Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Ford Mondeo - jaký zvolit benzínový motor?

Poradna
David V | 04.10.2012
Jsem víceméně rozhodnutý s tím, že si koupím Ford Mondeo rok výroby 2004 nebo 2005, ale nějak si nevím rady s jakým motorem!

Jirka: Jsem víceméně rozhodnutý s tím, že si koupím Ford Mondeo rok výroby 2004 nebo 2005, ale nějak si nevím rady s jakým motorem! Najezdím ročně max. 10.000km a především (z 80%) jsou to couračky do práce a tak, které se pohybují okolo 10-20km! Děkuji za názory a doporučení!

Honza: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Vlastním Mondeo MK3 1.8HE, na internetu jsem dlouho hledal ale nenašel. Existuje někde přehled kroutícího momentu s výkonem u těchto motorů (1.8 HE nebo SCi)? Případně trochu pomoci jak správně řadit? Mé předchozí auto, Felicie 1.6 55kW, bylo úplně jiné. Na 5.rychlostní stupeň se s tím dal vyjet i sebevětší kopec...Případně je dobré, aby auto bylo trošku svižnější, uvažovat o chipnutí?
Děkuji Honza


Vážení pánové,

člověk by řekl, že Ford Mondeo lidově značený jako MK.III je už vyčpělé téma, na které bylo napsáno spousta věcí, ale minimálně dotaz od Honzy mě nutí se k tomu obehranému tématu vrátit.

Jelikož se budu nyní převážně věnovat klonům motoru o obsahu 1,8 litru, zabiju 2 mouchy jednou ranou a rovnou tento motor na 80% couraček do práce a tak okolo 20-ti km doporučím Jirkovi. Není to z důvodu, že by 2-litr nebyl pro tyhle účely lepší nebo abych mohl sdružit 2 dotazy do jedné odpovědi (protože odpovídat na oba separátně byste už se ukousali nudou), ale proto, že nabídka osmnáctistovek je daleko pestřejší a na převážnou většinu jízd do práce je tento motor dostačující. Mluvím teď o jeho dvou původních verzích s 81 kW s označením CHBA nebo CHBB a 92 kW s označením CGBA nebo CGBB.

Podle mého názoru je prakticky lhostejné, který z motorů zvolíte. Jejich rozdíl v maximu je asi 10%, což při běžné jízdě někde v polovině otáčkového spektra pocítíte opravdu minimálně. Navíc silnější motor si trochu pomáhá vyššími otáčkami 6000 rpm, a to má za následek opravdu velmi podobné chování ve středních otáčkách. Jeho maximální točivý moment 170 Nm je k dispozici až v 4500 rpm, proto je nutné při manévrech s nároky na dynamiku často řadit. Patrné rozdíly bezesporu způsobuje i naladění převodových poměrů konkrétně pak stálého převodu, neboť převodovka MTX75 je stejná. Pro výkonnější variantu je zvolen dokonce o něco lehčí stálý převod. Výhodou by měly být lepší dynamické vlastnosti, za které se jako daň zaplatí zvýšením spotřeby v dálničních rychlostech. Sice jsem zachytil i příspěvek od člověka, který provozoval oba a tvrdil, že 81 kW verze je sice o něco slabší, ale je pružnější a i nízkých otáčkách snaživě spolupracuje. Jeho výkon graduje v 5500 rpm a maximální točivý moment 165 Nm je posazen těsně pod čtyř tisícovou hranici (3950 rpm). Z uvedených parametrů je zcela zřetelné, že dynamika Mondea s oběma motory není nijak omračující, což má na svědomí vysoká hmotnost prázdného vozu atakující 1400 kg. Automobilka se při stanovování zrychlení z 0 na 100 km/h dopočítala hodnot 11,7 s pro 81 kW a 10,9 s pro 92 kW verzi v 5-ti dveřovém karosářském provedení. 4- dveřový sedan má tuhle disciplínu o 0,1 s lepší, neboť je o několik kg lehčí a má nepatrně efektivněji řešenou aerodynamiku. Součinitel cx pro liftback je 0,31, zatímco sedan je o setinku lepší tedy 0,30. Nejsem žádný automobilový odborník, ale papírové zrychlení nad 10 u vozu střední třídy nepovažuji za optimální, nicméně každý jsme z jiného těsta a nabídka ojetin jasně ukazuje, že se pravděpodobně z benzínových pohonů nejvíce prodalo právě osmnáctistovek, která je na poklidnou jízdu spojenou s kocháním krajiny bez zásadních připomínek. Výhodou Mondea je velmi agilně naladěný podvozek, takže není nutné zbytečně ztrácet rychlost brzděním do zatáček. Můj otec provozuje Mondeo s tím 81 kW motorem a občas mě někam svezl. Motor je tichý a má klidný chod, zabírá už od nejnižších otáček (samozřejmě s rozumem a citem), je cítit, že táhne, ale je cítit, že málo. Pro předjížděcí manévr začínající při rychlosti někde mezi 60 – 70 km/h bylo potřeba zařadit i 2-ku, a to už jsem o motoru v kabině věděl.

Po stránce spolehlivosti jsou motory Duratec HE dobrou volbou. Po roce 2003 se zbavily problému s možností nasátí vířivých klapek v sání. To bylo snad jediné, co se jim dalo vytknout, jako hromadné kvalitativní selhání. Pokud uživatel dodržoval intervaly výměn a příslušnou specifikaci oleje, tak o motoru v autě ani nevěděl. Mondeo má jiné bolesti, než je motor nebo převodové ústrojí. V chladu mu stávkuje centrální zamykání, starším ročníkům mohou korodovat spodní hrany dveří nebo se vytrhají silentbloky zadní nápravy. Jako kosmetickou vadu bych uvedl občasné probliknutí „rozsypaného čaje“ na palubním štítu, které rovněž není neobvyklé, ale je nezávadné.

Jako celek mohu tento typ Mondea doporučit a pro dopravu do práce nevidím v motoru s obsahem 1800 ccm zásadní problém. Pro lepší dynamiku je možnou zahrnout i 2-litr, ale těch je žalostně málo. Motorů V6 je taky malá nabídka a pokud vyloženě neprahnete po lepší dynamice, není potřeba jej zahrnovat do úvahy, nehledě k možnosti natrefit na přidřený motor, pokud bychom zahrnuli i 3-litr od Jaguaru. Motor 1.8 SCi je zvláštní kapitola. Jednak jsem na něj slyšel i chválu, ale i hanu. Motor papírově nabízí velmi slušné (na tehdejší osmnáctistovky) parametry s vylepšenou spotřebou. Je to přímovstřikový agregát, který těží ze schopnosti spalovat chudou směs (tím, že se palivo vstřikuje přímo do válce se lépe využije skupenské teplo potřebné k ochlazení spalovacího prostoru), čímž je dosaženo snížení spotřeby. Jenže to s sebou nese minimálně problémy s kvalitou paliva, které se může podepsat na vstřikovačích. Na druhou stranu se na jednom z fór průběžně sepisuje uživatelská databáze, co měl kdo s tímto konkrétním motorem za problémy a neřekl bych, že svými problémy nějak vybočuje. Konkrétní zkušenosti nemám, takže bohužel neporadím, ale věřím, že v diskusi tohle téma někdo nakousne. Ještě bych upozornil, že pro další snížení spotřeby se k tomuto motoru standardně montovala 6-ti stupňová převodovka MMT-6.

Co se týká vnějších charakteristik motorů, tak jsem již dříve hledal všechny možné křivky a většinou neúspěšně. Maximálně jsem našel scany měření na brzdě konkrétních vozidel, avšak křivky od výrobce byly problém. Hledal jsem tak dlouho pomocnou ruku, až jsem ji na šel na konci svého ramene a křivky na základě parametrů, popřípadě dodatečných informací (použití rezonátoru, vícenásobné sání, turbodmychadla), vytvořil sám. Nejsou zcela přesné, ale pro názornost jsou dostačující. Najdete je v galerii, včetně průběhu výkonu Škody Felicia s motorem 1.6. Zásadní rozdíly mezi Felicí s obsahem motoru 1.6l a Mondem s motorem 1.8 l jsou v hmotnosti obou vozů a ve zpřevodování. I koncepce motoru hraje roli. 8-mi ventilový motor ve Felicii měl otáčkově níže položený točivý moment, což se sice pozitivně projevovalo při zdolávání terénních nerovností, ale po překonání maxima točivého momentu už obvykle 8-mi ventil žádné zázračné kousky nepředvedl. 16-ti ventil v Mondeu se předvede až spíše ve vyšších otáčkách, právě kolem 4000 (4500) rpm, kdy vrcholí točivý moment, proto může vyžadovat pravděpodobně při zvlněném terénu častější řazení. Rozdíl hmotností 350 kg je dost podstatný a na rozdílu chování vozů má největší vliv. Abych to mohl kvalifikovaněji posoudit, bylo by nutné parametry motorů přepočítat přes převodové poměry a hmotnost vozu až na kola. Bohužel pro větší dynamiku jakéhokoliv vozidla s atmosférickým motorem nelze udělat prakticky nic zásadního. Pouhý chip tuning nic nezmůže, neboť není softwarová možnost, jak dostat do motoru více vzduchu, aby se dalo přidat na palivu. Jediná cesta je volba silnějšího agregátu již z výroby. Chip tunig lze použít pro přeplňované motory nebo jako doplněk k přestavbě atmosférického motoru (změna sání, výfuku, hlavy, vaček, atd.).

Vybraná technická data:

Motor1.8 16V1.8 SCI1.6 8V
VýrobceFordFordŠkoda
Označení motoruCHBA; CGBACFBAAEE
Zdvihový objem (cm3)179817981598
Výkon (kW/ při ot/min)81/5500; 92/600096/600055/4500
Točivý moment (Nm při ot/min)165/3950; 170/4500175/4250135/3500
Vrtání (mm)83,083,076,5
Zdvih (mm)83,183,186,9
Kompresní poměr10,811,39,8
Zrychlení (0-100 km/h) 11,7; 10,910,612,1
Spotřeba (l/100km) 7,6; 7,77,26,9

Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 09.10.2012 12:46
Existují sady na dodatečnou montáž tempomatu do nevybaveného auta a nejsou moc drahé. Samozřejmě nebudou ovládané z volantu, ale nějaká ta tyčka za volantem je taky použitelná.

Díky za info o SCi, moc se toho neobjevuje. Možná by neškodilo později přihodit recenzi zaměřenou na informace o motoru.
Petr S, 09.10.2012 12:50
Tak koukám, že jsem to s tím tvým příštím autem celkem trefil
Koloss, 09.10.2012 14:26
To je otázka, současné Mondeo slouží a je dost velký předpoklad, že mu to ještě nějakou dobu vydrží. Přechodem na novější vůz bych dnes moc nezískal, bezpečnost se sice zlepšuje, ale od roku 2001 ne zase tak drasticky, už můj model se snažil dosáhnout na 5 hvězdiček a nadvakrát mu unikly těsně (kdyby to vyšlo, byl by první před Lagunou). Takže změnu urychlí jen velká nehoda nebo vážná závada. Za tu dobu se mé preference mohou změnit, nové Mondeo zatím předvedlo jen svůj vzhled, ještě to musí potvrdit praxí.
Jenyk, 15.10.2012 22:08
Osobně bych doporučil něco víceválcového. Shání se sice docela špatně, ale pokud se podaří, je potom v Mondeu teprve to pravé svezení a přitom za srandovní pořizovací peníze.

Spotřeba je samozřejmě vyšší, u 2,5 V6 v kombi s automatem ji mám okolo deseti. Za spolehlivost, kultivovanost a výkon mi to bohatě stojí.
Martin281, 07.08.2014 22:47
Jsem majitelem benzínového mondea 1,8 92kW r.v. 2005. Osobně jsem při koupi preferoval 2l motor, ale nebyl k sehnání. Hodně lidí dnes shání turbo diesely a benziny. Tyto agregáty jsou OK, pokud člověk plánuje pravidelnou obměnu vozu po 200t km. Potom jde turbo do pánu a oprava je tak drahá, že se nehodí provádět. Atmosférický motor je skvělý v tom, že je nesmrtelný, pokud člověk dodržuje intervaly a lije správný olej (plánovaná výdrž 400t km by měla být bez problémů). Proto osobně do žádných turb nejdu.
Co se týká živosti motoru...není to žádná sláva, bohužel k dostání nebyl žádný model, který by byl lepší volbou (2l téměr k nesehnání, SCi model atyp, 6 válcové modely jsou fajn, pokud máte doloženo, že je motor v pořádku, protože proti selskému rozumu tato mondea měla menší olejovou vanu než 1,8l modely. Pokud někdo zapomněl kontrolovat olej, tak nebyl problém motor přidřít).
K té živosti..není to žádný ďábel..do 2000 ot/min je to mrtvola, začíná ožívat okolo 2500 ot/min. Na 5. stupeň se dá jet od 60 km/h, při 90km/h točí okolo 2700, při 130km/h točí okolo 3700, takže 6. stupeň by se docela hodil. Spotřeba při 80-90km/h je okolo 6l... při 130km/h 6,8-7l.
Co se týká problémů..v zimě občas stávkuje centrál, občas také otevírání zadních dveří. Jinak vše v pořádku.

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů