Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 407 SW, 2004-2010

Odborné recenze
Aleš Zich | 26.11.2010
dalších 15 fotek
foto: Aleš Zich
Peugeot 407 SW je výjimečným vozem v mnoha směrech. Je velmi elegantní, působí zvenku jako velké auto budící respekt, které Vám při usednutí za volant či na sedadlo spolujezdce tento dojem potvrdí. Svezení nabízí skvělé, francouzsky komfortní v kombinaci s jistými jízdními vlastnostmi. Na druhou stranu má extrémně málo místa pro cestující na zadních sedadlech a na svou třídu opravdu malý kufr. Dvojici náročných cestovatelů tedy uspokojí v plné míře, převézt rodinu na dovolenou už ale může být podstatný prostorový problém. Přesto je tento Peugeot velmi úspěšnou ojetinou, což má jistě své dobré důvody.

Co je zač?
Peugeot 407 se vyrábí od roku 2004 dodnes a je pokračovatelem slavných a osvědčených modelů 405/406. Je to koncernový bratříček Citroënu C5 od skupiny PSA, se kterým sdílí podvozkovou platformu a mnoho techniky s výjimkou unikátního hydropneumatického odpružení vyhrazeného pouze pro Citroëny C5 a C6. Na jeho oblibě se také velkým dílem podílejí léty prověřené dieselové motory HDi. Peugeot 407 se řadí do střední třídy po bok např. Fordu Mondeo nebo VW Passat. Vymezuje se vůči nim zejména osobitým designem a zdařilou kombinací skvělé ovladatelnosti s vysokou úrovní cestovního pohodlí. Velikostí nebo lépe řečeno prostorovou skromností zavazadelníku podtrženou malým nakládacím otvorem, jehož velikost činí u verze kombi pouhých 448l, na ně naopak mnoho ztrácí. Konstruktéři věnovali vysokou pozornost aktivní i pasivní bezpečnosti, takže v konstrukci vozu nalezneme sériově dodávaný vyspělý stabilizační systém nebo např. pomocný rám pod motorem. Ten pomáhá optimální absorpci a rozložení sil působících při různých druzích nárazu. Potvrzuje to i test EuroNCAP, ve kterém získal sedan v roce 2004 maximální počet 5 hvězdiček a téměř plný počet bodů (34) za čelní náraz. I ochrana dětí a chodců je u tohoto vozu na velmi vysoké úrovni.

Karosářské varianty:
rozvor u všech variant 2725mm
-4 dv. sedan (4676x1811x1445mm)
-5 dv. kombi (4763x1811x1471 mm)
-2 dv. kupé (4815x1868x1400 mm)

Motorizace pro nejdůležitější evropské trhy:

Diesel
(přeplňované vznětové řadové čtyřválce):
1,6 HDi (80kW/240Nm)
2,0 HDi (93 nebo 100kW/320Nm)
2,2 HDi (130kW/ 370Nm)

(přeplňované vznětové šestiválce do V):
2,7 HDi V6 (150kW/ 440Nm), od roku 2006
3,0 HDi V6 (180kW/ 450Nm), od roku 2009

Benzín:
(zážehové řadové čtyřválce)
1,8i 16V (85 nebo 92kW/163Nm)
2,0i 16V (100kW/ 190Nm)
2,0i 16V VVT (100kW/ 200Nm)
2,2i 16V (116 nebo120kW/ 217, 220Nm)

(zážehový vidlicový šestiválec do V):
2,9i V6 (155kW/290Nm)

Stručná historie:
2004:
zahájení výroby modelu sedan a combi
2006: zahájení výroby varianty kupé, příchod motorů 2,2HDi biturbo 130kW a 2,7HDi 150kW
2008: lehká modernizace modelu (exteriér i interiér)
2009: příchod motoru 3,0HDi 180kW, který je evolucí motoru 2,7HDi

Jaký je vevnitř?
Peugeot 407 je elegantní, prostorný, řidiče i spolujezdce doslova hýčká a navozuje dojem velkého prostoru a robustnosti. Přispívá k tomu hodně skloněné čelní sklo s dlouhou palubní deskou a silnými A sloupky. Ty bohužel výrazně omezují výhled z vozu, třeba na chodce při odbočování. Když ještě navíc zaprší a smráká se v podzimním dni, je nutné hlídat si boční šikmé směry velmi bedlivě a od volantu se občas i vyklánět. To může řidiče při delší jízdě ucpaným městem zbytečně zatěžovat. Příjemná je panoramatická střecha, škoda jen, že se nedá otvírat.
Volant i sedadlo řidiče jsou nastavitelné ve velkém rozsahu, takže optimální polohu za volantem docílí snadno řidič jakéhokoliv vzrůstu. Sedáky jsou tradičně francouzsky velmi pohodlné a ani po delší jízdě vás nikde nic netlačí. Po 500 km si připadáte pořád jako doma v křesle od babičky. Trochu problém nastává na sedadlech zadních. Pokud si za volant sedne průměrně vysoký člověk se 187cm, tak se za něj stejně vysoký spolujezdec již nevejde. Pro kolena je málo místa a hlavu musí mít lehce předkloněnou. Pohodlně si tak dozadu sedne snad jen méně vzrostlá žena nebo dítě.
Zpracování a design interiéru je směsí moderního provedení palubní desky, průměrného vzhledu přístrojového štítu a přísně funkcionalistického středového panelu prostého jakékoliv designerské invence. Odkládacími prostory tento Peugeot také příliš nehýří a tak budete řešit, kam si odložit sluneční brýle, lahvičku s pitím nebo druhou kávu od spolujezdce. Ovládání jednotlivých funkcí rádia, palubního PC a ventilace není příliš přehledné a je třeba si ho trochu nacvičit. Nastavit např. hodiny je bez návodu téměř nemožný úkon. Jako celek však působí interiér vyváženým, příjemným a solidním dojmem. Ovládání některých funkcí je třeba párkrát nacvičit, ale zvyknete si rychle. Chytré a funkční je třeba ovládání rádia umístěné vpravo pod volantem. Setkáte se s ním ve všech Peugeotech i Citroënech z těchto let. Občas váznou při intenzivním používání některá jeho tlačítka, nicméně lze tento ovladač snadno vyměnit a investice to není nijak dramatická. Stejným způsobem je na levé straně volantu řešeno ovládání tempomatu. Škoda jen, že na něj přes volant téměř není vidět. Moduly ovládání rádia a tempomatu jsou zasunuty do takzvaného Compu2000, což je jednotka ovládající mnoho elektrických funkcí včetně palubního PC. Pokud vám odejde např. tlačítko přepínání informací palubního displeje umístěné na páčce stěračů, je třeba vyměnit celý Comp2000. To vás vyjde na nemalých cca 15tis.Kč. Občas také zlobí stahování okének nebo automatika stěračů.
Velmi praktické je pro řidiče zobrazování informace o zbývajících kilometrech do servisní prohlídky a následná elektronická kontrola hladiny motorového oleje při každém spouštění motoru.
Samostatnou nepříliš příjemnou kapitolou je zavazadlový prostor. Jak jsem již zmínil, celý automobil působí mohutným dojmem, ale přitom nabízí na zadních sedadlech a v kufru prostor spíše podprůměrný. Tvar vstupního otvoru do kombíka je navíc poměrně nešťastný, zužující se směrem nahoru a dovnitř vozu, takže naložit větší předmět typu skříňky či pračky je mnohdy nepřekonatelný problém.

Jak se s ním jezdí?
Peugeot se u modelu 407 soustředil na perfektní jízdní vlastnosti. Použil k tomu relativně složitou, v koncernu PSA však již vícekrát aplikovanou konstrukci rovnoběžníkové přední nápravy se dvěma rameny. K tomu aplikoval 5ti prvkovou zadní nápravu typu multilink. Díky tomuto řešení se v Peugeotu 407 cítíte jistě i při prudších změnách směru jízdy a ostřejší jízdě v zatáčkách. Zachovává přitom stále přijatelnou míru komfortu očekávanou od francouzského vozu. Dřívější modely od Peugeotu na tom však byly s pohodlím přeci jen lépe. Může za to zejména naladění pružin a tlumičů v první části jejich zdvihu, kde mají potíže utlumit rázy od drobnějších nerovností. Než si na to zvyknete, můžete mít pocit nervozity podvozku. Brzy však zjistíte, že ovladatelné zůstává auto téměř dokonale i při tomto drobném natřásání.
Řízení je u většiny verzí vybaveno hydraulickým posilovačem s elektrickým čerpadlem. To skýtá širokou paletu možností nastavení jeho charakteristiky při různých režimech jízdy. Městem tedy proplouváte s lehkostí a otáčení volantem při parkování je hračkou. Při vyšších rychlostech řízení příjemně ztuhne a auto velmi dobře drží zvolený směr jízdy. Nečekejte však přílišnou zpětnou vazbu od řízení, přeci jen je zde znát výrazná orientace na pohodlí.
Dokonalé pohodlí a pohoda na palubě však nastává teprve na kvalitní silnici mimo město nebo na dálnici. Při rychlosti 130km/h svištíte tichounce krajinou a užíváte si příjemné pohodlí bez rušivých zvuků. Pro rychlý dálniční přesun třeba do Mnichova na vánoční trhy autu nejvíce sedí rychlosti kolem 170km/h.
Pod kapotou se můžete setkat s různými motory, stejně jako u ostatních automobilů od PSA to nejčastěji bude některý z dieselů. Optimální motorizaci tvoří u 407ky motor 2,0HDi se 100kW/320Nm, který jsme testovali i v zapůjčeném voze. Má velmi plynulý a vyrovnaný tah již od cca 1500ot./min, dostatečnou sílu v celém spektru otáček a spotřebu kolem 7-8l/100km. Další běžnou a velmi kvalitní motorizací tohoto vozu je 1,6HDi 80kW/240Nm. Tento motor vyvinutý ve spolupráci PSA/Ford, prokázal za dobu svého používání velmi dobrou životnost i provozní parametry. Zátah motoru je prostý jakéhokoliv turboefektu. Při jízdě se motor nejlépe projevuje mezi cca 1500-3500ot./min. Průměrná spotřeba se může podle stylu jízdy pohybovat mezi 5-6,5l/100km. Tento motor je optimální pro běžné, svižné a přitom velmi úsporné ježdění. Od roku 2006 se nabízel motor 2,2HDi se 130kW/370Nm, který již dokáže se 407kou pořádně zacvičit. Konstrukčně je naprosto shodný s motorem 2,0HDi, liší se však zejména systémem přeplňování dvěma turby. Vrcholem dieselových motorizací je pak 2,7HDi 150kW/440Nm, který dělá z Peugeotu 407 skoro stíhací speciál. Tento 6ti válcový agregát má grandiózní zátah i famózní zvuk. V nabídce ojetin jich však mnoho není, nejčastěji ho naleznete v sedanu či kupé.
Benzínové motory od PSA byly vždy spíše průměrné vyjma motoru 2,9i V6, který se projevuje velmi kultivovaně a je velice spolehlivý. Málokdo dnes již unese jeho spotřebu, často hravě atakující 14-15l/100km při využití jeho potenciálu. Je také pravdou, že 1,8i 16V je na tohle auto slabý. 2,0i 16V se 100kW je optimálním kompromisem. Jedná se o velmi příjemný agregát, který umí průměrně při svižné jízdě jezdit kolem 8-9l/100km a není na něm skoro nic, co by se mohlo pokazit.

Co se kazí?
Žádný z motorů nemá vyloženě slabé místo. Občas můžete narazit na různé úniky oleje, převážně však nezávažného charakteru. U všech motorů HDi občas odcházejí dělené spodní řemenice na klikové hřídeli. Zde pozor, pokud řemenice již rachtá, nečekejte s opravou až se rozpadne a proveďte ji ihned. V praxi se již několikrát dostaly úlomky řemenice do rozvodů a potkaný motor není příjemným výsledkem takto zanedbané údržby. Rozvody se u motorů HDi mění při lehčím zatížení až po 240tis.km, při častém městském provozu nebo kratších trasách dle doporučení výrobce po 160tis.km. Nevíte-li kdo a jak s autem před vámi jezdil, přidržte se raději spodní hranice pro jejich výměnu. Výměna rozvodů při 150tis.km je nejoptimálnější. Investice do 10tis.Kč včetně vodní pumpy za ten klid rozhodně stojí. Občas se lze setkat při intenzivním provozu po městě s opotřebenou spojkou již mezi 100-150tis.km. Zanesený EGR ventil je klasika snad u všech dnešních vozů. Při vyšším nájezdu se mohou projevit potíže s ovládáním podtlaků turba servomotorky, jejichž špatná funkce zapříčiní ztrátu výkonu a zvýšení spotřeby. Řešení není nijak drahé, obvykle kolem 4-8tis.Kč. Na složité přední nápravě se občas řeší zejména spodní čep, který je samostatně výměnný a dále klasicky tyčky stabilizátoru. U elektroinstalace zlobí občas Comp2000, stahování okének či automatika stěračů.

Co vybrat?
Osvědčený vznětový 2,0 HDi se 100kW, který tvoří optimální pohonnou jednotku pro vůz této třídy. Navíc je kombinován s výborně odstupňovanou 6ti stupňovou převodovkou. Dobrou volbou je i 1,6HDi s 80kW. Poměrně svižný a přitom velmi úsporný. Pokud nezanedbáte běžnou údržbu a výměny oleje, jsou tyto motory spolehlivými služebníky na mnoho kilometrů. Ze zážehových agregátů bych doporučil 2,0i 16V 100kW, odvede skvělou práci téměř bez rizika poruch. Zejména proto, že nemá turbo, citlivé vysokotlaké vstřiky ani čerpadlo.

Testovaný kus Peugeot 407 SW 2,0 HDi 100kW, rok výroby 2005:

Výbava: manuální 6st. převodovka, ABS, aut. klimatizace, centrální zamykání, el. okna, el. zrcátka, nastavitelný volant, posilovač řízení, orig. rádio, střešní nosič, tónovaná skla, výškově nastavitelná sedadla, panoramatická střecha, stabilizace podvozku ESP, palubní počítač, protiprokluzový systém, tempomat.

Námi testovaný Peugeot 2,0HDi má rok výroby 2005 a najeto 154.000km. Automobil je celkově velice zachovalý, interiér má perfektní, ani zvenku téměř nenaleznete žádné oděrky či nedostatky. Motor startoval, zněl i jezdil bez problémů. Řemenice i dvouhmotový setrvačník byly v perfektním stavu. Celé auto fungovalo bez závad a nejevilo známky potřebných investic po koupi. Při těchto kilometrech lze doporučit brzkou výměnu rozvodů motoru.

Plusy:
+
Motor ve velmi dobrém stavu
+ Vzhledově pěkné auto
+ Zachovalý interiér
+ Celkově výborný technický stav

Mínusy:
-
Nenalezeny

Závěrečné hodnocení:
Vůz je ve výborném technickém stavu a udávaný počet najetých kilometrů nejspíš odpovídá celkovému stavu vozidla. Po koupi bych vzhledem k ujetým km doporučil preventivní výměnu rozvodů motoru a motorového oleje, celkem cca 12tis.Kč.

Automobil k testu zapůjčil autobazar Auto ESA

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 59x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 26.11.2010 18:44
Měl, někde kolem r. 2008 byl vyladěn na oněch 130 kW. Nic to ale nemění na tom, že jde o nejvhodnější motorizaci (vyjma 3,0 HDi, těch je ale jako šafránu.
TOM, 27.11.2010 17:20
Ano, to nepopírám - 2,2 HDi je nejlepší volbou a buhužel jich je málo - nový byly dost drahý. Ale až do teď má stále 125 kW. 3,0 HDi se do sedanu ani kombi zatím nedává, jen do coupé.
V roce 2008 se s faceliftem změníl výkon motoru 2,0 Hdi z 100 kw na 103 kw a plní Euro 5.
Co mělo ještě v článku zaznít je ne moc zdařilý čtyřstupňový automat do roku 2006, 2,7 Hdi jen s automatem a naopak 2,2 Hdi jen s manuálem. Což omezuje výběr zájemce o jedno či druhé.
Pepe, 27.11.2010 18:34
V D je 2,2 dost, obě výkonostní varianty. Z benzínu bych doporučil taky 2,2, dříve 116kW, nověji 120kW.
Aleš Zich, Auto AZ, 28.11.2010 00:54
Díky za doplnění zajímavých informací. Každopádně s motorem 1,6HDi jsem najezdil celkem dost km i s plně naloženým autem a trvám na tom, že při běžné jízdě je plně dostačující. Je fakt, že na rychlé předjetí už je trochu slabý, ale když mám plně naložené auto, takové manévry stejně nedělám. Aleš Zich
xjiri, 24.12.2010 00:39
S Peugotem 407SW jsem najezdil cca 65tis.km a tak bych se podělil o pár zásadních informací, které jsem v článku nenašel. Motor 2.0HDi 100kW je opravdu velmi živý, zátah má opravdu vynikající až brutální a to jsem před pár lety jezdil s Nissanem 200SX s benzínovým turbem a náhonem na zadek. Nicméně sladění převodových stupnů je slabší. Hlavně z prvního rychlostního stupně na druhý je obrovský skok, takže pokud popojíždíte po městě, buď auto cuká nebo musíte řadit jedničku. Pokud se rozjíždíte v prudším stoupání tak i s prázdným vozem musíte jedničku hodně vytočit a až potom dát dvojku. Mám srovnání s Puntem 1.2 16V mé přítelkyně, které stejný rozjezd v prudkém stoupání zvládne mnohem lépe a lehčeji. Samozřejmě 407 je mnohem těžší, ale abych musel 100kW motor takhle vytáčet abych mohl zařadit dvojku nebo "pálit spojku" mi připadne stupidní. Prostě ten skok mezi jedničkou a dvojkou mě nemile překvapil. Oproti tomu rozdíl mezi pátým a šestým stupněm mi přijde minimální. Další věcí je přílíš dlouhý přední spoiler a v kombinaci s nízkým podvozkem často dochází k tomu, že pokud projedete nějakou zlomovou nerovností nebo i nějakým mírně větším retardérem, čumák se dotkne země, pokud opravdu nespomalíte na 15km/h. Co jsem velmi uvítal jsou stabilizační systémy, které téměř nedovolí dostat auto do smyku. Respektive, hned po začátku smyku dojde k jeho ukončení, aby nedošlo k neovladatelnosti vozidla, to mě mnohokrát zachránilo. Světla vynikající. Horší to je se stěrači, ty zajíždějí velmi hluboko pod vyhřívanou část předního skla, proto v zimě prakticky nikdy nerozmrznou a stírají/nestárají v tom jakoby zledovatělém stavu a nic nevidíte. Takže musáte zastavit, setřít stěrače ručně a až zase zamrznou, opět zastavit a proceduru zopakovat. To mi teda fakt vadilo. Jinak komfort uvnitř vozu je výborný, dělená klimatizace a větrání opravdu fungují dobře.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů