Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo 1.8 TD - koupit, nebo se mu raději vyhnout?

Poradna
Blaháček Marek | 03.09.2013
foto: autor
Pan Otakar hledá auto pro svého syna. Bude zachovalý Ford Mondeo po známém dobrá koupě?

DOTAZ: Vážená redakce TipCars, obracím se na Vás s prosbou o radu. Plánuji synovi pořídit jeho první vlastní auto. Známý prodává svoje starší, ale zachovalé Mondeo z roku 2000 s dieselem 1.8 TD. Jelikož vím, že se o něj vždy dobře staral a nikdy si na vůz nestěžoval, je pro mne zatím favoritem. Po pročtení několika recenzí se ale obávám motoru - prý je nespolehlivý a má vážné závady. Má známý výjimečně povedený kus, nebo se dieselového Mondea nemusím bát?
Zdraví Otakar Z.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Otakare. Ano, většina majitelů tuto motorizaci označuje za nejhorší motor, který Ford do svých vozů namontoval. Já ale z vlastní zkušenosti tvrdím, že nic není tak horké, jak se zdá. Motor Endura-De (jinak označovaný jako Kent) má svůj základ už v 80. letech minulého století. Lze jej najít pod kapotami starších escortů, fiest a mondeí.
Nás bude zajímat hlavně Mondeo. Popravdě, podle mého názoru to byla od Fordu poměrně velká troufalost montovat ještě v roce 2000 starý diesel s rotačním čerpadlem do tak povedeného auta, jakým je právě Mondeo, v době, kdy konkurence už jezdila na Common-Railech nebo legendárních TDI (Volkswagen). Konstrukčně velmi zastaralý motor se totiž při jízdě příliš jako diesel nechová - v nízkých otáčkách je doslova mrtvý (rozjezdy s vozem při zapnuté klimatizaci vyžadují rázné sešlápnutí plynu), po silném turboefektu ožívá kolem 2 tisíc otáček,od kterých poměrně slušně zatahuje. Po překročení třítisícové hranice ale začíná vadnout. Porovnávat jej s jinými diesely té doby opravdu moc nelze, jeho naladění je přinejmenším "zvláštní".

"Pomstou", jak jej někteří uživatelé nazývají, bych jej ale určitě neoznačil. Problémy, které je potkaly, byly totiž z velké většiny způsobeny zanedbanou údržbou. Já si tento motor troufám označit jako spolehlivý a při slušném zacházení také velmi trvanlivý. Aby tomu tak bylo, je důležité dbát na pravidelnou výměnu oleje a filtrů, každých 60 tis. km výměnu rozvodů (tvoří je 2 řemeny a 3 kladky), kde se opravdu nevyplatí šetřit, jelikož automobilka šedesátitisícový interval stanovila poměrně přesně a rozvody o moc víc nevydrží. Kdo vymění pouze řemen pohánějící vačkovou hřídel a spoléhá na to, že ten ženoucí čerpadlo není tak namáhán a vydrží do dalšího intervalu, brzy zapláče. Po prasknutí totiž shodí i ten pohánějící vačku a následuje totální destrukce motoru. Zastudena není dobré motor příliš zatěžovat a (nejen) po svižné jízdě ho nechat chvíli dochladit na volnoběh, tedy spíše turbodmychadlo. Pokud toto dodržíte a Váš syn má alespoň trochu cit pro auto, neměl by s tímto motorem mít problém.

U vozů s vysokým nájezdem občas zlobí tzv. turbokorektor. Ten zvyšuje dávku nafty vstřikované do válců (v tomto případě do předkomůrek) podle plnicího tlaku turbodmychadla. Po čase v něm ale popraskají membrány a následuje propouštění nafty do sání (především při chodu naprázdno se potom motor čas od času nekontrolovatelně rozběhne do vysokých otáček a hrozí jeho zničení). Oprava turbokorektoru Vás přijde zhruba na 2 tisíce korun. Občas netěsní ruční pumpa na naftu (slouží pro načerpání paliva při úplném vyjetí nádrže) a dochází k následnému zavzdušňování palivové soustavy. Přetěsnění ale stojí pár stokorun. Nakonec je důležité mít v pořádku žhavení, jelikož kvůli své konstrukci ani teplý motor bez nažhavení nenastartuje. Agregát v dobrém stavu ale nemá problém nastartovat ani při teplotách pod -20° C (pokud ano, něco není v pořádku).
Já osobně se tento motor doporučit nebojím. Znovu ale opakuji, že bezproblémový a spolehlivý provoz zažijete nejen s tímto naftovým Mondeem při nešizené údržbě. Spotřebu lze poměrně bez problému udržet okolo 6 litrů nafty na 100 km.
Jinak první generaci Mondea trápí občasné závady elektroinstalace, zvlněné brzdové kotouče, klepající tyčky stabilizátoru přední nápravy a také koroze (nejčastěji prahy a lemy zadních blatníků). Tyto spotřební díly ale stojí v druhovýrobě stokoruny.
Ojeté Mondeo první generace lze sehnat již od 20 tis. Kč. V inzerci TipCars jich jsou necelé dvě desítky s průměrným nájezdem kolem 160 tis. km.

Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mufik.martin, 03.09.2013 09:58
Měl jsem tento motor ve starší slabší verzi 65kw v mondeu I. generace před faceliftem. Najeto měl 300 tis (dle tacho) realitu nevím, ale přišlo mi že těch 300 mohlo odpovídat. Na autě jsem za 2 roky provozu kromě náplní a destiček investoval jen pá rkorun za uhlíky do alternátoru, který přestal dobíjet. Jinak mě za 2 roky ani koruna navíc oproti plánované údržbě. Podvozek neskutečně pohodlný (14´kola na zimu a 15´na léto) Auto mělo velmi malý poloměr otáčení. Perfektně se s tím otáčelo i na malých místech. V autě poměrně ticho a obrovské pohodlí a prostor. Auto špatně svítilo, kompletně zežloutlé plastové clony ve světlometech. Tehdy řešeno HID přestavbovou sadou xenonů a bylo to parádní. Nikdo neblikal že bych oslňoval.
Teď trošku negativa - souhlasím, že motor do 2 tis otáček totálně mrtvej, řekněme až nepoužitelnej. To předchozí Peugeot 405 TD na tom byl o něco lépe. Spotřeba mondea byla druhý oříšek. Auto znalo jen jednu spotřebu nezávisle na stylu jízdy. 6,7 - 6,9 dle dotankování. Snažil jsem se ho honit, jindy jezdit velmi klidně a přesto na spotřebu to nemělo téměř vliv. Jakmile se roztočilo turbo tak na tak velké auto to jelo vcelku slušně.
Při minus 20 jsem nastartoval na poprvé, ale auto potom zdechlo (nedržel jsem to plynem, nechal jsem to na volnoběžné otáčky) Při druhém startu auto už neutrál udrželo. Nutno říct, že toto bylo opravdu jen v minus 20. Do - 15 jsem nezažil jediné zaváhání. Žhavky nevím jak dalece byli staré, já to neřešil. S přehříváním auta jsem neměl jediný problém. Studené jsem ho šetřil a po rychlé jízdě dochlazoval. Nevzalo si ani kapku oleje. Vřele doporučuji toto auto, je za velmi rozumné peníze a nabízí opravdu hodně muziky. Díly jsou velmi levné a je jich plné vrakoviště. Koroze je jediný problém, ale dá se řešit též poměrně levně.
m.u.f, 03.09.2013 11:43
Uvedené vozidlo s motorem 1,8TD stále provozuji jako náhradní vozidlo. Pár mých zkušeností, reálný nájezd mého vozidla nevím mělo několik majitelů, proto nebudu uvádět nájezd . Koroze je hlavní nepřítel Fordu před koupí rozhodně zkontrolovat, případně ošetřit . Na mém vozidle, bylo třeba repasovat vstřikovací čerpadlo z důvodu netěsnosti a nefungoval solenoid předvstřiku paliva. Turbo mám stále původní. Palivová soustava trpí na netěsnosti, proto doporučuji preventivně vyměnit palivové hadice. Občas zlobí elektroinstalace problém je ve zoxidovaných konektorech. Brzdy jsou asi největší slabinou, při použití dílů z levné druhovýroby se kroutí kotouče, pokud měnit kotouče, tak za originál nebo kvalitní druhovýrobu. Nápravy jsou snadno servisovatelné a sady ramen čepů se dají sehnat za rozumný peníz. Olej 10W-40 měním každých 10 TisKM a dolévat mezi výměnama nemusím. Dlouhodobou spotřebu nafty mám 6,4l. Motor se za studena nesmí na plno zatěžovat, jinak hrozí prasknutí hlavy. Svou charakteristikou není tento motor vhodný do města, nejvíce mu vyhovuje klidná jízda ustálenou rychlostí po okreskách, to se potom dostane spotřeba i mírně pod 6l.
jakubbb, 03.09.2013 18:23
Dobrý den, s příspěvky všech autorů plně souhlasím.Vlastním Mondeo r.v.1997,1.8 TD,66 kw asi 3 roky,tacho 191000km.Vozidlo je negarážované.Zimní starty ok.Téměř denně jezdím spíše kratší trasy, někdy jen po městě.Najel jsem asi 60 tkm a motor je v pohodě.Pravidelná výměna oleje v motoru 10W-40 zhruba po 10 tkm, jedenkrát jsem měnil rozvody včetně opravárenské sady vodní pumpy a gufero vačky a jedenkrát měněny žhaviče a palivový filtr.Spotřeba se drží kolem 6-6,5 l/100 km.Určitě je potřeba slušné zacházení s tímto motorem ve smyslu nevytáčení studeného motoru a postupného zahřátí jízdou.Naftu beru raději na čerpacích stanicích známých firem.Motor nikde zjevně netrpí prosakováním oleje.Motor olej nežere-nic nedolévám.Klasikou je koroze lemů zadních blatníků.Teď mě čeká výměna ložiska pravého předního kola-typicky nepříjemný hukot od rychlosti 50 km/h.
stanikk, 05.09.2013 17:01


Tak nějak. Máte pravdu. To auto jsme měli v práci. Kdyby nezkorodoval, tak by jezdil dodnes. K jeho výhodám, krom velikosti byla i nízká spotřeba okolo 6-ti litrů nafty. Jelikož auto už mělo ledasco za sebou, tak se mu při -15 už moc startovat nechtělo.
katkop, 12.09.2013 18:27
Zdravím Vás,
musím souhlasit s výše uvedenými komentáři. Máme ve firmě Mondeo Combi 1,8TD 66kW z roku 2000 již 7 let a najeli jsme s ním přes 190tis km (celkový nájezd 287tis km) na vozidle jsou prováděny pravidelné výměny olejů, rozvodů (kompletní sada vč. pumpy) a standartního spotřebního zboží. Za celou dobu se nám nestalo, že by nás vozidlo někde nechalo (když pominu nefunkční alternátor z důvodu sjetých uhlíků, nedostatek paliva a píchlé pneu) Pokud se o Vámi vybrané vozidlo prodávající slušně staral nemusíte se ho po technické stránce bát. V rámci provozu jen zopakuji co zde již někdo psal výše - nechat zahřát a i dochladit turbo, netahat motor do červených otáček a starat se o antikorozní ochranu spodku vozu (tu provádíme každý podzim systémem štětka a drátěný kartáč a auto drží) Přeji dobrou koupi
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů