Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je Citroën C5 s 1,6Hdi tou nejlepší volbou?

Poradna
Aleš Zich | 15.07.2009
další 4 fotky
Je Citroën C5 s 1,6Hdi tou nejlepší volbou? | foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,
již nějakou dobu jsem spokojeným majitelem Citroenu C5 2,2 HDi Exclusive rok 2001 a nyní se chystám vůz prodat a zakoupit novější Citroen C5, rok alespoň 2005, v naftě.
Chtěl bych se Vás zeptat, který z naftových motorů byste mi doporučili. Slýchávám rozporuplné reakce na motor 1,6 HDi, ale právě o vozu s tímto motorem uvažuji.
Nejsem žádný závodník, ale mám rád plynulou svižnou jízdu a pohodlí. Rád bych se vešel s cenou do 280 tisíc. Mohli byste mi tedy doporučit ideální motorizaci případně alternativu podobného pohodlného a spolehlivého vozu.

Děkuji
Aleš (24), Písek


Odpověď

O Citroënu C5 bylo již na TipCars.com napsáno poměrně dost. Dočtete se zde vše o hydropneumatickém odpružení Hydractive 3, které funguje naprosto spolehlivě a poskytne Vám takové jízdní pohodlí, jako žádné jiné auto ve srovnatelné kategorii. Připomenu také, že na rozdíl od dřívějších generací Citroënů, má již C5 klasické brzdy s podtlakovým posilovačem a samostatný posilovač řízení. Citroen C5 je tedy kromě systému odpružení standardně koncipované auto.
Vzhledově si na něj jistě každý udělá názor. Já osobně jsem si na něj musel trochu zvykat, neboť jsem fandou spíše starších designových trendů Citroënu DS, CX či XM. Po usednutí za volant C5 jsem si však uvědomil, že se Citroënu povedlo vyrobit auto poskytující komfort a pocit z jízdy srovnatelný se starými „houpavými“ Citroëny v rovnováze s výbornými jízdními vlastnostmi moderního konkurenceschopného vozu.
Ve Vámi uváděné cenové kategorii můžete koupit téměř libovolné konkurenční auto jako např. Peugeot 407 od PSA nebo třeba Ford Mondeo či Toyotu Avensis. Všechny tyto vozy mají své silné i slabé stránky a udělaly by Vám také dobrou službu. Když už ale Citroën C5 vlastníte a víte tedy o čem Citroën je, nezdá se mi smysluplné navrhovat Vám za něj jakoukoliv alternativu.
Podívejme se tedy na výběr možných motorizací a Vámi preferovanou jednotku 1,6Hdi. Obecně lze říci, že benzinové motory nejsou u C5 jeho nejsilnější stránkou, i když jízda s 2,0i 16V nebo s 3,0i V6 je pocitově velmi příjemná. U automobilů koncernu PSA však již mnoho let platí, že jejich optimální pohonnou hmotou je nafta. U C5 si s trochou nadsázky troufnu napsat, že platí „čím menší, tím lepší“. O starší verzi motoru 2,2Hdi se na TipCars.com dočtete dostatek informací, od roku 2006 se tento motor v C5 dodává se dvěma turby a výkonem 125kW, což z auta dělá téměř stíhačku. Nabídka C5 s tímto motorem je však na trhu téměř nulová a vzhledem k realtivní složitosti tohoto agregátu bych o něm ve Vašem případě neuvažoval.
Pro výběr nejmenšího agregátu 1,6Hdi hovoří následující fakta. Na trhu je C5 s tímto motorem absolutní převaha. Již to samo o sobě o něčem svědčí. Při první jízdě s 1,6Hdi jsem byl hodně zvědavý co se bude dít. Tento motor vyvinutý ve spolupráci PSA/Ford mne však již po prvních metrech absolutně nadchl. Jedná se o agregát, který se svými 80kW a 240Nm točivého momentu plynule táhne v celém spektru otáček a bohatě stačí na příjemnou a svižnou jízdu s C5. Na německé dálnici není problém ve 140km/h sešlápnout plyn a v pohodě zrychlit až někam ke 180km/h. Ruku v ruce s nižším povinným ručením navíc přináší i o 0,5-1l lepší spotřebu než 2,0Hdi se 100kW. Zpočátku jsem měl trochu obavy z životnosti motoru o tak malém zdvihovém objemu ve srovnání s jeho výkonem a hmotnostmi vozů, které rozhýbává. Po několika letech skvělé služby v různých vozech Citroënu nebo např. ve Volvu V50 či Fordu Focus tento agregát prokázal, že je vysoce spolehlivý a má i dobrou životnost. Ze servisní praxe jsou známy pouze občasné potíže s rachtající spodní řemenicí (je dobré si k nákupu vzít někoho, kdo ví jak má motor správně znít) a někdy se vstřikovači. Ty jsou, vzhledem k nepříliš dobré kvalitě nafty, citlivým místem každého dnešního dieselového motoru. Načatý vstřikovač se obvykle projeví při startu studeného motoru, kdy motor „zakoktá“ a zakouří. Proto si nechte vždy auto nastartovat úplně studené, nejlépe po noci kdy stálo, pokud to bude možné. Oprava vadného vstřikovače Bosch Vás naštěstí nezruinuje, takže se nejedná o příliš velké riziko. Občas se také vyskytne drobná netěsnost motorového oleje, což se u motorů od PSA prostě někdy stává. Nebude-li však motor od oleje již při nákupu nebo nápadně nově umytý, není třeba se této závady obávat.
Citroën C5 s motorem 1,6Hdi Vám mohu vřele doporučit a předpokládám, že s ním najedete mnoho příjemných, hydropneumaticky odpružených kilometrů bez jakýchkoliv potíží.

Ing. Aleš Zich

autor je odborným konzultantem v oblasti nákupu vozidel

Auto AZ Consulting

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mikes, 22.07.2009 19:28
Ooops Kylie, tak nejak jste se zapomnela prehlasit z nicku Marťan-Martin. Tak prece :o)
Kylie, 22.07.2009 20:55
Tedy vy to OPRAVDU NEhrajete ,-)
Vy jste OPRAVDU "natvrdlý", že?
PS: Zkuste si to ještě jednou nechat projít "mozečkem", jinak budu NUCENA si myslet, že vaše "dedukční schopnosti" jsou ještě POD těm "o autech" - a to by bylo HODNĚ "co říci" .-)
A teď už opravdu - Sbohem
Kylie, 22.07.2009 21:14
... děkuji za "nebyla až tak špatná" ,-)
a přeji ...
A "zarputile" bych ZOPAKOVALA, že vám PŘEJi alespoň svezení v Citroën C5 V6 3.0 - benzín, a nebo že jste to VY, tak i new nafta .-)
Pěkný den (nejeden ,-)
frupo, 23.07.2009 07:38
Jseš obyčejná schizofrenní buzna, která tu jenom opruzuje.
mikes, 23.07.2009 15:56
Co zrcadlo, zkusils?

PS. Kylie, tady jste zapomnela prepnout...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů