Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Impreza III – jaká je jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 18.07.2014
foto: Petr Šikl
Pan Aleš by si rád pořídil ojetou Imprezu třetí generace s benzínovým dvoulitrem. Je to dobrá volba?

DOTAZ: Hezký den do redakce TipCars. Už dlouho plánuji splnit si svůj sen a koupit nějaké Subaru. Tím vyvoleným se pro mě stala impreza třetí generace. Láká mne především pohon všech kol a poměrně dobré zkušenosti uživatelů. Ročně najezdím do 20 tis. km a upřednostňuji benzínový motor. Rád se svezu svižně, takže mým favoritem je dvoulitr. Má impreza nějaké slabiny, případně vážné závady? Děkuji vám za názor.

S pozdravem Aleš B.


ODPOVĚĎ: Vážený Aleši, pokud se Vám podaří nějaký slušný kousek najít, jděte do toho. Získáte spolehlivé a servisně nenáročné auto s velmi dobrými jízdními vlastnostmi.

Na první pohled to vypadá jako ideální kombinace, faktem ale je, že u nás si moc zákazníků nezískala. Na důvod, proč tomu tak je, ale odpověď neznám (ano, možná za to částečně může vyšší cena). Vůz je totiž z technického hlediska opravdovým skvostem – pod kapotou pracují ploché boxery, což má příznivý vliv na jízdní vlastnosti, pohonné ústrojí má velmi blízko k tomu použitému ve vyhlášeném foresteru. Je to skutečná čtyřkolka s redukční převodovkou, kterou oceníte například při provozu v kopcovitém terénu nebo pokud byste chtěl někoho vytáhnout ze závěje.

Všechno je velmi dobře dimenzované, takže při správné údržbě auto vydrží skutečně hodně. K vybranému dvoulitru Vám mohu říci toto – na dynamickou jízdu je jako stvořený, pro výkon je ale potřeba si „dojít“, čemuž odpovídá spotřeba okolo 9 litrů na 100 km. Kvůli svému naladění se příliš dobře necítí ve městě. Klidný řidič udělá dobře, když zvolí základní patnáctistovku.

Čím může benzínová impreza překvapit Vaši peněženku? První série trpěly na vypalující se katalyzátory, což je poměrně drahá závada. Po koupi proto doporučuji navštívit co nejdříve servis, kde lze pomocí diagnostiky zjistit, zdali má vůz nahraný aktualizovaný software v řídicí jednotce. Tím výrobce problém s katalyzátorem vyřešil. Občas se objeví opotřebovaná ložiska kol, případně klepající stabilizátory. Počítejte také s vyšší cenou náhradních dílů.

Pihou na kráse může být koroze pátých dveří (nejsou pozinkované), výrobce tento problém později vyřešil upravením ozdobné lišty, aby neodírala lak.
Subaru si přesto nehraje na to, že je impreza bezúdržbová. Motorový olej doporučuje měnit nejpozději po 15 tis. km, chladicí kapalinu každé dva roky a náplně v diferenciálech po ujetí 60 tis. km.

Co se týká dostupnosti a cen náhradních dílů, neměl by být problém. Přední brzdové kotouče stojí cca 4 tis. Kč, brzdové destičky 1.500 Kč a rozvodová sada vyjde na 10 tisíc.

V inzerci TipCars se nyní nachází více než pět desítek exemplářů, které mají pod kapotou většinou benzínovou patnáctistovku, dvoulitrové verze se mezi nimi ale také najdou. Nejlevnější lze koupit od 130 tis. Kč a najeto mají vozy v průměru 100 tis. km.

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeny60, 11.07.2014 20:34
Doporučuji pročíst vlákna na www.subaruclub.cz a na www.subarufanclub.cz

Motor 2,0R 116kW je modifikace motoru 2,0R se 121klW, nebo 110kW, který s emontuje od r. 2005 do Legacy a Imprez a do Foresteru,. jen se liší jiým naladěním SW, hrubě řečeno, mechanický základ je shodný. je to 2xDOHC, tedy 16 ventilů, a silně podčtvercový. Tzn. aby podal deklarovaný výkon, tak je třeba nebát se ho vyhnat do vyšších otáček- to mu svědčí a tam eyxceluje. Většina lidí, co nadává na lenost Subaru, právě motor dusí v nízkých otáčkach alias dýzl a proto se jim zdají benzíny od Subaru líné. Věř, že pokud pojedeš ostrým tempem a motor budeš točit nad 5000rpm, dříve zasáhne tvůj pud senezáchovy, než cokoliv jiného-třebas limit auta či motoru a pohonu celkově.
Mám tento motor v Legacy (verzi 2,0R 121kW), najeto 190.000km a motor šlape jak pila. Olej nežere mezi výměnami vůbec, spotřeba je po mnou ajetých 125.000km 7,98l/100km, v Impreze by to mělo být podobné, záleží na stylu jízdy. V reálu při kolidné jídzě je to do 7,5-8, při ostré jízde 10-11/100km. Zátah je lineární, otor nemá výraznou výkonovou špičku, ale kolem 4000rpm je cítit přestavění vačky sacích ventilů. Slabinou auta je setrvačník-nenjsme si plně jistý, ale Sachs se montuje alespoň do Legacy od r. 2008 = nepíská, zatímco dvouhmota Valeo před tím píská a mění se. U imprezy nevím, chce to prostudovat na stránkách subaru klubů. Podvozek je odlný, pohon taky, brzdy netrpí na vlnění kotoučů, prostě není tam žádných zásdních nedostatků. Před koupí doporučuji velmi důrazně poslechnout motor ZA STUDENA!!!! - někteří majitelé ho přidřeli, protže byli líní kontrolovat stav oleje - motor hlásí rozsvícením kontrolky nikoliv nedostatek, ale až když olej NENÍ!!! A to je pak důvodem přidření na klice a klepavý zvuk zejména za studena. Na toto bacha!!!! Jinak občas zazlobí škrtící klapka - stačí demontáž a vyčištění a je klid (já to dělal minulý týden auto jede jao větr Lambda sonda resp. O2 senzor se hlásí chybou P0420 a stačí v 99% případů redukce pod sondu a je klid, není nutno kupovat hned ruhou. Katalyzátory jsou skoro věčné, u 2,R jsem snad ani nezaznamenal, že by to někdo řešil. Motor má inteval výměny oleje 15000km, rozvody 105000km, svíčky 120000km, oleje diferáku a převodovky 60000- rozhodně doporučuji dělat vše dle servisu a to se pak při prodeji silně cení- subaristi jsou mírně ujetí na servis a kod doloží jasnou a neprůstřelnou histiorii, prodává pak daleko lépe. Rozohodne nelze podceňpovat fyzikální zákony, pohon 4x4 není spásný a fyzika platí krute i pro Imprezu (tím více pro 2,0R, než pro STI, která je na tom kapaánek lépe)) Tak na první jízdu hlavu v klidu a lehkou nohu!
Reno, 16.07.2014 19:14
...že jediná jistota v automobilovém světě je WRX STI přidřené na klice
Zdeny60, 17.07.2014 07:36


JJ, i to se (bohužel) děje.
PPPP, 03.02.2017 19:24
Zdravim, můžu se zeptat jestli se dělá impreza III. generace 2.0R se 6-ti stupnovou převodovkou?
Zdeny60, 04.02.2017 06:54


Nedělá
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů