Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo - nové zkušenosti našeho redaktora

Recenze uživatelů
David V | 29.05.2013
další 3 fotky
foto: David V
Třetí díl seriálu o provozování běžného zástupce střední třídy používaného jako ojetinu k soukromým účelům.

V minulém díle tohoto seriálu jsem se zabýval provozem svého Mondea během prvních 2 let jeho vlastnictví se zaměřením na závady, které by se daly s trochou nadsázky označit jako záruční. Tohle období skončilo květnem 2011 a začal „ostrý“ provoz, kde si všechny opravy musí většinou hradit z vlastní kapsy.

Rok třetí

jsem začínal výměnou manžety za konečných 1.700 Kč s varováním na fóru, že hadicová spona přikládaná k druhovýrobovému výrobku má sklony se na hnacím hřídeli uvolňovat. Proroctví se bohužel naplnila a už při prosincové výměně kol jsem si všiml, že opravdu lze s menším koncem po hnacím hřídeli axiálně pohybovat. Okolí bylo lehce umazané vazelínou, ale nebyla vlivem rotace nikde zásadně rozházená, takže jsem jen otřel „špínu“ a vyčkával do jara. Občasná kontrola ukázala, že stav není kritický a jarní výměna kol to potvrdila. K řešení jsem se dostal až s výměnou oleje a celkovou roční údržbou počátkem čtvrtého roku. Použil jsem 2 klasické šroubovací hadicové spony s malými „domečky“, které jsem namontoval na hřídelku proti sobě, abych eliminoval vibrace drobným nevývažkem (spíše pro dobrý pocit). Po důkladném dotažení a následné kontrole jsem konečně s výsledkem spokojen. Dále jsem vyřešil vlekoucí se a neustále se zhoršující problém s centrálním zamykáním. Po dlouhé úvaze a studování jsem nechal vyměnit kompletní zámek ve dveřích řidiče, což odstranilo všechno nežádoucí chování. Nebyla to věru levná záležitost, ale shodovala se s mými odhady a ochotou 4.000 Kč za tuhle opravu vydat. Dále mě začala rozčilovat nemožnost přehrávání mp3 na originálním 1 DINovém rádiu značky Becker, které dokonce disponovalo i navigací. Zakoupil jsem proto CDX GT550UI (bez blue toothu, který pro svůj provoz nepotřebuji) a nechal jsem to vyměnit autorizovaným servisem, protože jsem neměl packy na vytažení starého rádia. Udělali mi fakt dobrou cenu 236 Kč, takže jsem byl rád, že se s tím nemusím drbat sám. Přišel jsem o některé funkce, které mělo rádio originální:

1) Rádio se nevypíná s vypnutým zapalováním, je nezávisle zapojeno a je nutné jej ovládat výhradně rukama. Bylo možné i zapojení, že rádio fungovalo se zapnutým zapalováním.
2) Rádio nemá dynamickou změnu hlasitosti v závislosti na rychlosti.
3) Podsvětlení rádia není závislé na zapnutých světlech (nemění se).

Funkce rád oželím, neboť jsem získal výrazně lepší ozvučení, možnost přehrávat mp3, a to jak z CD, tak přes USB. Též krok k zesílení rádia je výrazně jemnější než mělo původní, což jsem vnímal jako obrovské plus, protože u předchozího rádia se velmi obtížně nastavovala přiměřená hlasitost. Rádio má všelijaké možnosti nastavení úpravy zvuku od sedmipásmového equalizéru přes zvýraznění vysokých frekvencí, posílení basů a výšek při nižší hlasitosti, až po možnost nastavení zadních reproduktorů v režimu subwoofer. Dále je možné nastavení asi čtyř různých míst poslechu v autě (pomocí levo/pravého a předo/zadního balancu). Ten rozdíl je skutečně propastný, a to jsem nechal původní repráky, o kterých jsem si myslel, že jsou za nekvalitní zvuk původního rádia zodpovědné.
Rádio má možnost podsvícení buď modrou, nebo zelenou barvou, přičemž zelená vypadá, jako kdyby to rádio tam patřilo. Jinak na denním svěle nepůsobí tak kompaktním dojmem jako původní, neboť je členitější. Ještě se našel zájemce o staré rádio, takže mě celá výměna, včetně montáže, stála přibližně 1.500 Kč. Zimu a jaro jsem jen jezdil, takže se veškeré náklady týkaly jen benzínu a vody do ostřikovače (+ povinné ručení a dálniční známka). Na jaře u mě dozrála myšlenka dotáhnout drobné opravy auta do konce tak, aby vše, co je v autě instalováno, bylo funkční. Proto jsem poptal opravu bederní opěrky a po sdělení ceny započal kroky k nápravě stavu.

Rok čtvrtý

začínal činnostmi kolem opravy bederní opěrky řidiče. Dodatečně jsem zjistil, že spolujezdcova je funkční, a tedy není nutné ji opravovat. Její zdvih totiž není závratný, ale to je bohužel vlastnost, a ne chyba. Tuhle skutečnost jsem objevil poté, co začala fungovat opěrka na straně řidiče. Cestování se zlepšilo a výdaj 1.800 Kč nepovažuji tudíž za zbytečný. Náhoda tomu chtěla, že v den, kdy jsem auto vezl na již objednanou výměnu, přestala chladit klimatizace, takže jsem řešil vše z jedné vody, včetně promazání sloupku řízení, jehož průvodní jevy popisuji v minulém díle (lupání při zatáčení). Klimatizace byla plná, což po osmi letech od posledního záznamu o plnění a revizi považuji za velmi pozitivní zprávu, avšak bylo třeba seřídit vůli elektromagnetické spojky, kde už jednotlivé kotouče na sebe „nedosáhly“. Tahle kratochvíle spolu s promazáním sloupku řízení spolkla 1.400 Kč. Nehodlám komentovat, ale řekl bych, že se naplňuje má zkušenost, že co se řeší rychle a bez rozmyslu, bývá obvykle drahé. Chtěl jsem si rovněž nechat spravit stropní přihrádku na brýle, ale po sdělení předběžné ceny opravy 2.600 Kč se o mě pokoušely mrákoty. Vyřešil jsem problém pomocí magnetů a plíšků. Otvírání je sice jiným mechanismem, ale přihrádka navenek nemá jiný design a svůj účel plní jako dříve. Náklady zanedbatelné. Poté následovala klasická roční údržba a prohlídka ve vlastní režii. Náklady na olej a olejový filtr byly 1.200 Kč. O měsíc později následovala nutnost navštívit STK a emise. Nebudu napínat. Prošel jsem bez záznamů do protokolu. Motorový prostor suchý, vůle na podvozku nenalezeny, výfuková trasa bez děr a zásadní koroze, vše brzdí, svítí a kouř je čistý tak, že by ropáci nemohli noc u výfuku přežít. Náklady 1.060 Kč.

V létě jsem se pokusil vyměnit stěrač před řidičem za stejný výrobek, ale bohužel jsem zjistil, že se stejné výrobky od stejného výrobce po dvou letech dost diametrálně liší, pravděpodobně díky momentálně všeobjímajícímu snižování nákladů, takže jsem vrátil starý stěrač a nahradil pouze gumičku, kterou jsem měl rezervní. Výsledek je velmi dobrý a nová zkušenost mě ochudila naštěstí jen o pouhých 60 Kč. Do budoucna mám jasno a kupuji pouze gumičky. Do stěračů jsem tedy během čtyř let investoval hříšných 240 Kč. Postupně se chystám na výměnu pastorku v sedadle řidiče. Už jsem našel v Polsku prodejce, ale ještě jsem se nedokopal k tomu, abych nákup uskutečnil. Bohužel jsem propásl příležitost nakoupit tuhle součástku u nás za příznivějších podmínek. Až kolečko vyměním, nebude na autě nic, co by nefungovalo.

Během zimy se „konečně“ začalo něco ozývat na podvozku. Moje prvotní odhady ukazují na uchycení stabilizátoru, což by byla asi nejlevnější možnost. Zatím vnímám jemné občasné ťukání, šířící se z pravé přední části, při přejetí ostřejší nerovnosti nebo při natáčení kol do rejdu při pomalém pohybu. Gumovější jízdní vlastnosti zatím nevnímám. To akutnější byla výměna ventilů na letních kolech za 320 Kč, ze kterých se neustále plíživě ztrácel vzduch a letos jsem přehodil přední a zadní kola, abych dostal na přední nápravu hlubší vzorek. Zadní kola lehce ucházela (0,2 -0,4 bar/ měsíc) a zjistil jsem, že jsou to ventilky, které nedobře těsnily v ráfku. Tak doufám, že už bude po problému a nebudu muset každý měsíc dofukovat. To zimní si drží tlak a co na podzim nafoukám, to tam je. Tlak se mění jen v závislosti na okolní teplotě.

Dalším zajímavým poznatkem je změna oleje z Valvoline Durablend FE na Castrol Mangnatec, rovněž vyhovující normě WSS M2C 913/A. Castrol byl za dobrou cenu, a tak mě zajímalo, zda poznám nějaký hmatatelný rozdíl… A poznal jsem! Kromě toho, že se Castrol z motoru ztrácí o 50 % rychleji než původní Valvoline, zaznamenal jsem při stavu nad polovinou rozsahu mezi ryskami při teplém motoru takové lehké 2-3Hz tikání, které s poklesem hladiny k dolní rysce zmizí. Také bych řekl, že je motor trochu hlučnější, zejména při razantnější akceleraci, nicméně na druhou stranu - za poslední rok jsem měl jen maximálně 2 měření spotřeby přes 9 litrů, a to jen pár desetin. Ovšem vracím se zpět k osvědčenému Valvoline, protože to častější dolévání a tikání mě otravuje. Už mám doma vše potřebné pro výměnu oleje a letos i vzduchový filtr za 1.630 Kč, včetně dovozu domů. Tikání (nejpřesnější popis zvuku), o kterém jsem se zapomněl zmínit v minulém díle, jsem poprvé zaznamenal po výměně tekoucího gufera, takže jsem to připisoval změně polohy některé z řemenic a z nákresu osazení plochého řemene jsem si spočítal jeho délku a vyšlo mi, že na volnoběh projde celý řemen mezi kladkami něco přes 2, což právě odpovídalo frekvenci tikání. Jenže tikání vždy postupně ustávalo a zase se objevovalo, až jsem přišel na to, že se odvíjí od výšky hladiny olejové náplně. Je to jakýsi ukazatel, že když tikání ustane, je třeba se kouknout na stav oleje, ale s Castrolem tikání ustávalo až velmi blízko spodní rysky. Mimochodem, to tikání je slyšet jen u teplého motoru, vně vozu z určité strany, nesmí být ruch na silnici a nesmí jet klimatizace nebo ventilátor chlazení motoru. Uvnitř není slyšet ani při sebevětším natahování uší, a to ani při staženém okénku na volné silnici. Jedině při stání vedle auta nebo stěny je slyšet ozvěna.

Během března se mi ještě podařilo stlačit náklady na povinné ručení na velmi zajímavých 3.376 Kč/rok s plněním 70/70 milionů, střetem se zvěří/zvířetem, poškozením stojícího vozidla hlodavcem a pojištění proti přírodním pohromám.

Vloni při cestě z dovolené jsem měl drobný incident, kterému jsem nevěnoval zvýšenou pozornost, a sice, že jsem v rychlosti 90 km/h zaslechl zvláštní pískání, které jsem ihned detekoval jako brzdu. Rychle jsem v nějaké dědině zastavil pod lípou ve stínu - a ano! Pravé zadní kolo bylo dost teplé, odhaduji 80 - 100° C. Za asistence manželky jsem zkontroloval vracení ručky, vše se hýbalo, takže jsme pomaleji pokračovali v cestě. Na pozdním obědě, asi o 30 km jinde, bylo pravé kolo sice teplejší než levé, ale už spíše vlažné. Na dálnici jsem se tedy nelimitoval a jel svou běžnou dálniční rychlostí. Doma kolo studené. Tomuto incidentu jsem již nevěnoval pozornost, až teď při přehazování kol jsem si opět všiml zahřátého kola a zjistil jsem, že se nevrací vahadlo ruční brzdy až na doraz a pro uvolnění destiček je mu třeba dopomoci rukou. Po hlubší analýze se ukázalo, že je zatuhlý mechanismus přímo na třmenu, jelikož lanko se v bowdenu pohybuje lehce. Zajímavé je, že ani destičky, ani kotouč nejsou výrazněji opotřebeny než na druhé straně, takže přibrzďování je asi jen lehké (zatím jsem se o ráfek vyloženě nespálil, což naznačuje i slušná hodnota spotřeby). Po vyčištění, promazání a rozhýbání mechanismu je problém dočasně vyřešen a podle periodicity problému zvolím konečné řešení. Naštěstí nejde o závadu, která by znemožnila cestu, jen je nutné ručně uvolnit mechanismus na třmenu a nouzově nepoužívat ruční brzdu. Ceny nového třmenu se pohybují mezi 3.000 – 4.000 Kč, což je nejdražší řešení, po kterém sáhnu při často se opakující závadě.

Dále jsem nechal kompletně vyčistit a vytepovat interiér za 800 Kč v rámci slevového kuponu. Výsledek byl vynikající, všechna zašlá špína ze světlých plastů a kůže je pryč, i čalounění podlahy se krásně vyčistilo, i když u řidiče jsou místa, kterým 12leté použití nikdo neodpáře.

Stručný popis momentálního stavu vozu:

Na tachometru od doby nákupu přesně po 4 letech přibylo přibližně 43 tisíc km (tacho: 170 000). 12leté auto je, troufám si říci, v nadprůměrné kondici. Motor s převodovkou, servořízením, klimatizací a chlazením je těsný. Spotřeba oleje je tedy skrz spalovací prostor, ale není závratná a nemá vliv na měření čistoty spalin. S olejem Castrol Magnatec stoupla opět na 1,5 litru/10 tkm, takže je lepší kontrolovat stav každé 2 - 3 tankování. Je vidět jednoznačný vliv použitého oleje. Průměrná spotřeba paliva klesla pod 8,9 litrů/100 km a přesnost palubního počítače je stále v řádu 0,1 l/100km a pokud proměřuje, je spíše pesimistický (hodnoty z ručního měření jsou nižší). V interiéru nic nehlučí, neklepe a nevrže. Podvozek je na velkých příčných nerovnostech už trochu hlučnější, ale stále hlučností výrazně neobtěžuje. Jízda je pohodlná díky relativně silnému motoru, stále slušně se chovajícímu podvozku a nově i se spravenou bederní opěrkou. S motorem dosud nebyly problémy. Koroze se nikde ve větším měřítku neobjevuje. Ani na některých již načnutých místech (od kamínků) se zásadně nešíří. Servisně jsem řešil jen drobnosti, které jízdu omezovaly minimálně a byly cenově přijatelné. Mandatorní servisní náklady rovněž považuji za nízké.

Opět zmíním i drobná negativa, která od minule nepominula: podivné tlumené vrčení při velké obsazenosti vozu, otáčkách motoru do 2 000 rpm, ostřejším zatáčení během stoupání (serpentiny; motor v záběru) je stále přítomno včetně podmínek, za kterých se tomuto zvuku dá předcházet. Lehké pocukávání studeného motoru v mírném záběru při teplotách nad 10° C. Díky letošní zimě jsem se pozorováním utvrdil, že tato vlastnost motoru má závislost na okolní teplotě, neboť během zimy se mi nestalo, že bych kdykoliv zaznamenal nevyrovnaný chod motoru. Z tohoto důvodu by se daly kabely vyloučit a dost možná je problém s nějakým čidlem teploty a je možná i vazba na dlouhé startování během teplých dnů, na jehož původ jsem dosud rovněž nepřišel. Další věcí, která se přidala, je degradace polykarbonátových krytů světlometů, které nechám na podzim zrenovovat.

Celkové náklady na 1 km klesly pod 7 Kč, přičemž minimálně 3 Kč jsou na palivo a zhruba 40 haléřů je na opravy poruch, popřípadě uvádění již porouchaných věcí do funkčního stavu. Druhá polovina je na provoz a pokles hodnoty vozu. Přiložený graf ukazuje reálný vývoj nákladů. O výměně stroje uvažuji ve 2 - 3letém horizontu v případě nalezení vhodného nástupce zejména po motorové stránce, což u vozidel z let výroby 2009 - 2012 nebude zrovna jednoduché.

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 17x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 30.05.2013 16:38


Tak a naposled. Slušně. Naposled slušně, i když mi to dá práci se ovládat. Rozklikni si ten odkaz, nebo si najeď na skoda-auto.cz, těch rapidů je tam k dnešnímu odpoledni ne 300, jak tady máváš číslama, ale opravdu 294. A JÁ NIKDY NEMLUVIL O OLOMOUCI. Jsme fakt 3, ne jeden. Já mluvil o dealerovi ve městě, ne na vsi, což Olomouc je. Pa. Sbohem a šáteček
Pepe, 30.05.2013 16:42


Ten člověk je neskutečnej!!! Takhle beznadějnej případ jsem už dlouho nepotkal. To se prostě nedá
gottak, 30.05.2013 18:15


Ba ba, to jsem jeste jezdil na Super zigulwagenem
Pavlik, 30.05.2013 18:42


Ty jsi ale moula šmoula, vždyť ty si ani nepamatuješ s kým jsi se kdy hádal (totiž diskutoval) . By mě zajímalo, kdo takový "materiál" jako jsi ty může zaměstnávat .

PS: Davide promiň zaplevelení diskuse, ale moula Fanda přišel nezván z jiné diskuse, kde jsme se s ním už odmítali bavit.
Petr S, 30.05.2013 21:36


Stejný problém jsem měl na M6. Nejdřív zatuhl jeden brzdič, pak i druhý (u 9 letého auta). První brzdič vyměnil místní garážista za repasovaný za 5000 (moje blbost, že jsem nezjišťoval alternativy). Druhý jsem se rozhodl řešit v autorizáku během garančky. Tam se jim ho podařilo rozhýbat a do dnes bez problémů.

Jinak jsem měl taky bowden v pořádku, ale páčka co hýbe s brzdou byla zatuhlá. Nouzově se to dalo řešit nepoužíváním ruční brzdy. Když jsem za ni omylem zatáhl, tak jsem musel lehnout pod auto a tu páčku vrátit zpět.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů