Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 525dA - jak slouží po 279 tis. km?

Recenze uživatelů
Standa (25) - Česká republika | 02.04.2014
foto: Marek Oborník
Po dvou letech ježdění s BMW 528i e39 jsem začal pokukovat po novější Řadě 5 e60. Vadila mi malá nabídka benzínových motorů, tak jsem začal zvažovat i diesel.
Značka:BMW
Model:Řada 5
Typ:525dA
Bližší označení:e60
Karoserie:sedan
Objem motoru:2 470
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:250 000
Najeto km nyní:279 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:10 měsíců
Průměrná spotřeba:8,0 l
Poruchy:FAP, relé žhavení, ostřik xenonu
Předchozí vozidlo:BMW Řada 5
Po dvou letech ježdění s BMW 528i e39 jsem začal pokukovat po novější Řadě 5 e60. Vadila mi malá nabídka benzínovýh motorů, tak jsem začal zvažovat i diesel. Potom jsem se dozvěděl, že známý bude prodávat svoji 525dA a bylo rozhodnuto. Auto měl od dvou let stáří, kdy si ho nechal dovézt z Německa jako dvouleté se 120 tis. km a za dalších 7 let s ním najel jen 130 tis. km, takže jsem auto koupil s 250 tis. km, které jsou poctivé.

SERVIS:
Auto jsem koupil před servisem, takže bylo potřeba výměnit oleje filtrů a vyřešit FAP, který v těchto km vyžaduje obvykle změnu. Po konzultaci s mechanikem jsem se rozhodl pro odstranění FAPu a čip na 150 kW a 480 Nm, nechal jsem udělat celkovou prohlídku auta, výměnu oleje, filtrů. Při prohlídce zjistili, že v dohledné době bude potřeba i výměna předních destiček a pravého čepu řízení (nevím, proč jeden zůstal původní, když zbytek ramen a čepů byl měněný při 230 tis. km). Celý tento servis mě stál asi 15.000 Kč a dál už sem jen jezdil do další výměny oleje, při které jsem vyměnil i jednu výbojku v xenonu a nějaké těsnění na motoru z důvodu prosakování oleje celkem za 3.500 Kč a bylo zjištěno, že je špatné relé žhavení, které stojí 3.000 Kč, ale protože nebylo dopředu objednané, tak jsem ho nevyměnil, protože druhý den jsem auto potřeboval a auto startuje bez problémů i tak, až teprve v -10° C startuje napodruhé.
Blíží se výměna zadních brzd cca za 5.000 Kč originál ATE s menší slevou a čerpadlo ostřikovače xenonu za 500 Kč. Další servis bude za 15 000 km, a to výměna oleje (interval jsem zkrátil z 30 000 km na 20 000 km kvůli doporučení mechanika). Nic dalšího na autě nebylo potřeba dělat a STK jsem prošel na podzim poctivě bez závad. Jinak na autě je původní zadní náprava, vstřiky, čerpadlo i turbo, výfuk. V dnešní době 'kvalitní' nafty a Commnon-Rail vstřikovačů je samozřejmostí přidávat do nafty aditiva.

EXTERIÉR:
Auto bylo garážované a udržované, ale z parkování v podzemních garážích má nějaké menší oděrky. Není na něm ani po 10 letech známka koroze, a to ani vespodu. Designově je podle mě velmi povedené a na 10 let nevypadá, ovšem vím, že vkus má každý odlišný.

INTERIÉR:
V interiéru je znát, že přišla doba šetření a zpracování působí trošku laciněji než u předchozí e39. I po téměř 300 tis. km není volant osahaný, sedačka není prosezená ani potrhaná, ovladače nejsou omakané. Vše je dobře umístěné, aby řidič nemusel nikde hledat. Tlačítek na přístrojové desce ubylo a většina je sdružená v ovladači I-drive, se kterým se dá za chvilku sžít, vše je v menu logicky uspořádané. Nikde nic nedrnčí ani nevrže.
Auto není z nejvybavenějších, ale i tak má: 4xel. okna, 8x airbag, navigaci, dvouzónovou klimu, výškově el. stavitelné sedačky, sklopné zadní sedačky, tempomat, multivolant, dešový a světelný senzor z xenonů, DTC, DSC, ABS atd.
Řidič i spolujezdec si užívají v autě dostatek místa i pohodlí, a to i při mojí výšce 2 m a 120 kg, nakonec mi nevadí ani snížená střecha kvůli šíbru, což bývá obvykle problém. Vzadu je to s místem na kolena horší, ale kromě MB S-long to je asi všude stejné. Prostor pro hlavu je vzadu dostatečný i pro vyšší lidi. Třetí místo vzadu je opravdu jen nouzové a myslím, že víc jak 50 km by na něm nikdo sedět nechtěl. Cestování může být pohodlné pro 4 lidi ,pokud bude řidič menšího vzrůstu než já, se mnou jen pro 3. Překvapivě prostorným je i kufr, myslím 520 l, což samo o sobě není nic extra, ale rozměry jsou dobře zvolené, horní stěna je vysoko a nakládací otvor je veliký, takže je možné naložit i docela velké kufry nebo krabice.

JÍZDNÍ VLASTNOSTI:
Jízdní vlastnosti jsou velmi dobré, auto je pohodlné i na dlouhých cestách. Oproti konkurenci MB E a Audi A6 je BMW sportovněji laděné a je tedy 'tvrdší', což je znát na našich silnicích, ale není to žádné drncání. Hliníková víceprvková náprava vše velmi dobře tlumí a zajišuje příznivé jízdní vlastnosti. Odhlučnění vnějšího aerodynamického rámusu od kol i motoru je perfektní, takže je ve voze klid i ve vysokých rychlostech.
V zimě se s autem dá bez problémů jezdit i na sněhu, jen to chce nasbírat nějaké zkušenosti se zadním náhonem. Rozložení váhy na nápravy je 50/50 % a u předokolek je to 60/40, takže rozdíl není opravdu nijak velký. Auto má protiprokluzový a stabilizační systém, který oproti předchozí generaci ASC nezasahuje tolik snížením výkonu a zbržděním.
Výhodou je podélně uložený motor, díky tomu je možno dosáhnout optimálního rozložení váhy a velkého rejdu (malý poloměr otáčení oceníte u velkého auta při parkování a proloplétání se městskými uličkami).

MOTOR a PŘEVODOVKA:
Motor je řadový šestiválec 2,5 l o výkonu 130 kW a 400 Nm (po chipu 150 kW a 480 Nm). Převodovka je automatická 6rychlostní s možností sekvenčního řazení.
Motor je tichý a překvapí kultivovaností chodu. Točivý moment je famózní s nástupem při 1 800 ot./min a motor táhne plynule až do 4 000, kdy už převodovka přeřadí i při hodně sešlápnutém plynovém pedálu. Automatická převodovka řadí plynule a bez zbytečného vytáčení nebo podtáčení. Odstupňování převodovky je vhodné spíše na dálnice a dlouhé cesty, na šestý stupeň motor točí 2 000 ot./min při 140 km/h.
Spotřeba na dálnici se pohybuje kolem 6 l (dovolená 1 000 km = dálnice 5,4 l), dlouhodobá činí 8 l, horší je to ovšem ve městě, kde se musí těžké auto pořád rozjíždět a spotřeba v čistě městském provozu je 11-12 l a je tedy znát, že do města není stavěné.


KladyZápory
Motor a převodovka Vyšší pořizovací ceny
Pohodlí Stočené ojetiny
Kvalita Citlivost na špatné vyvážení kol
Design Hodně elektroniky
Ve své třídě finančně méně náročné  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BMW528i, 03.04.2014 12:54


Taky bych se bez dieslu obešel, ale bohužel to moc nejde, osobně bych upřednostnil 530i nebo 545i s lpg, ale nějak ty auta v nabídce chybí, kdo ho má, tak ho v rozumném stavu nedá z ruky, protože jsou to ještě poctivé kvalitn atmosferické motory s normálním objemem.

Citroenak, 03.04.2014 13:22

Ekonomicke hladisko by sa rychlo zmenilo, keby sa europske peniaze nedavali na dochodky v skrachovanych statoch, ale sa vyuzili na ozajstny vyskum s cielom robit nieco s tym znecistenim. Keby sa tak nezameriavali na ludi a ich auta, ale na seba a svoje 'legalne nadobudnute' fabriky, ktore znecistuju ovela viac, a taktiez na kamiony. Ale nemyslim pomoc v style, ze ich zdanime aby si dobre rozmysleli ci budu znecistovat, ale pomoc s tym, aby neznecistovali. To by som ale asi isiel proti politike Bruselu.
Abík, 04.04.2014 18:25
Filtr pevných částic FAP a DPF slouží k zachytávání a následnému spalování pevných částic, sazí. Auto na emisích projde, protože zařízení, které doposud má většina STK, není schopné posoudit obsah nespálených částic ve výfukových plynech. Posuzuje emise, ne saze. Ale každý truhlík na STK by měl vědět, jak vypadá koncovka výfuku u aut s funkčním filtrem a jak bez něj a podle toho to posoudit. Pracovníci STK jsou zajisté v tomto směru tolerantní, protože když se podíváte na ceny filtrů s následnou výměnou tak zjistíte, že je jim líto majitelů zpravidla ojetin. Dobře je to popsáno v časopisech SM speciál DIESEL, třeba č.1/2014, kde se i zabývají co s nimi.
brin, 05.04.2014 14:18
Hlavně normální technik při měření nežene vznětový motor do omezovače, protože ví, že by ho to oddělalo. Tímto varuji před STK a emisemi v Jičíně, jsou tam samí kreténi. Jeďte radši do vysokýho, tam si s vámi rádi popovídají a všechno probíhá v klídečku. Nejlepší bylo, když mě v Jičíně technik přesvědčoval, a si nenechám psát evidenčku, že mi to s negativním stanoviskem nepřihlásí... Kretén. Tak jsem ho poslal do prdele, řek mu, a nekecá a ten papír sepíše. Tož napsal evidenční kontrolu, že vozidlo neprošlo (gumy a chybějící výrobní štítek) a na přihlášení ani nehlesli a vůz přihlásili.
stanikk, 02.05.2014 11:51


A to jako proč? Protože chce někdo větší výkon, točivý moment a hlavně spolehlivost? O menší spotřebě paliva ani nemluvě.
Jaké je podle Vás ekologičtější a méně zatěžující životní prostředí? To co jezdí za 4-5 litrů nafty a nekazí se nebo co bere 7-8 litrů nafty a je pořád v servise?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů