Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tiptronic nebo manuál do Škody Superb?

Poradna
Aleš Zich | 19.06.2009
další 4 fotky
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,
plánuji koupi ojeté Škody Superb, ale nevím na co si mám dát při koupi pozor, uvažuji o motoru 2.5 TDi, několik mých známých tento motor chválí ale několik má zase opačný názor, co byste mi doporučili? Zároveň by mě zajímalo něco o automatické převodovce Tiptronic, spíše bych upřednostnoval 6ti stupňový manual, ale i o automatu jsem uvažoval a rád bych věděl váš názor. Pokud by vás zajímalo i o jakou výbavu mám zajem tak o co nejvyšší a se světlou kůží.

Děkuji moc za odpověd,
s pozdravem Aleš Kreidl


Odpověď

Škodu Superb lze považovat ze jeden z průlomových modelů Škodovky. Stejně jako při představení první generace Octavie v roce 1996 zaplesalo mé motoristické srdce radostí z krásného a konečně zase světově konkurenceschopného automobilu se znakem Škoda, tak jsem byl v roce 2001 nadšený i ze Superba. Tento o 10cm prodloužený „převlečený Passat“ je po všech stránkách zajímavé auto. Protože jsem v něm již mnohokrát cestoval a vždy jsem si užíval pohodlí a pohodu ve voze za volantem i na zadních sedačkách, zazlívám dodnes našim politikům neschopnost hrdě prezentovat kvalitní výrobek vlastní země a používat Superby (např. ve speciální prodloužené úpravě) mnohem šířeji coby vládní limuzíny. Naším tématem však je, zda zvolit automatickou převodovku, nazývanou „Tiptronic“, či raději 6-ti stupňový manuál a také který dieselový motor je nejvhodnější.

O Superbu bych nejprve s klidným svědomím prohlásil, že se jedná o velice spolehlivé auto. Při správné péči a dodržování potřebných servisních úkonů je to vcelku bezproblémový vůz. Nejvíce to asi platí o všech výkonových verzích 1,9Tdi s manuální převodovkou, verzi 96kW pak vidím jako naprosto optimální.
U těchto provedení lze očekávat vysokou spolehlivost i za hranicí ujetých 200tis.km. Do té doby Vás kromě předepsané výměny rozvodů a běžné údržby potká maximálně výměna napínacích kladek klínových řemenů (cca 6-10tis.Kč) a možná také váhy vzduchu (cca 4-6tis.Kč), která odchází u všech motorů Tdi od koncernu VW bez rozdílu. Problémy bývají někdy s turbodmychadly, ale zde se jedná dle mého názoru z 90% o špatné zacházení. Jedete-li s turbodieselem pod zátěží, tedy mimo město či na dálnici, pak je při zastavení na odpočívadle nutné nechat motor ještě alespoň minutu až dvě běžet na volnoběh aby se turbo trochu ochladilo. Kdo tohle ví a řádně mění v motoru olej, nemívá s turbem problémy ani po ujetí 250tis.km!
Je také dobré zkontrolovat stav přední nápravy, jejíž případná oprava vychází relativně draho. Dočtete se o ní v řadě již zveřejněných článků na TipCars.com, neb je používána i ve vozech Passat či Audi A4, A6. Zde nejvíc záleží, jestli bylo auto provozováno spíše po městech či rozbitých okreskách nebo po kvalitních silnicích a dálnicích.

TIP: Velké dilema: Passat nebo Superb?

O motorech 2,5Tdi V6 bylo již v poradně TipCars.com také napsáno poměrně dost. Shrnu-li to podstatné, nejedná se z hlediska rizika poruch o příliš povedený agregát. Ve verzi 120kW má velmi kultivovaný projev a plynulý zátah. Již po ujetí 100tis.km u něj však hrozí např. problémy se vstřikovacím čerpadlem (zanášení, zadírání) nebo vydírání ložisek vačkových hřídelí. Celkově má tento motor i dražší servisní náklady než 1,9ka. Kdo chce mít příjemně vrnící šestiválec, může ho to potenciálně stát nemalé peníze.
Ohlížíte-li se po mladším ročníku Superbu, pak nebude špatnou volbou 2,0Tdi se 103kW a 6ti stupňovou převodovkou. U těchto motorů je zatím spíše z Octavií znám pouze častější výskyt chybových hlášení jednotky motoru, které vedou k vynucené návštěvě autoservisu. Již jsem se několikrát setkal s tím, že byl pouze „přehrán software“ a auto jelo dál. Těžko říci, co se v servisu opravdu dělo, ale tyto záležitosti obvykle znamenají spíše otravu, než nějaký zásadní průvan v peněžence. V nejhorším případě půjde o výměnu některého z elektronických čidel. Projev tohoto agregátu je pocitově velmi podobný verzi 1,9Tdi, o něco vyšší výkon a krouticí moment dle mého názoru téměř nepostřehnete.
Tiptronic, to je opravdu příjemná záležitost. Kdo jezdí hodně ve městě a zkusil někdy jakýkoliv automat, dá mi jistě za pravdu. Podívejme se mu nyní trochu na zoubek.
Jedná se o automatickou převodovku klasické konstrukce se dvěma planetovými převody a hydrodynamickým měničem točivého momentu. Ovládána je elektrohydraulicky, tedy hydraulickými šoupátky ze šoupátkové skříně, elektrická část je řízena z řídicí jednotky převodovky. Již z tohoto popisu je zřejmé, že se jedná o relativně složité (oproti manuální převodovce) zařízení řízené pomocí počítače. Ovládání volicí pákou je snadné, běžně se budete pohybovat v režimu „D“ pro normální jízdu vpřed a „R“ jízdu vzad. Budete-li chtít řadit ručně, přesunete páku z pozice „D“ doprava, kde můžete pohybem páky vpřed či vzad proti pružinám řadit nahoru či dolů. Bez Vaší akce auto v tomto režimu samo nepřeřadí.
Automatická převodovka je velice citlivá na kvalitu a stav olejové náplně. Je dobré nechat si olej vyměnit i když výrobce uvádí, že má převodovka „doživotní olejovou náplň“. Olej totiž stářím degraduje jednak mechanickými nečistotami a zároveň vzdušnou vlhkostí, kterou postupně absorbuje. Tato vlastnost oleje je ostatně také důvodem, proč např. interval výměny motorového oleje bývá ohraničen nejen počtem ujetých km, ale také časově. Tuto výměnu bych doporučil udělat ve specializovaném servisu na automatické převodovky, kde Vám i poradí, po kolika km či po jaké době výměnu provést. Dopadne to určitě lépe než výměna provedená pod tlakem normohodin mechanikem ve značkovém servisu, který má ještě mokrý výuční list ve skříni…

TIP: Škoda Superb 2,8 V6 - jde o vhodnou motorizaci?

Automat je také daleko citlivější na zacházení ze strany řidiče. Budete-li často používat funkci „kick down“ a nutit převodovku divoce řadit při razantní jízdě, může to mít „za sebou“ klidně již ve 150tis.km. To je přesně hranice, kdy už je třeba být u automatu obezřetný. Viděl jsem několik Superbů a Passatů s vyměněným Tiptronicem mezi 100-160tis.km ještě prvními majiteli. Jsem tedy přesvědčen, že nejdůležitější je styl, jakým se s autem jezdí. Trochu problém s nově pořizovanou ojetinou je v tom, že právě tohle nikdy nevíte. Celková oprava této převodovky Vás u specialistů vyjde řádově na 40tis.Kč. Obecně však platí, že automaty koncernu VW patří k těm spolehlivějším a není neobvyklé najet i 300-400tis.km bez závažnějších problémů.
Superb se shodným motorem, např. již zmiňovaným 1,9Tdi 96kw, spotřebuje v kombinovaném provozu s automatem zhruba o 1 až 1,5l nafty na 100km více než s manuální převodovkou. Znamená to tedy, že ježdění s automatem je o něco dražší i z hlediska nákladů na palivo.
Velmi důležitým kritériem pro výběr automatické či manuální převodovky je způsob používání auta. Jezdíte-li převážně po městě, pak je automat velmi komfortní a logická volba. Pro časté ježdění mimo město a po dálnici je naopak vhodnější manuální převodovka, kde prakticky nehrozí nebezpečí poruchy.
Přeji Vám šťastnou ruku při výběru Vašeho auta a mnoho pohodových kilometrů za volantem této výjimečné a pohodlné limuzíny.


Ing. Aleš Zich

autor je odborným konzultantem v oblasti nákupu vozidel

Auto AZ Consulting

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
eTeflon, 19.06.2009 14:44
Mam passata s 2.8i V6 Syncro a tiptronic. Měním olej v převodovce po 50tkm včetně filtrů a těsnění. Originál díly mě vyšly na 2500,- + cca 1500,- 6,5l oleje (i když autodata uvádí 2,8l , když jsem měl koupené 3l a vypustil 6 nestačil jsem se divit). Mám najeto cca 220tkm(poctivých) a auto šlape jak hodinky!!! Nedělal jsem nic jiného než provozní věci (svíčky,filtry oleje,desky). Nevíte někdo jestli měnit ten olej po 50tkm stačí? A je třeba měnit i olej v zadním diferáku? Díky za radu!!
rohYpnol, 19.06.2009 14:46
Můžete někde na internet vystavit fotku onoho Supa? Ovšem bez úpravy PS. Můžete si také být jistý, že vůz neprodělal nějaké poškození? Toto mi také na Škodu opravdu nesedí, nikdy jsem rezavého Supa neviděl. Rezavých Octavií jsem již pár viděl - a vždy to bylo pravděpodobně způsobeno poškozením vozidla.
cruise, 19.06.2009 17:31
není co řešit už v roce 2004 dávala škodovka 12let záruku na neprorezivění karoserie. Muselo to být řachnutý... u předního skla nahoře naposledy rezl z koncernu B5, B6 už se polepšila...
Rubal, 21.06.2009 03:57
Tak to nahrává té holi ještě víc. Pokud máte ve voze dřevěnou řadičku, tak přeji mnoho úspěšných zařazení bez zlomení.
nepřihlášen, 05.10.2011 17:34
Such a deep asnwer! GD&RVVF
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů