Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda kompletně odhalila nový superb třetí generace

Aktuality
Karel Směšný | 18.02.2015
dalších 8 fotek
Po včerejší světové premiéře v Praze se nová vlajková loď české automobilky ukáže veřejnosti na ženevském autosalonu v březnu.

Podle slov automobilky má být nový superb nejlepším vozem s okřídleným šípem ve znaku za celou historii společnosti.
Nový superb má ve své třetí generaci nabídnout větší funkčnost s ohledem na rozměry, uspořádání a použitou techniku, bodovat u zákazníků má také velkým zavazadlovým prostorem, konkrétně u liftbacku se jedná o objem 625 litrů. Nový superb využívá modulární stavebnicové techniky MQB koncernu Volkswagen, přičemž rozvor náprav byl prodloužen o 80 mm na celkových 2 836, celkově má být vůz oproti současné generaci o téměř 5 centimetrů širší, na délku potom vůz měří 4,86 metru. V závislosti na motorizaci také vůz zhubnul až 75 kg.

Nový vůz je standardně vybaven systémem elektronické kontroly stability ESC včetně multikolizní brzdy, pro země Evropské unie pak také systémem Front Assist s funkcí nouzové brzdy City, elektronickou kontrolou tlaku vzduchu v pneumatikách, sedmi airbagy. Součástí standardní výbavy je dále elektronická uzávěrka diferenciálu XDS+, na přání se dodává adaptivní tempomat Adaptive Cruise Control (ACC), funkce Crew Protect Assist „připraví“ vůz a jeho posádku na hrozící nehodu. S udržením vozu v jízdním pruhu pomáhá systém Lane Assist. Systém Traffic Jam Assist má zvýšit bezpečnost při jízdě v koloně a dopravních zácpách. Novinkou je také systém Blind Spot Detect a třízónová automatická klimatizace. Místo jednoho jsou nově k dispozici dva deštníky ukryté v obou předních dveřích.

TIP: Od včerejška se v Kvasinách vyrábí nový superb

Domácí automobilka již dříve předeslala, že do dvou let chce zahájit výrobu hybridů, prvním vozem automobilky s okřídleným šípem ve znaku s touto technologií má být právě třetí generace superbu. Z motorové nabídky zmizel šestiválec, pod kapotu se dostaly výhradně přeplňované jednotky s přímým vstřikem paliva na bázi konstrukce MQB. Zákazníci si mohou vybrat mezi pěti benzínovými motory TSI a třemi naftovými motorizacemi se vstřikováním common-rail. Všechny agregáty splňují emisní normu EU 6 a jsou sériově vybaveny systémem Start/Stop a rekuperací brzdné energie. Benzínové motory pokrývají výkonové spektrum od 92 kW (125 k) do 206 kW (280 k). Spektrum naftových agregátů sahá od 88 kW (120 k) do 140 kW (190 k). S výjimkou základní benzínové motorizace jsou pro všechny agregáty k dispozici dvouspojkové převodovky DSG. V nabídce je také varianta s pohonem všech kol využívající spojku Haldex 5. generace.

TIP:Škoda odhalila Superb v praktičtější verzi Combi

Začátkem března pak bude vůz představen na 85. autosalonu v Ženevě. Uvedení nového modelu na trh je naplánováno na konec letošního prvního čtvrtletí. Ještě letos dorazí i verze kombi.

Superb je od roku 2001 vrcholem modelové palety domácí škodovky. Dosud automobilka dodala svým zákazníkům na celém světě zhruba 700 000 superbů první a druhé generace.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů