Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je ojetý Renault Espace IV?

Poradna
Jaromír Herna | 20.11.2009
foto: tipcars.com
Dotaz

Přeji dobrý den,
plánuji zakoupit ojetý rodinný vůz - zatím je mým favoritem Renault Espace IV v naftě, v ceně max. do 230-240 tisíc, ročník tak 2003 a novější. Po přečtení různých diskusních serverů a recenzí už mám tolik argumentů a protiargumentů, že vážně nevím.... Jaký motor byste poradili, 1.9 dCI, nebo 2.2 dCI? V této ceně jsem ještě neviděl chválený 2.9 Dci...

Díky za alespoň nějakou odpověď.

S pozdravem
Jaroslav Šístek


Odpověď

Celosvětově sebral prvenství Renaultu Chrysler se svým modelem Voyager, který byl představen ještě o několik měsíců dříve než Espace. Druhá generace byla uvedena v roce 1991 a třetí následovala po dalších šesti letech. Rok poté, tedy v roce 1998, se poprvé objevuje prodloužené provedení pod názvem Grand Espace. V roce 2002 se objevila čtvrtá a zatím poslední generace ve dvou provedeních karoserie lišících se jejich délkou-Espace (4,66m), Grand Espace (4,86m), který má zároveň o 6,5 cm prodloužený rozvor náprav.
Obecně se pro tuto kategorii automobilů většinou doporučují vznětové jednotky a to hlavně díky jejich charakteru, který lépe koresponduje se zaměřením daných vozů. Nejinak je tomu i u Renaultu Espace, ale právě zmíněné jednotky, nebo vlastně všechny vznětové motory nabízené na počátku produkce čtvrté generace vůbec neoplývají závratnou spolehlivostí. Spíše právě naopak a jejich negativních hodnocení už bylo napsáno plno. Dokonce tolik, že ikdyby Vámi zvolený konkrétní exemplář fungoval bez problému, budete se ho jednou, právě na základě všech těch negativních ohlasů, těžko zbavovat.
Zmínku o chváleném motoru 2,9 dCi beru jako překlep. Ano, nabízel se vznětový šestiválcový motor o zdvihovém objemu 2958 ccm a výkonu solidních 130 kW s označením 3,0 dCi, který dával vozu slušnou dynamiku, ale právě této jednotce je lépe se vyhnout z důvodu problémů, které může přinést. Překlep tedy vidím v tom, že skutečně chválený je motor 2,0 dCi nabízený od roku 2006 ve třech výkonových variantách-96, 110, 127 kW. Renault se zde poučil z problémů u předchozích jednotek s turbodmychadlem a v této verzi je turbo chlazené vodou a další servisní úsporu představují rozvody poháněné řetězem. Tento motor vskutku lze jen doporučit, ale přesně jak píšete ve svém dotazu, do cenového limitu 240 tis. Kč se bohužel zatím nevyskytují. Otázkou je, zda-li je to Váš strop z hlediska možností, nebo jen nechcete za automobil utratit více peněz. V druhém případě bych doporučil cenový limit navýšit a hledat vskutku mnohem spolehlivější a do budoucna mnohem snáze prodejnější variantu 2,0 dCi. Ikdyž u těchto vozů je dynamika většinou až v pozadí, přesto není zcela bezvýznamné, že varianta 2,0 dCi-110 kW je oproti 2,2 dCi-110 kW na 100 km/h o 1s dříve a o něco málo je vyšší i maximální rychlost. To vše při stejné, nebo ještě nepatrně nižší, spotřebě. Verze 2,0 dCi-127 kW je potom v dynamice plně srovnatelná s 3,0 dCi, nárokuje si ovšem o přibližně dva litry paliva méně a o vyšší spolehlivosti není potřeba ani psát. Přináší ovšem oproti slabší variantě drobnou přítěž v podobě filtru pevných částic zatímco varianta se 110 kW se obejde bez něj.
Pokud opravdu má být 240 tis. Kč maximum za zvolený vůz, doporučil bych se vrtkavým vznětovým jednotkám vyhnout a poohlídnout se po variantě 2,0 16V Turbo. Díky přeplňování nabízí zátah z nízkých otáček srovnatelný se vznětovými motory a hodící se k charakteru vozu, celkově lepší dynamiku, bude výrazně tišší a nehrozí takové riziko fatální poruchy jako u dCi jednotek. Jediné, co se u tohoto motoru vyskytuje ve zvýšené míře je občasné vynechávání, nebo špatné startování motoru z důvodu průniku vlhkosti ke svíčkám-lépe řečeno, jejich spojení se zapalovacími kabely. Doporučuje se dané místo vysušit a ošetřit silikonovým olejem pro vytěsnění vlhkosti. Daní za kladné vlastnosti tohoto motoru je ovšem spotřeba vyšší přibližně o 2-2,5 l /100km.

TIP: Je Renault Espace bezpečné a spolehlivé MPV?

Rozvodovou sadu u 2,0 T je doporučeno měnit po ujetí 120 000 km a pravidelné prohlídky spojené s výměnou oleje Renault plánoval po 30 000km, avšak od modelového roku 2005 je zkrátil na 20 000km. Stejné intervaly jsou doporučovány i pro 1,9 dCi a 2,2 dCi. Problém, který Espace dále potkává ve zvýšené míře bez rozdílu motorizace, jsou zvlněné přední kotouče. Nové lze sehnat přibližně za 2000 Kč, zadní pořídíte ještě o něco levněji.
Jestliže přece jen vyžadujete vznětový motor a finanční možnosti Vám nedovolí dosáhnout na 2,0 dCi, doporučuji se poohlédnout u konkurence. Vozy vycházející ze spolupráce koncernů PSA a Fiat se charakteru Renaultu velmi blíží, jejich cenová nabídka je srovnatelná a vznětové jednotky znatelně spolehlivější. Renault samozřejmě má oproti nim výhodu volby dvojí verze karoserie a ve verzi Grand Espace větší vnitřní prostor a rovněž nabízí o něco lepší pasivní bezpečnost.. C8 a P 807 naproti tomu kontrují nabídkou až osmi sedadel a ikdyž motor 2,2 HDi papírově za 2,2 dCi zaostává, nabízí v reálu dostatečnou dynamiku a vyrovnaný běh a přece jen ho neprovází takové problémy jako motor od Renaultu. Nicméně celkové rozdíly mezi těmito francouzskými vozy nejsou nijak zásadní, takže konečné rozhodnutí o výběru by mělo padnout na základě posouzení skutečného stavu reálně nabízených či vyhlídnutých vozů.

Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Key1, 20.11.2009 11:02
nerad bych se pletl, ale 2,2 dCi z tohoto obdobi moc doporucovany nebyl. shodou okolnosti ho mame v rodine v lagune. vykonove dostatecny, ale realna spotreba i pri defenzivni jizde jde pod 7l nafty malokdy. kdyz uz toto auto, tak 1,9dCi (88kW) bude asi lepsi volbou
Matka Kr, 20.11.2009 19:04
ani ta 1,9 není bůhvíco, známý ji má v tom méganu s tlustou prdelí a už tam 2 x dělal turbo
Kobyla, 21.11.2009 17:20
To si měl pořídit benzinový atm. motor,protože asi neví jak se má s turbem zacházet.
snapjack, 28.06.2010 17:38
Zdravím, co říkáte na motor 2.0 Turbo? Nebude strašně žrát na tak velký auto ?? Má ještě nějaké problémy mimo zmiňovaných svíček ?
Díky
pavel.zaruba.5FB, 26.11.2013 20:48
K turbu se musí chovat,
Můj inteligentní švagr,profesionální řidič nové generace(neví co má pod kapotou) odížděl se svým novým passatem stylem třista z místa,za 14 dní odjížděl jak traktor
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů