Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia 1.2 TSI: Lépe a radostněji?

Testy
Michal Borský | 22.07.2013
dalších 53 fotek
Tak je to konečně tady, také do naší redakce zavítala letitá královna českých silnic ve svém třetím novodobém pokolení. Jak se nám s ní jezdilo?

Vězte, že je opravdu jen velmi, velmi málo méně vděčných témat v motoristické žurnalistice, nežli objektivně pojednat o některé z mladoboleslavských novinek – tím spíše, že jde o samotnou Octavii! Zkusme se do toho ale nezúčastněně pustit a probrat většinu toho, co by vás mohlo zajímat. Jako pokusného králíka jsme z klobouku vytáhli základní „téesíčko“ 1,2 litru, které bude bezesporu velmi žádaným zbožím, ovšem nejspíš nikoliv v méně typické kombinaci se špičkovou výbavou Elegance.

Názory na to, jestli je třetí moderní Oktávka pohledné auto nebo spíš unylé pokračování předchozí šedi, se i mezi odbornou veřejností liší podle osobního vkusu, pohledu na život, oblíbenosti některých národů a možná i podle stranické knížky. Teď vážně, pokud bychom byli naprostými minimalisty, lze to, co vytvořil tým lidí okolo šéfdesignera Jozefa Kabaně, označit bezvýhradně jako důstojného nástupce předchozích generací. Ten zbytek už je spíše věcí subjektivního posouzení, ale i od toho jsme tady. První věc, která mě při osobním setkání zaujala, spočívá asi v tom, že oktávka navzdory obecnému a všemožně propíranému nárůstu tělesných rozměrů působí ve srovnání s předchůdcem mnohem méně okázalým a jemnějším dojmem, který je dalek dřívější dominantní nabubřelosti tolik synonymizující pojem „oktáfka f tédéíčku“. Rozměrný celek „trojky“ sestává ze subtilnějších detailů, které ve výsledku navozují cosi, čemu by se dalo říkat nadčasová elegance. K tomu je tu o něco více ostře řezaných hran a zajímavě střižených zákoutí. Z mého pohledu je klasikou předek auta, který vedle kontinuity s předchůdci velmi věrně následuje vizáž menšího Rapidu. Boční profil je pravým výrazem zmiňované nenápadnosti a nejméně jsem byl asi spokojen se zádí, kde nejsem úplně za jedno s výrazem koncových světel a vůbec celkovou mírně neforemnou kompozicí na téma liftback. To vynikne zejména, ve s rovnání s vyloženě elegantním kombíkem, pravda také je, že hodně záleží na barevném odstínu a použitých kolech.

Následování globální škodovácké identity je zřejmé i v interiéru. Nehledě na spoustu „clever“ a „cool“ řešení v kabině a zejména v kufru je nutné uznat, že interiér mezigeneračně prodělal podstatný skok. Jestli se vám totiž dosud vnitřek předchozí generace zdál velmi nadčasový a stále moderní, po přesednutí do novinky si tyhle superlativy na adresu „dvojky“ dobře rozmyslíte. Zejména testovaná výbava Elegance zahrnuje posádku kvalitou hodnou auta střední třídy. Bod číslo jedna – rozměrově je nová Octavia uvnitř opravdu výrazně větší, než její předchůdkyně. Subjektivně i objektivně je atmosféra znatelně vzdušnější jak v podélném, tak potěšitelně i v příčném směru (+ 4cm), což ocení cestující v obou řadách. Ti na zadních sedačkách si mohou užívat i dosud nevídané porce prostoru před koleny, kterou bych jen tak z „voleje“ srovnal klidně s Mondeem. Menší pihou na kráse je, že vás zezadu do lýtek bude „kopat“ výstupek, který neumožní pohodlně skrčit nohy pod sebe. Nemá cenu ztrácet příliš prostoru nekonečným vychvalováním propracované ergonomie, je ale třeba říci, že tam, kde doslouživší „dvojka“neztrácela, udává nové vydání nový směr. Mluvím třeba o navigaci Columbus s mnohem hezčí grafikou a především rychlejšími reakcemi, či funkcí přiblížení prstu (normálně je ovládací menu schované, aby nezakrývalo graficky hezky zpracovanou mapu, ale jakmile se přiblíží vaše ruka, vysune se). Pak jsou i místa, kde měla oblíbená Škoda dlouhá léta deficit a novinka je zdárně vyplňuje patřičnou kvalitou. Z věcí daných konstrukcí mohu jmenovat (konečně) pořádnou šířku předních sedadel nebo inteligentní tvarování středového panelu, který už řidiče netlačí do kolena. S dobou jdou takové prvky výbavy jako bezklíčové startování a odemykání nebo standardní přípojka USB/AUX. Gigantický zavazadelník s 590 litry v základu navazuje na v tomto směru megalomanské „oktavácké“ tradice, které dále rozvíjí sadami různých šikovných poutek, sítěk, přihrádek a dělících přepážek. Trochu mimo mísu mi přijde fakt, že průvlak na lyže je standardem pouze u nejvyšší výbavy a u základní není k mání vůbec.

(+) více prostoru ve všech směrech, zejména na zadních sedadlech

(+) vysoká kvalita zpracování a použitých materiálů vzhledem k danému segmentu

(+) velká praktičnost

(-) velké množství příplatkových položek

U testů běžných aut přináší čas od času velmi zajímavé poznání svezení se základní motorizací, která nezřídka kdy nabídne výrazně příznivější poměr cena/výkon. U zkoušené Oktávky je sice celá situace poněkud zkreslena výbavou Elegance, na druhou nejslabší dvanáctistovku jsem byl ale i tak zvědav. Letmé nahlédnutí do míst, kde se choulí malolitrážní motůrek o objemu 1197 cm3, prozrazuje, že oproti dřívějšku chybí protihlukový plastový kryt, zřetelný je i avizovaný náklon vzad zlepšující rozložení hmotnosti. TSI má sice stejných 77 kW jako dříve, ale jinak v motoru nezůstal kámen na kameni. Poddimenzovaný rozvodový řetízek vystřídal osvědčený řemen, nově jsou tu dvě vačky nebo proměnné časování, jiné je celé sání. Nikoliv nepodstatným detailem je aplikace standardní baterie, která majitele tolik finančně nevyšťaví při budoucí výměně. Po jízdní stránce je silnější varianta přeplňované dvanáctistovky bez diskuse důstojným základem, jakkoliv firemní flotily bezesporu sáhnou spíše po vznětovém pohonu. Konstrukční změny mají evidentně významný vliv především na pružnost přepravy, když můžete bez obav pohodově klokotat mezi 1.000 – 2.000 otáček při zachování schopnosti živě akcelerovat, která se dostavuje už zhruba v 1.250 otáčkách, ani níže se však motor hned nedáví, jen trochu duní. Vytáčení je sice možné až do 6.500, žádný výkonový vrchol ani koncert pro uši však nečekejte – pro efektivní jízdu s příslušnými provozními náklady si bohatě vystačíte s vytáčením do 4.000 ot./min. Je tedy nasnadě, že takto motorizovaná Oktávka není žádný „dálník“ ani agresor pro dravé předjízdění, na pohodovou, ale svižnou jízdu však bohatě postačí. Trochu méně mě těšil znatelný turboefekt, který po každém přeřazení „nahoru“ a s tím spojeným pádem otáček, způsobuje chvilkové zakolísání nárůstu výkonu, takže linearita akcelerace není úplně dokonalá. Při troše snahy se dá dosáhnout docela příjemné spotřeby, musíte se však vyvarovat intenzivnějšho šlapání na plynový pedál a řadit, když ne podle citu, tak aspoň podle šipek ukazatele ekonomické jízdy. Takto jsme dosáhli „okreskového“ průměru 5,6 litru, dálničních 130 bylo těsně pod sedm a o něco více dvanáctistovka „schramstla“ ve městě. Když však trochu přitlačíte a častěji pracujete s precizním šestikvaltem ve snaze neztratit v kopci rychlost, apetit bez okolků roste k 8 – 9 litrům.

(+) kultivovaný chod

(+) nadprůměrná pružnost v nízkých otáčkách

(-) bez výkonové rezervy na dálnici a při předjíždění

(-) patrný turboefekt

Mnohé diskuse okolo třetí novodobé Oktávky se točí kolem nafouknuté bubliny jménem zadní náprava. Jak známo, Octavia nabízí podobně jako Golf dvě modifikace – pro verze 1.8 TSI a RS víceprvkovou, pro všechny ostatní je tu klasická vlečená. Tepané rozdíly mezi oběma řešeními spočívají v kvalitě jízdy. Pro někoho možná překvapivě ale nejde o stabilitu auta v extrému, ale spíše o komfortní stránku věci a celkovou kulturu cestování. Je totiž dobře známým faktem, že vydařená sportovní žihadla jako Renauty Clio a Mégane RS či odejdivší Civic Type-R mají vzadu stejně jednoduché řešení jako testovaná škodovka a na sebejistotě jízdních vlastností jim to nic neubírá. Také Octavia s „vlečkou“ toho na dobrém asfaltu nesnese o nic míň, než v provedení s multilinkem, problémy se ale objeví, jakmile najedete na hrbolatý povrch. Celá záď znatelně znervózní a začne nezpůsobně poskakovat, což je v případě škodovky vynuceno i nutností přitvrzení pružin z důvodu velké váhy působící na zadní kola. Přes drobné tvrdé nerovnosti se pak podvozek přenáší s nepříjemným rázováním a typickým poklapáváním. Tím narážím na celkově ne úplně dotažené odhlučnění podvozku. Na druhou stranu – na poměry nového auta z druhé dekády třetího tisíciletí to není nic nenormálního, nabaženi skvělou výbavou a vyspělým interiérem však nesmíte očekávat zázraky. Ostatně, škodovka oktávku stále formálně zasazuje do nižší střední třídy, kde se najdou i mnohem méně způsobní chovanci. Na ostrou jedničku tradičně fungují brzdy, které jsou u dvanáctistovky evidentně naddimenzovány, řízení mi přišlo o něco čitelnější a živější, než u předchůdce, ani zde ale hustě popsaný newsletter se zprávami o dění pod předními koly nečekejte. Naše auto mělo i automatický parkovací systém. Tohle zařízení je jistě nesmírně efektní, v reálu ale nefunguje bez problémů. Stačí malá nepravidelnost u zaparkovaných aut a už se mu to či ono očividně dostatečné místo nezdá dost velké.

(+) jízda po hladké silnici je velmi jistá i ve vysokém tempu

(+) brzdy

(-) nekulturní chování na rozbitém povrchu

Nová Octavia se v duchu koncernových zvyklostí nepouští do žádných evolučních vylomenin a nabízí detailně cizelovaný pokrok v mezích daných firemní filozofií. Celkově větší, avšak poněkud méně dominantní skořápka, než dříve, halí výrazně prostornější a harmonický interiér s příslušnou dávkou nové koncernové techniky. Testovaná dvanáctistovka je důstojným základem pro pohodové řidiče, kteří nejsou bytostně závislí na stádu koní a Newtonmetrů pod kapotou. Tolik diskutovaná zadní vlečená náprava pak přináší spíše diskomfort akustický, než že by snad ohrožovala zdraví posádky. Cenová politika je tradičním tématem diskuse, bez ohledu na cokoliv si však můžeme být jisti, že auto se jménem Škoda Octavia v rodném listě se u nás i jinde bude prodávat velmi dobře.
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Pětidveřový liftback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4659
Šířka (mm)
1814
Výška (mm)
1461
Rozvor (mm)
2686
Provozní hmotnost (kg)
1230
Maximální hmotnost (kg)
1780
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
590
Motor
Typ
Zážehový s přeplňováním
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1197
Max. výkon kW (k)/ot./min.
77(105)/4.500-5.500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
175/1.400-4.000
Spotřeba
Město
5,9
Mimo město
4,4
Kombinovaná
4,9
Palivová soustava
Palivo
Benzín
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,3
Max. rychlost (km/h)
196
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Vlečená ramena, torzní příčka
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/45 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
334.900,-
Celková cena testovaného vozu (Kč)
469.900,-
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 24.07.2013 08:09


Rozdíl poznat jednoznačně je a to zvlášť u octavie s jejím obrovským zadním převisem. Nejde ani tak moc o chování na limitu ovladatelnosti, byť třeba pro mne je chování při vyhýbacím manévru poměrně důležitý aspekt (sportovně nejezdím, ale blbců je na cestách čím dál víc). Velký rozdíl v chování auta se projevuje i při běžné jízdě na rozbitém povrchu v zatáčce, kdy zadek má tendence hodně uskakovat - problém podle mě není ani tak v nápravě (na meganu mám také vlečenou a takové psí kusy nedělá), jako v jejím naladění pro vysoké užitečné zatížení auta (je prostě moc tvrdě naladěná).
Fanda, 25.07.2013 11:28


Octavii 1.2 tsi dělá problémy spíše pomalá klidná jízda a právě na to je tahle motorizace určená.Se vzrustající rychlostí začne odpružení fungovat podstatně lépe,ale to samé je i Rapid.Zajímavé je pokud sednete do 1.4 tsi,která má stejné pneumatiky,stejné tlumiče,ale jiné pružiny tak je to úplně jiné auto.od zadní nápravy je tichá,klidná a na dírách podstatně komfortnější.
Pavlik, 25.07.2013 13:19


Psal jsem o běžné jízdě.....Jinak jsem měl možnost vyzkoušet 1,2 TSi a 1,6 TDI a v naladění podvozku jsem žádný velký rozdíl nepoznal - auto jen s řidičem bylo v obou případech "uskákaná koza".
rohYpnol, 25.07.2013 17:17


Jel jsem právě 1.6 TDI, která je dle testů nejlépe odladěná s vlečenou nápravou a upřínmě - byla to bída. A to má být právě 1.2 TSI ještě horší... Co se komfortu týká (především akustického od nápravy), pak OIII je prostě znatelně horší než první generace Octavie z r. 97... Ta sice měla o dost horší jízdní vlastnosti, ale komfort nijak netrpěl (kromě klasicky tvrdšího naladění koncernwágenů běžného pro tehdejší modely).
Fanda, 25.07.2013 20:33


Sám jsem s octavií 3 ujel pouhých 30 km po pěkné silnici,tak nemohu hodnotit,ale na vebu auto.cz je podrobný test 1,6 tdi,včetně zkušeností s naladěním podvozku.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů