Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia Combi RS - s dieselem dál dojedeš

Testy
Petr Šikl | 14.07.2014
dalších 27 fotek
foto: Petr Šikl
Octavii RS s benzínovým motorem považujeme za skvělý vůz, který nedělá zbytečné ústupky a vzhledem k poskytovaným vlastnostem a prvkům výbavy vychází ve srovnání s běžnou octavií cenově velmi zajímavě. Jak na tom bude ještě dražší octavia s dieselem pod kapotou? Vyplatí se?

V dubnu testovaná Octavia RS TSI mile překvapila celou redakci. TSI zvládla všechny disciplíny na výtečnou a v celkovém pohledu se jeví jako univerzální vůz pro všechny, kteří jezdí sportovněji. Benzínová Octavia RS dokáže být rychlá, zábavná, komfortní, praktická a dobře vybavená i cenově dostupná. Co tedy čekat od vznětové verze s výkonem o 36 koní nižším (220 koní u TSI vs. 184 koní u TDI) a vyšší hmotností zatěžující přední nápravu? Zklamání, nebo další překvapení? Tentokrát testem prošlo provedení kombi opepřené zelenou metalízou (+ 13.900 Kč).

Karoserie: jen tak se neokouká
Octavia RS budila zájem všude, kde se objevila. Dokonce i v Rakousku z ní ostatní účastníci dopravního provozu nemohli spustit oči. Velkou zásluhu na tom měla zelená barva karoserie. Octavií RS není zatím vidět na silnicích mnoho a díky agresivnějšímu přednímu nárazníku a dalším doplňkům působí velmi zajímavě. Bi-xenonové světlomety s LED prvky dodávají luxusní nádech a dvojitá koncovka výfuku odkazuje na sportovní zaměření. Z bočního pohledu vynikne silueta karoserie se sníženou světlou výškou. Klíčovým prvkem designu jsou nová hliníková kola o velikosti až devatenáct palců a rudě lakované třmeny brzd. K tomu je potřeba přičíst zadní spoiler a sériově dodávaná koncová světla využívající světelných diod uspořádaných ve tvaru písmene C. Potěší standardně vyhřívané trysky ostřikovačů čelního skla, výsuvné integrované ostřikovače světlometů nebo elektrické otevírání a zavírání pátých dveří. Při detailním průzkumu Octavie RS nepotěší dvě maličkosti: naftové provedení používá pouze jednu koncovku výfuku – levou, ta druhá je nefunkční a slouží pouze na okrasu. Druhou drobnost objevíte po zvednutí kapoty, kterou podpírá jen tyčka.

+ povedený design
+ elektrické otevírání pátých dveří standardně
- falešná koncovka výfuku

Interiér: praktický a kvalitní
Kabina zaujme elegantním provedením v černé barvě, decentním osvětlením madel dveří, sportovními sedadly a tříramenným volantem potaženým perforovanou kůží. Kůží je potažena také hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy, prahové lišty a pedály jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli. Sportovní sedadla pro verzi RS se od těch běžných liší integrovanou opěrkou hlavy a výraznějším tvarováním bočnic. Tělo v zatáčkách drží dobře a kupodivu vyhoví i silnějším postavám. Připomínku lze mít jen ke zkrácení délky sedáku a méně výrazné podpoře v oblasti ramen. Snad každého v zimě potěší standardně dodávané vyhřívání předních sedadel (vyhřívání zadních přijde na 5.100 Kč). Připlácet je naopak nutné například za parkovací senzory (17.400 Kč) nebo za vyhřívané čelní sklo (10.000 Kč). V zimě přijde vhod nezávislé přídavné topení s dálkovým ovládáním dodávané za příplatek 24.500 Kč. Přístroje v kapličce za volantem dostaly proti běžné octavii výraznější cejchování stupnic a jsou skvěle čitelné a přehledné. Samotný tříramenný volant padne skvěle do rukou a jeho možnosti seřízení jsou znamenité. Aerodynamický hluk od vnějších zrcátek či z odvalujících se pneumatik by mohl být o něco nižší, jeho přítomnost je znát zejména při rychlostech nad 170 km/h.

+ zavazadelník
+ dobře fungující Columbus a Kanton
- kratší sedáky
- integrované opěrky hlavy nemusí vyhovovat každému

Motor: levný milovník dálnic
Vznětový dvoulitr TDI produkuje 135 kW výkonu v rozmezí 3 500 - 4 000 ot./min, přičemž točivý moment vrcholí hodnotou 380 Nm dostupnou mezi 1 750 – 3 000 ot./min. Tyto hodnoty dovolují kombíku dosahovat maximální rychlosti 230 km/h a zdolávat stovku za 8,2 s. Čtyřválec zabírá výrazně pod hranicí dvou tisíc otáček, kolem tří tisíc ukazuje to nejlepší a po překročení hranice čtyři a půl tisíce otáček přestává být důvod ho točit dále. V běžných rychlostech diesel má dostatek síly. Do zhruba 180 km/h krásně a plynule zrychluje, po překročení dvoustovky však přestává stačit a spíše se trápí. Dosáhnout maximálky vyžaduje dlouhou rovinu. Oproti tomu dříve testované RS TSI vyniká právě ve vysokých rychlostech a na požádání doslova lítá 250 km/h. Například z nuly na zmíněnou sto-osmdesátku se benzínové TSI dostane dle našeho měření za rovných dvacet vteřin, kdežto dieselu to trvá o osm vteřin déle. TDI se naopak díky své úspornosti hodí lépe na dlouhé trasy, kde ukazuje svou největší zbraň. Diesel polyká kilometry skvěle a při rychlostech mezi 160-180 km/h funguje nejlépe, přičemž si říká o přísun 7-8 l/100 km. To z něj dělá pravé cestovní GT.

+ spotřeba paliva
- malý objem palivové nádrže (jen 50 litrů)
- umělý zvuk motoru nelze vypnout bez dalších omezení
- výkon ve vysokých rychlostech

Test spotřeby: lepší, než jsme čekali
Abychom ověřili reálnou spotřebu vznětové Octavie Combi RS, vydali jsme se na patnáct set kilometrů dlouhou trasu do Alp, přičemž v plánu bylo zdolat několik horských silnic spojujících různá údolí. Času nebylo příliš, a tak jsme zvolili maximální možné tempo. Skoro prázdné dálnice jsme zdolávali rychlostí v rozmezí 130-190 km/h, silnice mimo obce pak 90-160 km/h, v obcích a městech jsme dodržovali předepsanou rychlost. Přes veškerou snahu ukázal palubní počítač po 1 500 zdolaných kilometrech rychlostní průměr pouhých 60 km/h, za což mohly pomalé přejezdy měst v době dopravních špiček. Závěrečná spotřeba se ustálila na hodnotě 5,7 l/100 km, což je podle nás naprosto skvělý výsledek. Výrobcem udávané kombinované spotřeby 4,6 l/100 km lze při dodržování rychlostních limitů (zejména na dálnici a mimo obce) hravě dosáhnout a nemusíte se příliš snažit. Pokus o maximálně ekonomickou jízdu znamenal odběr 3,8 l/100 km, opačný extrém tvoří hodnota 13 l/100 km při naprosto zběsilé jízdě.

Jízdní vlastnosti: dálniční cesťák
Díky nižší hmotnosti, delšímu rozvoru a kratšímu přednímu převisu zmizely hlavní neduhy předchozí generace Octavie RS. Nové RS zatáčí ochotně a jeho karoserie se nenechá rozkývat v podélném směru. Podvozek sedí oproti běžné verzi o 15 mm níže a nevadí mu ani nekvalitní povrch. O bezchybnou práci se starají kvalitní tlumiče a víceprvková zadní náprava. Zadní kola tak na nerovnostech neodskakují a řidič má vždy vůz plně pod kontrolou. Škodě se podařilo zvolit ideální kompromis mezi poskytovaným komfortem a ovladatelností. Podvozek není příliš tvrdý, čímž poskytuje dobré jízdní vlastnosti a dobrý cestovní komfort i na rozbitých silnicích. V zatáčkách je vznětová Octavia RS jistá až zábavná a příliš se nenaklání. Odhalit kvality podvozku a sáhnout na samou hranici schopností vyžaduje velký pud sebezáchovy a žádá jízdu po okruhu. V nízkých rychlostech pomáhá systém XDS plus, který v zatáčkách přibrzďuje vnitřní přední kolo a snaží se simulovat funkci samosvorného diferenciálu. Při výjezdu ze zatáčky tak může jít daleko dříve za plynem. Díky tomuto systému je částečně potlačená vrozená nedotáčivost.

Před řadicí pákou se zabydlelo tlačítko s logem vRS, pomocí kterého lze volit jeden ze čtyř jízdních režimů. První režim Eco připraví línější odezvu na plyn a snížení výkonu klimatizace. Druhý režim Normal udělá z Octavie RS průměrnou octavii. Třetí režim Sport zapříčiní ztuhnutí posilovače řízení nebo ostřejší reakci motoru na plynový pedál. Poslední možností je režim Invidual, kde si můžete chování vozu nastavit podle vlastního uvážení. Jakmile aktivujte režim Sport nebo si v rámci individuálního nastavení přepnete motor do sportovního módu, začne kabinou prostupovat zvuk podobný osmiválci či boxeru. První kilometry je zvuk sympatický, ale při delší jízdě unavuje. Neuspokojivým řešením je v režimu Individual vypnout u motoru režim Sport. Chvályhodné je, že si vůz pamatuje posledně zvolený režim i po opětovném nastartování (na rozdíl od režimu Start/Stop). Systém ESP nelze úplně vypnout, ale ve stavu ESP Sport je znamenitě vyladěn, takže řidiči dovolí dostatek zábavy i nějaké to vybočení zádě. Jezdit můžete dokonce rozevlátým stylem.

+ jízdní vlastnosti
+ nezničitelné brzdy
- hlučnější podvozek

Závěr: rychlý stěhovák
Vnímání vznětové Octavie Combi RS bude hodně záviset na tom, zda dotyčný okusil lepší benzínovou verzi TSI, levnější o 10.000 Kč. Přesto platí, že dieselové „eReSo“ jezdí dobře a je velmi zdařilým kompromisem pro všechny, kterým se líbí sportovní vzhled, občas se rádi svezou rychleji a využijí celkovou praktickou stránku vozu. Těm, kteří touží po vznětové Octavii Combi, ale nechtějí být tak nápadní, doporučujeme sáhnout po verzi s pohonem všech kol (2.0 TDI/110 kW Elegance 4x4 od 675.900 Kč).

Cenový rozdíl mezi Octavií 2.0 TDI/110 kW ve výbavě Elegance a Octavií RS TDI/135 kW není tak velký, abyste o vzhledově a jízdně o mnoho zajímavější verzi RS nemohli uvažovat (rozdíl činí zhruba padesát tisíc korun). Škoda Octavia RS nabízí bohatší výbavu, zajímavější vzhled a nezávislé zavěšení zadních kol, přičemž s dieselem pod kapotou startuje na částce 641.900 Kč. Za verzi kombi se připlácí 35.000 Kč a za automatickou převodovku DSG pak rovných 50.000 Kč.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4685
Šířka (mm)
1814
Výška (mm)
1452
Rozvor (mm)
2680
Rozchod kol vpředu (mm)
1535
Rozchod kol vzadu (mm)
1506
Světlá výška (mm)
127
Provozní hmotnost (kg)
1502 (pohotovostní)
Maximální hmotnost (kg)
1993
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
11,13
Objem zavazadlového prostoru (l)
610/1740
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1968
Max. výkon kW (k)/ot./min.
135/3500-4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
380/1750-3000
Spotřeba
Město
5,7
Mimo město
3,9
Kombinovaná
4,6
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,1
Max. rychlost (km/h)
232
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Víceprvkové
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Kotoučové
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
631.900 (2.0 TSI)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
676.900
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Fanda, 16.07.2014 10:38


Filozofie samotné automobilky je ,že verze RS je rodiný vůz se sportovním nádechem,žádný sporťák.Jinak motor 2.0 TDI se od verze 110 kw liší nejen naladěním řídící jednotky,ale i mechanikou.Jiné jsou písty,turbodmychadlo,vstřikovače a vysokotlaké čerpadlo.
Zvirak, 16.07.2014 16:41
Jen jsem chtěl poukázat, že ostatní automobilky nabízí podobně výkonné motorizace jako "standartní". V tom je ten vtip.. Ono totiž těch 220 koní neni nic výjimečnýho. A to nemluvim o zbytku auta
Reno, 16.07.2014 19:13
Měl jsem možnost vyzkoušet si tento motor a DSG v Superbu. A byl jsem poměrně mile překvapen. Já jsem škodovku nikdy neřídil, s výjimkou Felície před cca 17 lety.
Byl jsem překvapen kulturou chodu motoru, na čtyřválec dost příjemnou. Byl jsem překvapen automatickou převodovkou, protože řadila velmi hladce a ačkoliv mi dvojspojka svým naturelem
moc nesedí, tady mi to až tak nevadilo. A hlavně jsem byl překvapen místem v podélném směru.
V longové A8 snad není tolik místa. Musím říct, že by mi takové auto vůbec nevadilo.
Ale Oktávka je o dost hezčí a ten motor s ní musí docela slušně hýbat... Škoda, že měli "pnutí"
tam dávat ty písmena RS. Mohla to být prostě nejsilnější dieselová verze, a bylo by. Nakonec
se ten motor má dávat i do nového Scouta...
Fanda, 16.07.2014 21:44


Octavia má prostě k dispozici nejsilnější motor 2.0 TSI ,tak trochu upravili a líp naladili podvozek,udělali drobné kosmetické úpravy a dali tomu označení rs,auto se podle všech testů povedlo,cena také není špatná,tak o co jde?Už škoda 110 R,rozhodně výkonem nevynikala a bylo to krásné auto.
Radek, 22.07.2014 11:46
Fanda: myslím že zvirakovi šlo o ten přídomek RS. Focus ST nemá v názvu RS Focus RS má v názvu RS, ten ale redaktoři s octávií neporovnávali protože by to nemělo cenu Tam už je to opravdové RS a ne jen marketing...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů