Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Micra s dieselem nebo benzínem?

Poradna
Petr Šikl | 08.07.2011
dalších 10 fotek
Třetí generace Micry dostala kvalitní zážehové motory vlastní konstrukce, přičemž dieselové patnáctistovky Nissan převzal od Renaultu. Bohužel právě spojení s francouzskou automobilkou přineslo pro Micru dosud nevídané závady ...

Dotaz: Rozhodla jsem se koupit Nissan Micra, který se mi hrozně líbí. Vzhledem k tomu že mám pouze 100.000 Kč tak jsem koukala na Micry z roku 2003. Od své příbuzné mohu koupit pěknou Micru s dieselovým motorem, ale raději bych benzínový motor se kterým jsem nedávno jela. Ráda si pouštím hudbu a benzínový motor mi přišel tižší a líp se mi s ním jelo. Zajímá mě spolehlivost, spotřeba a Váš názor kterou Micru mám koupit? Chci s pět dveří. Děkuji. Čtenářka Hana


Odpověď: Ano, Vaše pocity jsou správné. Benzínové pohonné jednotky jsou v Micře doslova skvělé. Díky nízké hmotnosti Micry postačí i litrový motor o výkonu 48 kW. Z něho vznikla prodloužením zdvihu dvanáctistovka o výkonu 59 kW. Nejsilnější zážehovou pohonnou jednotkou byla čtrnáctistovka nabízející dynamické svezení. Trojice benzínových motorů je moderní celohliníkové konstrukce se suchými vloženými válci z litiny. Hlava obsahuje vždy dvojici vačkových hřídelů a také 16 ventilů s hydraulickým vymezováním vůle. Výhodou jsou rozvody poháněné řetězem. Bohužel právě první Micry třetí generace měly s řetězem potíže. Po čase se totiž vytahal díky čemuž došlo k rozhození časování rozvodu, přesto nikdy nedošlo k přeskočení řetězu. Nissan řetěz modifikoval a bylo po problémech. Trojici benzínových motorů se závady vyhýbají, přesto doporučuji zaměřit se před koupí na plynulost zrychlení z volnoběžných otáček. Pokud je akcelerace doprovázena škubáním, je nutné přeprogramovat řídící jednotku ECU. Přesto mohu benzínové motory vřele doporučit. Provozní náklady jsou nízké a v mých očích se jako optimální jeví dvanáctistovka (největší výběr na trhu ojetin, příznivé povinné ručení, solidní spotřeba).

Díky spojení Nissanu s Renaultem se objevil pod kapotou vznětový motor právě od francouzské automobilky. Patnáctistovka dCi (K9K) se již nějakou dobu úspěšně starala o pohon Clia třetí generace. Do Micry byla montována ve dvou výkonnostních verzích. Slabší patnáctistovka produkovala 48 kW a silnější s chladičem stlačeného vzduchu dokonce 60 kW. Obě verze byly osazené vysokotlakým vstřikováním Common Rail od firmy Delphi. A právě vysokotlaké čerpadlo se stalo zdrojem častých problémů. Pokud Micra nedostávala jen tu nejkvalitnější naftu s dobrou mazivostí, docházelo díky tvorbě kovových špon v palivovém systému k ucpání samotných vstřikovačů. Tomu lze předcházet tankováním kvalitní nafty a přidáváním aditiva. Další specifickou závadou je protočení rozvodového kola na vačkové hřídeli, což vede k potkání motoru. Dalším slabým místem motoru dCi je samotné turbodmychadlo. U něho dochází k předčasnému opotřebení ložisek, což následně vede k zanesení EGR ventilu (mastnota zmíněný ventil doslova zaslepí). Pokud EGR ventil zůstane v otevřené poloze, motor nenastartujete. Proti dieselu mluví ještě zvýšené servisní náklady, které tvoří nutnost měnit rozvodový řemen spolu s napínací kladkou každých 120.000 km. Motorový olej je nutné měnit po ujetí 15.000 km nebo jednom roce provozu (nejlépe 5W-30). Díky uvedeným nedostatkům nemohu jízdně zajímavý diesel doporučit.

Při koupi Micry zkontrolujte elektroniku, která využívá multiplexní rozvodovou síť, která není vždy optimálně spolehlivá. Občas se proto setkáte s nefunkčním centrálním zamykáním či poruchami rozvodné jednotky, kterou často stačí přeprogramovat. Problémy se nevyhýbají ani samočinné klimatizaci, která občas funguje zmateně. Stejně občas stávkuje imobilizér nebo CD přehrávač. Rovněž je nutné zkontrolovat všechny kontrolky v přístrojovém štítě. Pokud svítí kontrolka airbagu, zaměřte se na konektor umístěný pod předními sedadly. Potrápit také dokáží selhávající spínací skřínky. U modelů vyrobených do dubna 2003 výrobce pochybil v případě upevnění elektrického svazku na akumulátoru, čím může vzniknout zkrat. Nissan tento problém řešil svolávací akcí, přesto doporučuji zkontrolovat, zda oprava byla provedena. Dále se může objevit tuhnoucí řízení, které značí špatnou funkci elektromotoru (ten se mění a není příliš levný). První rok výroby se objevovaly i další problémy v podobě špatně fungujících stíračů (po zapnutí nešly vypnout) nebo poruchy sklápění předních opěradel.
Motorizacevýkonve výrobě od (mm/rrrr)
1.0 16V48 kW01/2003
1.2 16V59 kW01/2003
1.4 16V65 kW01/2003
160 SR81 kW05/2005
1.5 dCi 8V48 kW07/2003
1.5 dCi 8V60 kW09/2003
Pozn.: na některých trzích se objevila i zážehová dvanáctistovka o výkonu 48 kW nebo patnáctistovka dCi ve verzích 50 a 63 kW.

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
milan1, 09.07.2011 14:55
to akože tam vojde i osoba, i kufor, len kufor bude natesno a osoba nebude mať pohodlie na dlhú trasu. Na prevoz mŕtvol sú iné, u nás veľmi rozšírené auta, ktoré ale pohodlie na zadných sedadlách tiež neposkytujú...
Petr S, 10.07.2011 00:10
Posuvná, dělená zadní lavice je super věc. Mám v Yarisovi. U malých aut by to měla být povinnost. S autem jezdím většinou sám. Když se stavím pro velký nákup tak ho tam bez problému nacpu (pokud nekupuju skříň v Ikea). Kufr se dá zvětšit až na 360L, to je objem kufru u nižší střední třídy (kromě Octavie samozřejmě). Když jedeme na kratší trasu s rodinou, tak 2 malé děti se dozadu v sedačkách v pohodě vejdou i když se lavice posunou úplně dopředu. Do kufru se pak vejde kočárek a spousta věcí. Na cestu na dovolenou to samozřejmě není, tam beru M6 kombi. Ale na lokální rodiné přesuny na pár km, jsou i malá auta OK. Ale bez posuvné zadní lavice málo využitelné. Třeba do Mazdy 2 jsem nenaložil ani golfky.
mallik, 14.01.2012 13:53
Dobrý den
Musím reagovat. Souhlasím, že esteticky je auto opravdu pro ženu. Nicméně mne osobně vadí při parkování ve městě prapodivné tvary vozu, které poněkud zkreslují výhled a orientaci. Manželka při parkování s tímto vozem docela trpí a to jinak nemá problém parkovat s naší milovanou Lancií Kappa SW ! Kufr je vysloveně mrňavý a přestože je lavice posunuta pro max pohodlí cestujících, tak např. vajíčko s mrňousem se vejde jen tak tak. Kam dáváte ten kočárek to nechápu, ale do kufříku pam maximálně golfák
mallik, 14.01.2012 14:02
Poměrně často s tímto autem jezdím. Micra 1,2 16V 59Kw.- najeto 196 000Km. Osobní pocit je, že jde o ideální auto pro 2 bezdětné lidi ideálně na okresní silnice. Na 16V bych očekával větší dynamiku, ale motor naopak táhne jak divý od 2000 do 3500 otáček a pak rychle strácí dech, proto na nějaké předjíždění v rychlostech nad 80Km můžete zapomenout -velmi podobné jak 1,2HTP od Škody - ale Nissan nemá problém se rozjet bez plynu jen na spojku a v nízkých otáčkách se chová spíše jak diesel. Odmění spotřebou do 6l při jakémkoliv tempu jízdy. Při 185 000 km začal zlobit volnoběh - po nastartování se ozval pazvuk a motor zdechl nebo zdechl po chvilce i při jízdě - měněno čidlo otáček, ale problém jinde - výměna rozvodového řetězu. Což u Nissana není zrovna levný špás. Auto jinak hodnotím kladně. Dobrá věc je posuvná lavice, ale jak jsem již psal níže v reakci - auto max pro 2 lidi bez dětí nebo jako druhý vůz do rodiny. Větší variabilitu prostoru mi nabídl již dříve např. Peugeot 106 1,0...ale zase ten rozdíl ve spolehlivosti !!!
mallik, 14.01.2012 14:03
Ještě trochu zahanbím sedačky - na delší cesty tragédie
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů