Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký vliv má klimatizace na výkon a spotřebu?

Poradna
David V | 04.11.2011
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Daewoo Nexia 1.5 GLE | foto: Jakub Kotačka
Kolik si zhruba pomůžu, když odpojím klimatizaci? Zajímá mě, jestli se mi sníží spotřeba třeba o 0,5l a zvedne výkon třeba o 1kW?

Hezký den,

zajímalo by mě, kolik si zhruba pomůžu, když odpojím klimatizaci? Vlastním své první auto Daewoo Nexia 1.5 67 kW 16V. Vím, že patří mezi nekvalitní automobily, ale to neni předmětem mé otázky. Koupil jsem ho zbrkle a na nové už šetřím. Protože mám nefunkční klimatizaci, napadlo mě sundat řemen, kterým pohání kliková hřídel kompresor. Zajímá mě, jestli se mi sníží spotřeba třeba o 0,5l a zvedne výkon třeba o 1kW? Má to cenu sundat? A poznám to?

Děkuji za odpověď


Vážený pane,

nebudu se pouštět do polemiky, zda Daewoo Nexia je nebo není kvalitní automobil, protože pro každého to znamená něco jiného. Daewoo Nexia je de-facto modernizovaný Daewoo Racer, jenž se vyráběl jako téměř identická napodobenina, řekl bych, velmi úspěšného modelu Opel Kadett, který si v roce 1985 vysloužil titul Auto roku. V posledních letech totality se právě Daewoo Racer dal zakoupit v Tuzexu za tehdy nemalé peníze. To jsem byl student a dlouho mi trvalo, než jsem zjistil, že jde o jiné vozy, které pouze stejně vypadají. Ona často cena kupovaného ojetého exempláře špatně hodnoceného stroje naprosto vyváží jeho nedostatky, pokud člověk neočekává výraznější jízdní zážitek, potažmo spolehlivost. Mnohdy jde spíše o maličkosti v řádu stokorun, ale je nutno neustále řešit něco jiného a časem se to stane otravným. Ovšem stejně tak, jako mezi fenomény, jmenujme dnes již historického Mamuta nebo Piáno od Mercedesu Benz nebo tuctová Almera, či Primera od Nissanu (před holportem s Renaultem), lze najít nepovedený (tzv. páteční) kus, je též možno narazit na opečovávaný vůz mezi chronickými outsidery, který potom dělá následujícímu majiteli jen radost. Ale to nechme.

Říkáte, že se Vám nelíbí spotřeba a očekáváte, že dostanete více koní na kola, pokud sundáte řemen vedoucí ke kompresoru klimatizace, protože klimatizace je nefunkční. Tak to mám pro Vás špatnou zprávu. Bohužel se nic takového nestane. Nefunkční klimatizací totiž já rozumím nemožnost uvést v činnost kompresor klimatizace pomocí elektromagnetické spojky instalované na hřídeli kompresoru. Jestliže nelze kompresor připojit, tak se řemenice spojky protáčí naprázdno a pokud nemá zadřená ložiska, tak pro motor nepředstavuje výraznější zátěž. Mluvíme o řádu jednotlivých Wattů možná při větším odporu nějakou desítku W a vězte, že denní svícení Vás na spotřebě stojí mnohem více peněz. Pokud Vás ovšem protáčející se řemenice nefunkční klimatizace irituje a řemen nepohání žádné další pomocné zařízení, neuděláte zásadní chybu, když řemen sejmete. Ale to lze doporučit jen v případě, že už nepočítáte, že byste klimatizaci někdy zprovoznil nebo k tomu dal šanci někomu jinému. Ona ta spojka, pokud se nebude otáčet, časem zkoroduje a bude na vyhození, nicméně to bude pravděpodobně po několikaleté odstávce i kompresor. Nevím, zda jste řešil, proč klima nejede. Mnohdy to bývají banální příčiny, jako nedostatečné množství náplně, kdy tlakové čidlo blokuje sepnutí spojky nebo je špatně vymezená vůle ve spojce, takže elektromagnetická síla „nedosáhne“ na přípojný kotouč. Kontrola klimatizace zase není tak nákladná záležitost, abyste nezkusil zjistit, v čem je zakopán pes. Alespoň pak budete vědět, proč konkrétně ji nechcete nechat opravit, jestliže se ukáže vadným kompresor, který je skutečně drahou součástí celého systému. V případech, jako je naplnění nebo seřízení spojky, mluvíme o cenách v řádu jedné plné nádrže, za které ten komfort v letních dnech určitě stojí. V případě, že řeknete své ne, může být nasnadě nejtěžší části z vozidla demontovat a ulehčit motoru s uváděním hmot do pohybu , ale to asi nepřesáhne cca 20-30 kg hmotnosti, což za tu námahu skutečně nakonec nestojí.

Vaše úvahy o ulehčení motoru a snížení spotřeby nejsou zcela mimo realitu, ale to vše jen za předpokladu, že je klimatizační jednotka funkční a vše pracuje jak má. Potom opravdu dochází k odebírání výkonu na potřebné stlačení chladicího média v kompresoru a ten výkon není zanedbatelný. Podle okolní teploty po klikovém hřídeli putuje ke kompresoru klimatizace výkon kolem 5 kW, a to v při nízkých otáčkách zejména zážehového motoru jistě poznáte. Výkon je tak vysoký kvůli rychlému nástupu chladicího účinku a také proto, že je z automobilu potřeba odvádět značné množství tepla naakumulovaného po dobu stánní nebo jízdy na přímém slunci. Průměrný tepelný výkon slunečního svitu je cca 1,4 kW/m2. Automobil se stane lenivějším a instinktivně jej budete pro stejnou dynamiku držet ve vyšších otáčkách. Největší vliv na spotřebu má provoz v městských aglomeracích a časté vychlazování přehřátého interiéru. Tam se klidně může jednat o zvýšení spotřeby až o několik litrů. Já třeba na několikaminutové potrhy klimatizaci v autě vůbec nezapínám. Hlavně kvůli zdraví, protože automatika se snaží vychladit interiér za co nejkratší dobu a silně ochlazený vzduch proudící na některou část přehřátého těla způsobí, že problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Nachlazení je pak to nejmenší. Pokud člověk jede déle, tak je klimatizace dobrým společníkem na cestách. Na palubě panuje klid, neboť máte zavřená okna, ovladač je nastaven na teplotu, při které se nepotíte, čímž člověk vydrží déle svěží. Klimatizace se dokonce počítá do aktivních prvků bezpečnostní výbavy, právě kvůli pomalejšímu nástupu únavy, kterou způsobují vysoké teploty v nechlazeném interiéru. Také spotřeba na delších trasách dosahuje uvěřitelnějších hodnot. Řekněme, že od průměrného zvýšení spotřeby o 0,5 litru/100 km se většina automobilů zásadně odchylovat nebude.

Abych to tedy závěrem shrnul. V případě, že je klimatizace funkční, tak s každým připojením kompresoru, je zjevný určitý pokles výkonu přenášeného na kola. Čím méně výkonu na pohyb vozidla potřebujeme, tím citelnější je připojení kompresoru. Na dálnici při vysoké rychlosti si toho ani nevšimneme, avšak při svižném rozjezdu při odbočování vlevo nám právě se připnuvši kompresor může způsobit horkou chvilku, jestliže nemáme ve vozidle přehršel koní. To je nevyzpytatelné, neboť kompresor se připíná v závislosti na tlaku v klimatizační soustavě. Je to nejjednodušší způsob regulace, kterou používá většina vozidel, tedy Daewoo Nexia zcela určitě. Zároveň nám připojená klimatizace navyšuje spotřebu, jež je závislá na způsobu provozu a okolní teplotě. Vás se však nic z uvedeného netýká, jelikož máte klimatizaci nefunkční a k připojení kompresoru nedochází.
Vybrali jsme pro vás
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Giorgio, 08.11.2011 06:17
Nevím, jak to má mondeo, ale to by se z etisu dalo zjistit. Já na fusionu, i když už jej do autorizáku od skončení záruky (poslední 2 roky) nevozím, dodržuji předepsané úkony - a tam se praví, že olejový a kabinový filtr se mají měnit pokaždé (rok/20 tkm), vzduchový ob výměnu (2 roky/40 tkm).
Koloss, 08.11.2011 18:29
S tou spotřebou je to jinak - je to relativně moderní motor s lambdou, tak tam nepůjde víc paliva, než se ve směsi spálí. Takže pokud je filtr zanesený, tak to funguje jako přiškrcená klapka a motor je prostě zdechlej a nejede, ale spotřeba nenaroste (alespoň ne významně).

Co se týče kabinového filtru, to je první krok, další a patrně důležitější je vyčištění (odprasení) klimatizace. Jestli jsi měl kabinový filtr hnusný, tak na výparníku už možná porostou houbičky. To bych měl taky řešit, kabinový už jsem jednou měnil, ale klimatizaci jsem zatím zanedbal. Syn alergik mi říká, že se mu v autě se zapnutou klimou dělá občas šoufl, tak bych na to měl vlítnout.
David V, 08.11.2011 22:01
Jo, s tou spotřebou máš pravdu, to bych měl trochu updatovat
Klimu jsem desinfikoval tím sprayem s dlouhou hadičkou, ale nedělám si moc iluze o tom, jak účinné to je. Klima sice pak pěkně voní, ale je to spíš vytloukání klínu klínem.
Koloss, 09.11.2011 10:14
Jo, voňavkou se dají navonět i houbičky . Ono to opravdu potřebuje občas generální úklid, desinfekce sice leccos zabije, ale zůstane to tam.

S tím filtrem mi kdysi říkal kámoš, že jednou jel s jakýmsi autem a přestože to mělo celkem použitelný motor, tak to bylo líné a nebyl schopen z toho vytáhnout ani stovku. Pak ho napadlo prozkoumat filtr a ten tam byl snad od výroby a už se nedalo mluvit o filtru, ale o špuntu. Tak ho nahradil a auto ožilo.
Steam8, 02.01.2012 00:02
Ta otázka byla upřímně stejně rychlá jako pohled pod auto. Nejdřív bych poukázal na to, že v autě nemám aut. klimatizaci ale A/C nebo to aspoň neni digi klima. Já se v tom prd vyznám ale řekl jsem si, ža hlavní účel A/C je ten, že i když je auto studený tak hned topí a v létě zase krásně chladí. Napadlo mě, že k tomu bude zapotřebí kompresor a když sem kouknul pod auto jediný co připadalo v úvahu byl onen díl poháněn řemenem z kliky.. Že je zde odpověď jsem nevěděl a přiznám se že sem řemen sundal (myslel sem si, že ulehčím motoru, známý říkal, že klimatizace bere i 15kW výkonu :/ ) Popravdě už po sundání jsem zjistil, že řemenice se otáčí zlehoučka a to mě hned "zklamalo". Nejdřív mi to vůbec nedošlo, ale když sem vyjel z garáže sem poznal, že mi "odešlo" servo, po okamžiku mi došlo, že sem odpojil servo. Ráno po cestě do práce po ujetí 5km mi začali zhasínat světla a dokonce přestali jít i tachometr a otáčkoměr a problikávala kontrolka dobijení. Sem rád, že 2km před prací byly po cestě lampy... Nechápu proč nešlo dobíjení, když má alternátor vlastní řemen a už vůbec nechápu jak funguje ta klima. Takže jsem to vrátil a jezdim bez problémů. Doufám, e sem někoho pobavil
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů