Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je Renault Espace bezpečné a spolehlivé MPV?

Poradna
Aleš Zich | 26.06.2009
foto: tipcars.com
Dotaz

Dobrý den,
řeším koupi "nového" vozu; hlavní požadavky jsou prostor (3 dětské sedačky v řadě odpovídající zavazadlový prostor), bezpečnost (3 děti v aute) a spolehlivost; neřeším spotřebu (roční nájezd cca 10000km - 40% Praha, 25 dálnice, zbytek mimo); závodník nejsem preferuji pohodlí; rok výroby 2004 a novější; cena 300 - 400 tisíc; momentálně je můj favorit Renault Espace 2.0T; můžete mi prosím poradit ohledně této motorizace (zdali tento motor nemá výrazné slabiny jako např. 3.0dci) na co si dát pozor připadneš navrhnout nějaký jiný vůz (může být i kombi, ne jen MPV)?

Děkuji Luboš


Odpověď

Renault Espace je průkopníkem třídy MPV, jeho první generace vyvinutá v 70tých letech jako nástupce Talbotu Matra Rancho byla představena Renaultem již v roce 1984. V té době neměl Espace prakticky ve své třídě konkurenci. Po svém pomalejším rozjezdu na trhu se brzy stal velmi vyhledávaným vozem. Jistě i z důvodu prodejních úspěchů Espace začali záhy vznikat jeho přímí konkurenti u dalších značek. Zezačátku mu však konkurovali snad jen užitkové vozy upravené pro přepravu osob jako např. Volkswagen Transporter či Ford Transit. Tyto vozy však byly daleko více účelovými nástroji pro přepravu nákladu než pohodlným cestovním MPV, kterým je Espace.

Od roku výroby 2004, tedy 20 let po uvedení Renaultu Espace na trh, je výběr konkurence již poměrně pestrý. Alternativou může být ve Vámi uváděné cenové relaci např. Peugeot 807 resp. Citroën C8, Chrysler Voyager či Ford Galaxy nebo S-Max (vyrobené od poloviny roku 2006). Vůz typu kombi bych ve Vašem případě nedoporučoval, optimální pro přepravu 3 dětí najednou bude 7-mi místné auto. Umístit 3 dětské sedačky (záleží samozřejmě i na jejich konstrukci) vedle sebe je velmi obtížné, ne-li nemožné v podstatě v jakémkoliv voze.
Chrysler Voyager si dovolím vyloučit z výběru hned díky jeho nevalným výsledkům v nárazových testech Euro NCAP. Naopak velmi dobré výsledky v těchto testech dosáhly Fordy Galaxy a S-Max, Peugeot 807 resp. Citroen C8 i Renault Espace poslední generace. Fordy Galaxy a S-Max pořídíte z těchto vozů relativně nejdráž, poskytnou Vám moderní konstrukci i design, slušnou míru spolehlivosti, velmi dobré jízdní vlastnosti, výměnou za ně však trochu nižší cestovní komfort (S-Max je prezentován jako „sportovní“ MPV). Tyto vozy jsou k sehnání téměř výhradně s dieslovým motorem 2,0TDCi o výkonu 96kW vyráběném ve spolupráci s koncernem PSA. Tohoto motoru není třeba se obávat z hlediska spolehlivosti. Poskytne vozu velmi dobrou dynamiku s přijatelnou spotřebou nafty.
Se stejným motorem o objemu 2,0 litru, ale s označením HDi a výkony 80, 96 či 103kW můžete pořídit Peugeot 807 nebo Citroen C8. Tyto vozy se vyznačují zejména vysokým komfortem cestování a zároveň dobrou úrovní spolehlivosti a zpracování. Tuto alternativu považuji za nejvyváženější volbu z hlediska poměru pořizovací cena/komfort/bezpečnost/spolehlivost. Pokud Vás opravdu netrápí vyšší spotřeba, pak bych Vám doporučil poohlédnout se po nějakém pěkném kousku s motorem 3,0i V6, který PSA v různých vývojových stupních vyrábí již déle než 20let. Jedná se o spolehlivý, kultivovaný a jízdně velmi příjemný agregát.
Vrátím-li se k zakladateli třídy MPV, Renaultu Espace v jeho nynější podobě, jedná se o velmi pěkný automobil s širokými možnostmi využití. Budete v něm cestovat komfortně i bezpečně. Vámi uvažovaná motorizace 2,0i turbo je vcelku bezproblémová a dostane-li od majitele to co potřebuje, tedy pravidelnou výměnu oleje, rozvodů a slušné zacházení, svou službu odvede dobře a spolehlivě. Jednou z nectností Espace s tímto motorem je poněkud vyšší hladina hluku v interiéru již při 3000ot./min. Espace je zároveň Renault se vším všudy, tedy s nevalnou kvalitou použitých materiálů i jejich zpracování a celkově nižší úrovní spolehlivosti. Projdete-li si servisní historii 3-5 letých Espaců, je to často poměrně rozsáhlé a při pohledu na kolonku vpravo dole „k platbě celkem“ nepříliš radostné čtení. S naftovými motorizacemi tohoto vozu, nejde-li o zcela nové vozidlo, bych nekoketoval raději vůbec.
Měl-li bych se tedy rozhodovat o nákupu vozu v této kategorii, Vaše volba auta francouzské výroby je z mého hlediska volbou dobrou i vzhledem k jejich tradici. Z výše uváděných důvodů bych doporučil raději produkt koncernu PSA, zde záleží jen na Vaší osobní preferenci zda benzín či diesel. Bude-li to Espace, pak určitě benzínový. Ford je zajímavou alternativou, dostanete se však s nákupní cenou pravděpodobně lehce nad Vaší zvolenou horní hranici. Na závěr už jen zdůrazním, že u ojetého vozu nejvíce záleží na předchozím zacházení, aktuálním stavu a průkazné historii.

Ing. Aleš Zich

autor je odborným konzultantem v oblasti nákupu vozidel

Auto AZ Consulting

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 28.06.2009 21:27
Mám za to, že u některých starších modelů "musel" motor ven - takže + nějaký ten silentblok, pumpa... U takové P605 nebo C XM 3,0 V6 výměnou rozvodů zvednete hodnotu vozu na dvojnásobek
Kylie, 29.06.2009 16:04
P605 a C XM budou dnes .. 15-20 let staré vozy - ty bych asi moc NE"řešila"..
.. u všech "modernějších" to víceméně NENí "problém" (a i cenově to je "přiměřené/přijatelné" .-)
PS: ODKUD máte informaci, že se u starých modelů musel motor komplet vyndavat - to NENí zrovna "běžné"...
Pěkný den
Pepe, 29.06.2009 16:23
Co je běžné v A a D nemusí být běžné v CZ a obráceně. Někde se to prostě vyndá pro usnadnění přístupu, někde se to prostě musí - možná to je jen argument pro odrazení od některého typu. A taková XM v "plnej" a v super stavu by se mi líbila na nedělní jízdy kolem chalupy. Jen tak pro radost...
PavelZ, 29.06.2009 22:02
No sem to já Pavel z Bukovan co má sestru Aničku. Pokud se nepletu tak ty si psal jestli nejsem z Droždína a to nejsem. Měj se
johnny.cerny, 24.06.2011 21:34
zdravim, vím, že se zde asi neřeší zrovna renault ale jen pro info třeba u espaceIII 3,0 V6 24V musí motor na rozvody komplet ven, a z toho plyne, že cena rozvodů je od 30ti tisíc výše.. osobně mi v renaultu Praha 8 řekli 50tisíc a výše ostatní malé servisy, do kterých jsem volal ( v podstatě celý středočeský kraj) tak okolo 30 tis. Kč. Honza
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů