Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Renault Espace IV – jaký je naftový šestiválec?

Poradna
Blaháček Marek | 24.10.2014
foto: Petr Šikl
Zájemci v hledáčku uvízl Renault Espace s naftovým šestiválcem. Může počítat s bezproblémovým provozem, nebo by měl raději zvolit jiný motor?

DOTAZ: Zdravím redakci TipCars! Obracím se na vás s prosbou o radu při výběru vozu. Kvůli naší rozrůstající se rodině potřebuji nějaké MPV a velmi se mi zalíbil Renault Espace s největším nabízeným dieselem. Jsem ale automobilový laik, a proto nevím, jak je na tom tento agregát se spolehlivostí - vzhledem k napjatému rozpočtu je pro mě důležitá finanční nenáročnost. Je nějaká taková? A na jaké problémy bych se u tohoto vozu měl připravit?

Díky mnohokrát za odpověď.

Milan J.


ODPOVĚĎ: Vážený Milane, u Renaultu Espace čtvrté generace s naftovým šestiválcem s finančně nenáročným provozem nepočítejte, bohužel je tomu přesně naopak. Musel byste mít opravdu velkou dávku štěstí, aby se u něj neobjevila nějaká velmi nákladná závada, která Vás donutí často nepojízdný vůz prodat s velkou ztrátou. Na následujících řádcích se je pokusím přiblížit.

Mimo to, že je velmi těžký, má největší diesel řadu vážných nedostatků. Nejzávažnější je asi poddimenzovaný klikový mechanizmus, což může vést k jeho nečekané totální destrukci (předchází tomu ale klepání, v řadě případů se tato slabina projevila až díky nesmyslně dlouhým servisním intervalům, které proto doporučuji zkrátit maximálně na 15 tis. km). Velkým problémem je také slabé chlazení motoru (povrch válců tohoto motoru je potažen speciální slitinou Nikasil, ta sice velmi dobře vzdoruje opotřebení, na druhou stranu potřebuje teplo ze spalovacího procesu účinně odvádět do chladicí kapaliny, jinak slabá vrstva praskne a následuje pokles výkonu a vysoká spotřeba oleje).

Celý tento problém ale odstartuje neprůchodný chladič. Chladič pro klimatizaci, mezichladič stlačeného vzduchu a konečně chladič samotného motoru jsou umístěny těsně u sebe, i při jejich absolutní čistotě se k poslednímu dostane málo chladného vzduchu. Aby toho nebylo málo, všechny chladiče mají velmi jemné lamely, které se brzy zanesou, což způsobí jejich neprůchodnost a problém je na světě. K tomu připočtěte časté závady systému Common-Rail a zjistíte, že koupě espacu s tímto motorem nedává smysl. Vůz také trápí závady elektroinstalace, elektrické parkovací brzdy a často praskají xenonové výbojky v hlavních světlometech. Pokud Vám mohu poradit, celkově se vyhněte dieselům a volte přeplňovaný benzínový dvoulitr s výkonem 120 nebo 125 kW. Je velmi kultivovaný a spolehlivý, pouze spotřeba se bude pohybovat kolem 10 litrů na 100 km. Alternativně sáhněte po benzínovém šestiválci s objemem 3,5 litru. Budete jej sice velmi těžko hledat, spotřeba s ním se pohybuje okolo 12 litrů Naturalu, ale nic lepšího pod kapotou nenajdete.

Co se týká cen náhradních dílů, přední brzdové destičky stojí necelé dva tisíce, světlomet 6.500 Kč a přední blatník bez laku Vás přijde na cca 4.500 Kč.

V inzerci TipCars na Vás čeká více než desítka Renaultů Espace s benzínovým dvoulitrem, jejichž průměrná cena je 150 tis. Kč. Vozy s motorem 2.0 Turbo mají na tachometru v průměru 160 tis. km.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeny60, 22.10.2014 06:05
Pak nezbývá, než se tvému švárovi poklonit. Takového masochitu jsem v životě ještě nepotkal.

No a vážně: pokud je Espace opravud v reálu taové, co tu mnozí píší, je problém sáhnout po S-Maxu? To, co ušetřím na servisu Espacu, tak zaplatím v benzínu a královsky a hlavně s minimálními problémy se povozím s 2,5T. A to bude asi jiná liga.
tomaskrtek, 22.10.2014 09:21
Espace jsem neměl ale VelSatis 2003 ano. ale s motorem 3.5V6, takže bez sebemenšího problému. jenže nový majitel si nechal namontovat tažné a ten šmudla co to dělal mu elektriku nacvakal rychlospojkama na stávající kabeláž i když je v levém zadním sloupku zásuvka pro origo kabeláž s jednotkou. auto se zbláznilo, začalo vyhazovat neuvěřitelné chyby, stávkovalo, nestartovalo...no, stálo to docela balík. takže Espace/VelSatis ano, ale s benzínem a prokazatelnou servisní historií a bez neodborných zásahů do elektroinstalace. a když už mocí mermo naftu tak 2.0DCi co se tam dával po FL. nechápu proč je tu tenhle dotaz když o 3.0DCi ať už v Saabu, Opelu nebo R. Espace/VelSatis byly popsány desítky stran negativy napříč všemi motoristickými fóry.
PetrT, 22.10.2014 13:32


VelSatis je krásné auto, uvnitř asi nejhezčí co jsem kdy jel - myslím kombinaci světlá kůže/dřevo. A určitě jedno z nejpohodlnějších, vynikající audio.
Ale jak píšeš, je průser když se do toho nasere nějaký rádoby odborník z garáže. Bohužel při cené origo servisu a složitosti elektroinstalace je prakticky jistota že už se v tom někdo vrtal a to platí i pro espace. Ne nadarmo jsou u Renaultu nejlepší volnou nejjednodušší auta.

PetrT, 22.10.2014 13:43


Smax je výrazně menší než Espace. Sice pro řidiče je lepší Ford ale zbytek posádky si vždy vybere Espace. Je to skvěle vymyšlené auto, rozhodně uvnitř nejpříjemnější MPV. Ale bohužel kvalita ho sráží na kolena.

Jinak sousedovi měnili v záruce 2x motor v Patrolu a ještě to auto bylo potom téměř neprodejné. Také japonský 3,0 diesel ale čtyřválec. Do té doby zarytý patrolista ted jezdí LC ale uplně nadšený také neni, už také jednou nedojel.
strogen, 05.01.2019 22:30
Mam Espace IV 3.0 dci. Tlacil vodu, opraveno za cca. 28 tis. Odesla RJ, oprava za cca. 16 tis. Nakonec odesel motor. Sehnan jiny za 8 tis. udelan na tlaceni + vymena za rozbity - 30 tis. Kc. Jinak bezne zavady, tj. vymena kotoucu, desticek, oleje max. po 10 tis. km. Tak jsem zvyklý. Tankuji jen a pouze Vervu. Spocitejte si kolik mne to stalo. Jinak krom navigace mam plnou vybavu +panoramu. Pres vsechny problemy je to neuveritelny kočár, ktery, kdyz mu pritopim, opravdu jede a zvuk 6-ti valce je krasny. Na automat jezdim okolo 7 litru, na manuál o litr méně. Za 4 roky jsem se s tim naucil perfektne jezdit a hlavne, kdyz muzu, brzdim motorem, proto tato spotreba.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů