Touarega s plusem v servisu "za každým rohem"? Co byste mi doporučili?

Díky Petr


Odpověď

Oba dva němečtí zástupci dané podmínky splňují výborně a o výhodnosti jednoho či druhého budou rozhodovat detaily, nebo i preference k jednotlivým značkám. V ledasčem jsou si velmi podobní (bezpečnost, velikost), ale najdeme i zásadní konstrukční rozdíly a možnosti využití. Ikdyž se jedná o značky německé, ani jeden z obou vozů se přímo v Německu nevyrábí. (X5-USA, Touareg – Slovensko)
BMW X5 se na trhu objevilo v roce 1999 a v roce 2003 bylo zásadně modernizováno. Faceliftovaný model laik z vnějšku jen těžko rozezná (mírně pozměněný tvar předních světlometů, jiné vykrojení pro přední mlhovky), ale je dobré vědět, že došlo k zásadním konstrukčním změnám. Byl kompletně předělán systém pohonu všech kol (do té doby používaná varianta se třemi diferenciály byla nahrazena systémem xDrive), naftový třílitrový motor dostal pořádné stádo koní navíc (160 kW místo původních 135 kW) a automatická i manuální převodovka dostala o jeden stupeň navíc.
Tento vůz byl od prvopočátku konstruován s vědomím, že většina majitelů SUV se do skutečného terénu nikdy nepodívá. Jeho schopnosti v terénu jsou tedy omezené, ale naopak na silnici předvádí téměř to nejlepší v dané kategorii a luxusní výbavou hýčká své majitele podobně jako osobní vozy vyšší střední třídy. Motor 3,0d je pro tento vůz velmi dobrou volbou. Zejména ve své silnější verzi dokáže zajistit dostatečnou dynamiku při zachování rozumné spotřeby hlavně v porovnání se zážehovými sourozenci. Při koupi si ovšem dejte velmi dobrý pozor na jeho nepravidelný chod či „houpání“ otáček na volnoběh. Mohlo by to předznamenávat loučící se drahé vstřikovače systému Common Rail. Jinak Vám tento automobil zajistí bezproblémový provoz a dobrou spolehlivost. Dokonce i citlivá hliníková ramena osobních BMW jsou zde nahrazena trvanlivějšími ocelovými.
Volkswagen Touareg, který přišel na trh v listopadu 2002 se dvěma základními motory 3,2i VR6 a 5,0 V10 TDI a od roku 2003 byla jejich nabídka dále rozšiřována, si zachoval přece jen lepší terénní schopnosti. Vděčí za to především příplatkovým uzávěrkám nápravových diferenciálů a vzduchovému pérování dávající možnost zvýšit světlou výšku až na 30 cm. Takže Touareg se neztratí ani v těžším terénu a stejně tak jako velké klasické off-roady dokáže táhnout brzděný přívěs až o hmotnosti 3,5 t. To jsou ovšem vlastnosti, které tazatel až tak často nevyužije a při jízdě po zpevněných cestách bude mít BMW navrch. Mimo jiné je to dáno vyšší pohotovostní hmotností Touaregu a jeho o něco většími rozměry.
Motor 2,5 TDI R5 (128 kW) je na trhu s ojetinami velmi hojně zastoupen, nicméně mnohem lepší volbou bude motor 3,0 TDI V6 (165 kW) nabízený od podzimu roku 2004. Jedná se o velmi moderní agregát se systémem Common Rail třetí generace s piezoelektrickými vstřikovači s mnohem klidnějším a vyrovnanějším chodem. Motor 2,5 TDI R5 má svůj prapůvod v legendárních pětiválcích TDI z devadesátých let, zde je ovšem již osazen systémem čerpadlo-tryska. Potkat vás může zatuhlá regulace turbodmychadla, odcházející tlumič torzních kmitů, nebo tekoucí či nefunkční vodní pumpa zapříčiňující někdy až zadření motoru. Proto je potřeba velmi obezřetně sledovat teplotu motoru. Zdrojem problémů může být i velmi komfortní prvek výbavy-vzduchové pérování, kde může prasknout některý měch, nebo odejít kompresor či některé čidlo tlaku. Z hlediska spolehlivosti jsou tak lepší levnější varianty bez tohoto příplatkového prvku.
Pokud tedy ze z výše zmíněných důvodů budete hledat variantu 3,0 V6 TDI, potom se cenová výhodnost Touaregu oproti X5 pomalu ztrácí a pro Vaše použití bude BMW lepší volbou. Výkonově sice na motor od VW 5 kW ztrácí, ale přesto nabízí lepší dynamiku. Z 0 na 100 km/h se dostane o 1,6 s dříve a maximální rychlost je vyšší o 9 km/h. To vše při nižší spotřebě o jeden až dva litry na 100 km. Volkswagen kontruje větším zavazadlovým prostorem, nicméně v souhrnu všech hledisek jako lepší volbu doporučuji právě BMW X5 3,0d.

Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 24.05.2009 22:02
Tribecca se nevyrábí s žádným motorem, TRIBECA se, pokud vím, dělala s třílitrem, nyní 3.6, benzín, boxer. Neboť nejlepší diesel je žádný diesel.
koos, 28.05.2009 00:00
Motor Audi 3,0 V6 TDI je rozhodně dobrou volbou. S tím řetězem to není zase tak staršný jak píšete. Dle mých informací pouze dochází k poklesu tlaku oleje v jeho napínáku, což se zejména po delším stání projeví nepravidelným chodem motoru krátce po nastartování. Jako by motor v tu chvíli nešel na šest válců... Jakmile se natlakuje, je vše již OK. Řetězy zatím seklhaly na větším osmiválci 4,0 TDI v modelu A8, ale rozhodně nejde o nijak běžnou závadu. Audi 3,0 TDI je skvělým motorem, který mohu v nejlepším vědomí s vědomí doporučit.
Zerling, 24.08.2009 23:01
Dobrý den.
100,- tisíc korun českých za rok na servis za Touarega ? Kam jezdíš, to by mne fakt zajímalo? Možná tak první dva roky, když je auto ještě v záruce.

Nechci být hrubý, ale sám jednoho touarega vlastním a již mi skončila záruka a jen za servis dávám cca 30 - 60tisíc korun každých 20tisíc km. Ročně najedu cca 80tisíc kilometrů. Není těžké si spočítat celkové roční náklady.

Nicméně s Touaregem jsem mnohem více spokojen než s BMW X5, které jsem měl dříve. Motor mělo asi lepší BMW, spotřebu neřeším, ale vše ostatní má lepší VW Touareg. Spolehlivější (na BMW odcházelo všechno - topení, okýnka v elektrice atd..) U Touarega mi odešel sice celý motor ve 100tis km, ale dostal jsem nový v rámci záruky.
No hlavně s touaregem projedu všechno. A tím všechno myslím úplně všechno. viz fotky, kde mne můžete vidět http://www.touaregclub.cz/

Nějaký písatel tu srovnává Forda s BMW a VW, tomu bych rád sdělil, že srovnává ne hrušku s jablkama, ale letadlo s kolem. Automobilka, která neumí 4x4 může udělat pouze auto s nejnižšími provozními náklady (čím se na každém letáku nekonečně vychloubá), KDE OVŠEM CENA ODPOVÍDÁ KVALITĚ !

Úplným závěrem chci napsat, pakliže nehledáte auto do terénu, tak já bych volil Audi Q7, které je dle mého názoru asi top a s novým W12 naftovým motorem má před BMW velký náskok, co se týče nejen výkonu, ale i spotřeby.
Každopádně každé plnohodnotné SUV vyjde velmi draho a člověk s průměrným příjmem si jej může jen velmi těžko dovolit.
Spousta automobilek nabízí takové ty "hybridní" stroje jako Mitsubishi Outlander, VW Tiguan aj. které mají mnohem nižší provozní náklady i pořizovací cenu a splní téměř vše, co SUV i Offroad. Jen je potřeba se zamyslet, kolik km ročně najedete, na co auto vlastně potřebujete a zda by Vám nestačil ten výše zmiňovaný kombík s 4x4.

Berte tyto řádky prosím pouze jako mé soukromé názory, které vychází z mých zkušeností s těmito auty. Netvrdím, že jsou správné, ale snad někomu pomohou s výběrem a dále přeji hodně kilometrů bez nehod.
RobikHulik, 28.08.2009 14:26
Ja mam LandCruisera a kladu jak hovado. Radi bych Te Kylie pozval na projizdku lesem na peknou mitinku.
Ogar, 27.05.2011 22:40
Přeji hezký večer,
jsem v předsvědčení, že auto od BMW by bylo volbou lepší, neboť je fa. BMW daleko, mnohem daleko lépe hodnocena než fa, VW.
Mám v rodině dva bavory (mimochodem dvě sedmičky) a nemohu si ztěžovat. Bohužel se musí počítat s větší taksou na servis aa popřípadě náhradní díly, ale myslím si, že to za to stojí.
Jak se říká, Bavor- je bavor.
Autům zdar.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů