Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic 5D GT - klasika, zábava a styl

Testy
Petr Šikl | 09.09.2010
dalších 36 fotek
foto: Petr Šikl
Při příchodu na trh současná generace Civicu doslova šokovala. Vesmírné stvoření se však stalo prodejně velmi úspěšným vozem a Honda přichystala stylově laděnou verzi GT, kterou pořádně proklepneme.

Nic není jak bývalo. Slovo "Sport", případně označení "GT" znamenalo ještě před dvaceti lety pořádný nářez, mazec, prostě jízdní zážitek spojený s návalem adrenalinu. Tyto dvě slovíčka byla totiž vyhrazena jen těm nejostřejším verzím, které přes přítomnost relativně slabých čtyřválců s nízkým zdvihovým objemem slibovali nevídané jízdní zážitky za což mohla zejména nízká hmotnost automobilů zaručující skvělé jízdní parametry. Honda Civic vždy byla zdárným příkladem a bývala určena řidičům se srdcem na pravém místě. Zvuk motoru připomínající roztočenou cirkulárku okouzlila celou řadu řidičů, kteří vozům z "Háčkem" ve znaku doslova propadli.

Karoserie: Geniální Tvar

Modelová nabídka Hondy Civic 5D se od dubna rozšířila o výbavovou verzi GT. Ta vychází z varianty Sport s motorem 1.8 i-VTEC, má však navíc pár stylových doplňků. Prostor mezi světlomety opustil polykarbonátový pás, který byl nahrazen voštinovou černou mřížkou z verze Type S, která Civicu rozhodně prospěla. Omlazená novinka se chlubí lemy blatníků a spodními části nárazníků vyvedenými v barvě karoserie (stejně jako u verze Type S). Další změnou je vybavení vozu klikami, 17" koly a víčkem nádrže v tmavém chromu.

(+) design

Interiér: Gala variabiliTa

Při prvním setkání s futuristickou palubní deskou si většina lidí myslí, že se na ní někdo pořádně vyřádil. Nějaký škodolibý designér. Opak je pravdou. Audiosystém, klimatizace i důležité ukazatele mají své místo. Vše potřebné je v dobrém dosahu řidiče. Díky tomu po pár kilometrech získáváte opravdu výbornou přehlednost a může Vás těšit jednoduchost ovládání. Kombinace analogových a digitálních ukazatelů nemá chybu, v zorném poli řidiče se nadchází rovněž vše potřebné. Oproti dříve testovaného sedanu zobrazuje pětidveřový hatchback aktuální hodnoty spotřeby paliva pomocí sloupců. Malý trojramenný volant padne skvěle do rukou, potěší možnost sedět příjemně nízko. Prostoru je na předních sedadlech tak akorát. Verze GT nabízí přední sedadla v látkovém čalounění s koženými bočnicemi, které však tělo při jízdě v zatáčkách příliš nepodrží. V tomto ohledu voláme po změně.

K zadním sedadlům nelze mít závažnější výtku. Snad jen místa nad hlavami cestujících by mohlo být více a vstupní otvor dveří by mohl být rozměrnější (proto se dveře otevírají téměř do pravého úhlu). Civic v dnešní konkurenci patří po stránce nabízeného prostoru spíše k průměru. Kde však Civic válcuje naprosto veškerou konkurenci je variabilita interiéru. Opěradla zadních sedadel lze sklápět, čímž vzniká rovná ložná plocha. Pod sedáky sedadel druhé řady nenajdeme klasicky umístěnou palivovou nádrž a díky tomu lze po vyklopení sedáků vzhůru převážet vysoké předměty (stejně jako u Jazzu). V klasickém pětimístném uspořádání překvapí kufr, který je dobře tvarován a pojme více zavazadel než by jste si mohli z udávané hodnoty 415 litrů myslet. Pochvalu zaslouží i nízko umístěná nakládací hrana.

Výbava GT je k dispozici ve čtyřech barevných provedeních: metalické Alabaster Silver, dvou perleťových Crystal Black a Deep Sapphire Blue a klasické červené Milano Red.

(+) zavazadelník
(+) variabilita interiéru
(+) ergonomie
(-) vzadu méně místa v oblasti hlavy
(-) absence zadního stěrače rozdělenému oknu

Motor: Grandiózní oTáčky

Jednaosmička požírající benzín je poctivým atmosférickým motorem, který si vystačí bez turba a miluje vysoké otáčky. Tak vysoké, že než motor vytočíte, chcete několikrát řadit. V nízkých otáčkách reaguje trochu ospale, ve středních se probouzí a nejlépe se cítí ve vysokých (kolem šesti tisíc ot./min.), což jsou hodnoty, kde je většina konkurentů již dávno v červeném poli. Spojení se šestistupňovou převodovkou se ukázalo být správné. Startování probíhá trochu komplikovaněji. Nejdříve je potřeba zasunout běžný klíček do zapalování a otočit s ním do druhé polohy. Pak terpve je možné Civica oživit stlačením tlačítka "Start" umístěného nalevo od volantu. Spotřebě paliva jsme se věnovali v samostatném testu.

Jízdní vlastnosti: GymnasTa

Podvozky Civiců vždy patřily k tomu nejlepšímu, co jste mohli dostat. Bohužel s příchodem osmé generace se musel Civic v provedení hatchback vzdát víceprvkového zavěšení zadní nápravy a musel se narozdíl od sedanu smířit s klasickou tuhou zadní nápravou. Tu však konstruktéři pořádně odladili a všechna prvotní zděšení se rázem rozplynula jako pára nad hrncem. Jak tedy jezdí omlazený Civic ve verzi GT? Začneme řízením, to je ostré a přesné a poskytuje na dnešní dobu solidní komunikační schopnosti. Skvělé je rozmístěný pedálů. Oproti tomu řazení mě mírně zklamalo. Dráhy nejsou očekávaně krátké a šestirychlostní převodovka trpí vůlemi v kulise řazení, které jsou doprovázeny navíc nelichotivým zvukem. Přesto všechno řazení patří k lepšímu průměru a řada francouzských či italských konkurentů může stále tiše závidět.

Pětidveřový hatchback je cílen na sportovněji zaměřené jedince od čehož se odvíjí i tužší nastavení podvozku (pro vyznavače komfortu Honda nabízí sedan, který nabízí pohodlnou houpavou jízdu s dostatečným tlumením nerovností). Civica jsem za týden pořádně proklepli. Absolvoval stovky kilometrů po hlavním městě, další stovky po dálnici a okreskách. Došlo dokonce i na letištní plochu, kde jsme se zaměřili zejména na chování tuhé zadní nápravy. A jaký tedy byl výsledek? Ve městě je Civic stále příliš tvrdý a občas si nedovede poradit s rozbitým povrchem komunikací. V tomto ohledu stačí pouze na průměrné hodnocení, čili trojku. Naopak na dálnici Civic překvapil příkladnou stabilitou i při vysokých rychlostech (právě zde se kladně projevuje tvrdší nastavení podvozku). Civica nerozhodí ani poryvy proudícího vzduchu o kamiónů či nárazového větru. Na dálnici si tedy Civic vede na výbornou. Při jízdě mimo města Civic snáší ostřejší tempo celkem důstojně. V zatáčkách si je jistý a od řidiče žádá pevnou ruku při vedení zatáčkou. V nízkých rychlostech vykrouží oblouk s naprostou jistotou. Dlouhé táhlé zatáčky projížděné vysokou rychlostí Civicu nedělají rovněž závažnější problém, je však počítat s mírnou nervozitou a nedostatečnou spoluprácí zadní nápravy. Jedině zde lze odhalit absenci víceprvkového zavěšení kol - Civic dostává za dvě. Letištní asfaltová plocha prověřila nejlépe schopnosti podvozku a odhalila hravost Civicu. Limitem se ovšem staly obuté pneumatiky Michelin Primacy, které mají tendenci příliš brzo pískat a většinou se hrnou do stran.

(+) ostré a přesné řízení
(+) brzdy
(-) vůle v kulise řazení
(-) neschopnost utlumit větší rázy od kol

Závěr: Generální Tovar

Osmá generace Civicu se v Evropě dobře prodává a patří vůbec k nejúspěšnější řadě v historii. Verze GT přináší řadu drobných vylepšení, které z aktuálního Civicu dělají stále lákavou nabídku. Civic s kvalitním srdcem pod kapotou tak rázem i přes své stáří dává smysl. Dokáže jezdit poměrně rychle, relativně úsporně a hlavně dokážete zprostředkovat zábavu za volantem.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4255
Šířka (mm)
1765
Výška (mm)
1460
Rozvor (mm)
2620
Rozchod kol vpředu (mm)
1505
Rozchod kol vzadu (mm)
1510
Světlá výška (mm)
140
Provozní hmotnost (kg)
1265
Maximální hmotnost (kg)
1800
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
415 - 1352
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1799
Vrtání x zdvih (mm)
81 x 87,3
Kompresní poměr
10,5 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
103 (140) / 6300
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
174 / 4300
Spotřeba
Město
8,8
Mimo město
5,5
Kombinovaná
6,7
CO2 (g/km)
155
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,9
Max. rychlost (km/h)
205
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové s posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
MacPherson
Vzadu
Tuhá náprava se zkutnou tyčí
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením (282 mm)
Vzadu
Kotoučové (260 mm)
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/45 R17 89V
Ráfky
17 x 7J
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
399.900 (1.4 i-VTEC, Comfort)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
489.900 (1.8 i-VTEC, GT)
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů