Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit Fabii TDI nebo TSI?

Poradna
-MŠ- | 02.08.2013
foto: Michal Borský
Pan Hanák je rozhodnut pro nejrozšířenější hatchback z provenience tuzemské automobilky Škoda. Chce Fabii. Zbývá rozhodnout, zda sáhnout po verzi s motorem TDI nebo po TSI.

Hanák: Dobrý den, nevím, zdali si mám koupit Fabii 1.2TSI 63 kW, rok starou, cca 10 000 km, nebo 1.9TDI 77 kW, 4 roky starou a najeto cca kolem sta tisíc km, přičemž najedu asi 80 procent jízdy po městě a za rok najedu max 13 000 km.




Vážený pane Hanáku. Dotaz tohoto typu je poměrně častý. Váhání mezi benzínovým a naftovým motorem je jedním z nejčastějších dilemat, která kupci automobilu řeší. Já osobně jsem často skeptický k přehnaným tvrzením o náročnosti údržby naftového automobilu. Ceny oleje, destiček a spousty dalších věcí nejsou až tak odlišné. Nebo vůbec. Třeba u pneumatik. Navíc moderní přeplňované benzíňáky už nemají pověst tak bezúdržbových strojů jako jejich slabší atmosféričtí předchůdci. Je to, jak zpíval Bob Dylan: „Times are changin´“ (Časy se mění). Vždyť já pamatuji časy, kdy nezničitelnost byla typickou vlastností vznětových motorů, se kterou u nich každý automaticky počítal. A stále si myslím, že jsou vozy, u kterých se pořízení verze s dieselovým motorem vyplatí už od minimálního nájezdu kilometrů (např. veliké off-roady). Tohle ale nebude Váš případ. Takže konec obecných úvah a vzpomínek.
Vy stavíte proti sobě léty prověřený (a mnohokrát modifikovaný) čtyřválec 1.9TDI proti jeho koncernovému bráškovi 1.2TSI v jeho slabší verzi. O těchto motorech již samozřejmě bylo něco napsáno a abych se neopakoval (nebo někoho jiného), doporučím Vám přečíst si související články. Nebudu Vás napínat. Na ježdění převážně po městě bych v tomto případě volil benzínový motor. Mám i pár jiných důvodů než je ta věčně omílaná údržba. Na krátkých „štrekách“ se rychleji zahřeje a rychleji bude zahřívat i pasažéry. Navíc bude lehčí a agilnější. Nižší hmotnost motoru bude potom na ne zrovna ideálních komunikacích českých měst dávat méně zabrat podvozkovým komponentům. Zejména na přídi Fabie, na kterou je „jednadevítka“ TDI opravdu moc těžká. Dalším pádným důvodem, proč ve Vašem případě sáhnout po benzínovém autě, je počet najetých kilometrů u obou vozidel, mezi kterými se rozhodujete. U dieselové Fabie s nájezdem 100 000 km budete asi muset řešit rozvody a možná i komponenty, které přenášejí poměrně velký točivý moment motoru na kola. Takové věci, jako jsou spojka nebo poloosy. Vůbec nemá smysl moc srovnávat zánovní auto s autem, které má, dejme tomu (při hodně optimistickém smýšlení), zhruba třetinu života za sebou. Navíc si moc nepomůžete ani spotřebou. Naftová Fabie bude méně nasávat zejména v těch dvaceti procentech Vašich cest, kdy pojedete mimo město. Ale rozdíl nebude nijak drastický. Poslední malinké plus pro TDI bude jeho nesporně lepší pružnost a ochota zrychlovat třeba do táhlých kopců ve vyšších rychlostech na dálnici. Ale to pro člověka, který stráví se svým vozidlem více než tři čtvrtiny času v městských podmínkách, není nikterak důležitá informace. Já si myslím, že veliký motor 1.9TDI je v malé Fabii tak nějak maximum z hlediska podvozku a váhy. A na zdolávání velkých dálek bych si Fabii stejně nevybral. Takže mi poněkud uniká celý smysl tohoto auta. Obzvláště nejedná-li se o kombi. Alternativou u čtyři roky staré Fabie je podivný tříválec 1.4TDI. Jakoby si někdo řekl:“Když už tady máme to děsivé HTP, pojďme tam nacpat něco se stejně ohavným zvukem i v naftě!“ Nejlepší by byla asi 1.6TDI, která se montuje do současné Fabie od roku 2010. Ale ani tu na cesty městem nepotřebujete. Navíc, když motor 1.2TSI je svým projevem a dynamikou tak vzdálen nemohoucí 1.2HTP, kterou také ve Fabii můžete najít.
Dovolte mi vše shrnout a vynést verdikt. Ze dvou vozů, mezi kterými volíte a na použití, které jste uvedl, bych si na Vašem místě rozhodně zvolil Fabii 1.2TSI. Tuto radu asi můžete brát dost vážně. Jsem totiž ten, kdo velmi často doporučuje naftové auto i při nájezdech kilometrů, kde se většina jiných už kloní k benzínu. Párkrát jsem to udělal i v této rubrice. Ovšem ve Vašem případě i já dávám od nafťáka ruce pryč. Zánovní Fabia s přeplňovaným malým benzíňákem 1.2TSI bude pro Vás mnohem lepší.

Jaká je spolehlivost koncernového motoru 1,4 TSI?

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 14.08.2013 12:43


Já jsem s 1.4TDi jezdil, respektive, byl jsem vozen, ale trasy nad 100 km byly nepříjemné a regulerně mě z nich bolela hlava. Jinak spolehlivostně a s ohledem na spotřebu se mu nedalo nic vytknout (tomu konkrétnímu). Jen ten akustický projev a jízdní dojem byly otřesné, a to jen jako pro spolujezdce.
Duval, 28.08.2013 11:38
Ani jednu, ani druhou. Ale komu není rady, tomu není pomoci. Já osobně NIKDY nebudu sponzorem předražených kostitřasů lidového koncernu a nehodlám už nikdy více platit šílené peníze za opravy za fatální poruchy dané konstrukcí s řízenou životností a řízenou poruchovostí. Hauk. Co rozvody mororů 1,2 TSI, co pohon mazání motorů 2,0 TDi...................................atd.
joshua69, 29.08.2013 21:17
Já už sice tohle auto nemám, ale většinou s Vámi nesouhlasím.

1. Fabia a vůbec Škodovky se vyznačují právě přesným řazením. Nevím, kolik má najeto ta Vaše služební, ale přesto. To by Francouzi mohli tiše závidět, jak řadí Škodovka.
2. Vzhled, říkáte strašnej...je to věc názoru, každému se líbí něco jiného. Takhle to kategorizovat prostě nejde.
3. Se sedačkou s Vámi taktéž nesouhlasím.
4. Klima fungovala naprosto normálně, jedině s výtkou na topení souhlasím. Skutečně to topí ve velkých mrazech nic moc.
5. S brzdama jste to také trochu přehnal, brzdí normálně. Není to sice jed, ale také to není závodní auto.
6. Zvuk...to už se tu mnohokrát probíralo, mně osobně nevadil a ani nevadí.
7. Převody...nevím, proč bych měl jezdit na 3ku 50, když to klidně vezme 4ka. A pokud potřebujete zrychlit a ta líná lemra, jak píšete nechce, tak lze přeci použít řadící páku, ne?
8. Spotřeba...ano, lze jezdit za tyhle litry. Mám to vyzkoušené. Největší překvapení se děje na dálnici, pokud se jede 130, 140, tak to skutečně leze hodně nahoru, ale kolem 120 lze i po dálnici jet za 7.
Jestli jezdíte po městě na trojku 50 a divíte se, že to žere...možná by to chtělo zkusit změnit styl.

Fabia byla zkonstruována převážně do města, tak co byste od ní chtěl. Aby jezdila za šest litrů dálničním tempem kolem 150ti a v naprosté tichosti? Co čekáte od tříválce 1.2?





Duval, 27.09.2013 20:49
Tuhle jsem stál na parkovišti u suproše a vedle mně parkoval nějaký mistr svoji vyvoněnou divokou šelmu Fóbii TDI. Co tahle plechovka vydávala za zvuky, to jsem se za břico popadal. Byl to ten slavný TDI 3 hrnek. Usilovným dlouholetým vývojem odříznutí jednoho válce se lidový koncern dopracoval k tomuto motoru, že to vydává šílené zvuky traktorů z poválečných let minulého tisíciletí , pajtlovalo se to jak vibrátor, až jsem si říkal, že ženy musí být za jízdy spokojené. No a TSI, co se jim sypou rozvody už i po 20 000 km, je to k smíchu. Takže kdo má trochu pět pohromadě, vezme od těchhle lidových produktů nohy na ramena. Jak říkám, ale komu není rady, tomu není pomoci.
trava, 28.01.2019 12:07


moje felinka 1,3 mpi ma bez problemu najeto 355000 a olej nezere
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů