Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Klimatizace: co dělat, aby správně fungovala?

Naše téma
Karel Směšný | 16.04.2015
Koupit si vůz bez klimatizace je dnes pro mnoho řidičů nepředstavitelné a řada motoristů od ní také očekává bezporuchový provoz. Příjemná teplota v interiéru během letních veder ale není zadarmo.

O tom, jak klimatizace vlastně funguje a z jakých součástí se celý systém skládá, jste se již mohli dozvědět z našeho dřívějšího článku o klimatizaci.

Nyní se na klimatizaci zaměříme z hlediska servisu a údržby, jelikož se zařízení o tyto úkony dříve či později přihlásí. Nejčastěji míří motoristé do servisu s příchodem jara, tedy právě tehdy, kdy většinou zjistí, že klimatizace jejich vozu nefunguje tak jako dříve. To se nejčastěji projevuje sníženou účinností, zápachem z výdechů ventilace nebo rušivými zvuky.

Případ první: klimatizace nechladí, nebo jen slabě

Snížená účinnost, nebo úplný výpadek chlazení je nejčastější závadou systému klimatizace a ve většině případů je na vině nedostatek chladicího média. Tím je od roku 1995 látka s označením R 134a. V kapalném skupenství je bezbarvá jako voda, ve skupenství plynném je neviditelná. Jedná se o sloučeninu fluoru, uhlíku a vodíku. Na rozdíl od dříve používaného média R 12 neobsahuje chlor a nepoškozuje ozónovou vrstvu. Jelikož systém pracuje s relativně vysokými tlaky okolo 20 barů, dochází již u nového vozu k nepatrným únikům chladiva skrze materiál hadic, těsnění a kompresor (i u nového vozu může dosáhnout až 30 % za rok), po letech provozu bývají od odletujícího štěrku mikroskopické trhliny také v samotném kondenzátoru. Pokud nedojde k mechanickému poškození systému (například při nehodě), trvá i několik let, během kterých klimatizace funguje normálně, ovšem při výrazném úniku chladiva už je ale účinnost klimatizace snížena a při poklesu tlaku pod jistou úroveň řídicí elektronika již nedovolí spustit kompresor – klimatizace se tak stává nefunkční.


Štítek s údaji o množství a specifikaci chladícího média a oleje pro kompresor
Chladicí médium s sebou nese také životně důležitý mazací olej pro kompresor, který by se při jeho nedostatku mohl zadřít. Nyní vám prakticky nezbývá nic jiného, než navštívit servis, který si poradí také s údržbou klimatizace. Ty jsou vybaveny tzv. plničkami, které po připojení na klimatizační systém vozu nejprve odsají zbylé chladivo, poté probíhá vakuová zkouška, při níž by se měly ukázat případné větší netěsnosti. Pokud systém udrží podtlak po stanovenou dobu, přichází na řadu opětovné naplnění chladicím médiem, olejem pro kompresor a případně i látkou, která pod UV světlem odhalí netěsnosti v systému. Každý vůz má přesně stanovené množství chladiva i oleje, které má být v systému. Špatně je jeho nedostatek i nadbytek, obzvláště to platí také pro detekční barvivo. O servis klimatizace by se proto měl starat vyškolený odborník, nedodržení předpisů stanovených výrobcem vozu totiž může způsobit i zničení kompresoru, který stojí okolo deseti tisíc korun.


Přípojka pro plnění systému klimatizace
Doplnění chladiva a činnosti s tím spojené vás v servisu přijdou nejčastěji na 500 až 1.000 korun. Seriózní firma vám nebude účtovat celé množství chladiva obsažené v systému, ale pouze chybějící část, jelikož je recyklovatelné, a po skončení práce provede také diagnostiku nízkotlaké i vysokotlaké části a měření výstupních teplot klimatizace.

Jak už bylo zmíněno výše, za nefunkčností klimatizace může stát také vadný kompresor. Při správně fungující klimatizaci lze u starších vozů (cca do roku výroby 2004) při nastartovaném motoru poměrně zřetelně zaslechnout, jak cvakne spojka kompresoru v případě jeho zapojení, současně také dochází ke zvýšení volnoběžných otáček. Právě elektromagnetická spojka také nejčastěji odchází, což představuje investici zhruba 2-3 tisíce korun. Modernější vozy používají kompresory stáloběžné, bez spojky, u nichž se o regulaci stará elektronika. Jejich výhody v podobě plynulého náběhu a regulace může ale snadno smazat větší náchylnost k celkovému opotřebení, obzvlášť při úniku chladicího média, jelikož pracují i tehdy, pokud klimatizaci nepoužíváme. Celková repase či výměna kompresoru zpravidla začíná na částce 8.000 Kč.

Případ druhý: klimatizace zapáchá

Pokud jde z ventilačního systému při zapnuté klimatizaci zápach podobný zatuchlině, na vině bývají většinou bakterie a plísně usazené ve výparníku. I s tím vám v servisu pomohou a celý systém vydezinfikují speciálním sprejem. Vyčištění lze provést i svépomocí a vyjde na několik stokorun. Vzhledem k vysoké prašnosti, která na našich cestách je, servisy doporučují nejméně jednou za dva roky vyměnit také kabinový (pilový) filtr, který vzduch přicházející do systému ventilace čistí. I tento úkon lze zvládnout svépomocí a jedná se o záležitost několika stokorun.

Jak zajistit správné fungování klimatizace po dlouhou dobu?

Správným zacházením s klimatizací můžete předejít následným nákladným opravám a případně také zdravotním problémům způsobeným její zanedbanou údržbou. Zde je několik důležitých bodů, které je dobré dodržovat:

• Klimatizaci používejte celoročně, a to nejméně jednou za měsíc. Snížíte tak riziko zadření kompresoru a odhalíte její případnou sníženou účinnost.

• Zhruba 5-10 minut před dojetím do cíle vypněte kompresor (tlačítkem A/C). Tím dojde k vysušení výparníku a omezí se množení bakterií a plísní v systému.

• Pokud zjistíte, že klimatizace nefunguje tak jako dříve, co nejdříve zamiřte do servisu. Odhalí zde příčinu problému a opět se sníží riziko vážné závady kompresoru kvůli chybějícímu chladivu. Jednou ročně je dobré nechat systém vyčistit a nejpozději každou druhou sezónu vyměňte kabinový filtr.

• Vůz svěřujte odborníkům, neodborný zásah může v konečném zásahu způsobit více škody než užitku.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů