Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Baleno – nová štika mezi malými auty

Aktuality
Karel Směšný | 28.09.2015
dalších 5 fotek
Zdá se, že třída malých vozů mezi sebe bude muset přivítat nového společníka. Frankfurtský autosalon se totiž stal místem premiéry nového Suzuki Baleno. Mají se Škoda Fabia, VW Polo a spol. čeho bát?

Nové baleno je jedním z největších malých vozů. Jen jediný milimetr mu chybí do čtyřmetrové délky (je tedy o 7 mm delší než domácí Škoda Fabia), široké je 1 745 mm a na výšku měří 1 470 mm. Pokud máme opět srovnávat, tak například oproti fabii má delší rozvor náprav – 2 520 mm (fabia 2 470 mm).

Vůz stojí na odlehčené podvozkové platformě, hmotnost se drží pod hranicí 900 kilogramů. Podvozkem nijak nevybočuje z řady svých konkurentů – vpředu je klasický MacPherson, vzadu je torzně poddajná příčka.

Výrobce poněkud ambiciózně slibuje dostatek místa pro pětici pasažérů i jejich zavazadla. Těch se do prostoru za zadními sedadly vejde 355 litrů, čímž se řadí na vrchol třídy. Očekávat můžeme také řadu moderních technologií včetně multimediálního systému se sedmipalcovým dotykovým displejem. Za příplatek bude dostupná například zadní parkovací kamera, adaptivní tempomat nebo systém nouzového brzdění.

Vzhledem k lehké stavbě nového balena se Suzuki rozhodlo nasadit malé motory, základ představuje zážehová dvanáctistovka s výkonem 90 koní (66 kW) a 120 Nm točivého momentu. Tu bude možné spojit s pětistupňovým manuálem, případně s automatickou převodovkou CVT.

K mání bude toto provedení i jako mild-hybrid vybavený systémem SHVS, který umí rekuperovat kinetickou energii jinak mařenou při brzdění do akumulátorů, a následně elektřinu využívá jako pomoc při rozjíždění či startování.

Vrcholnou motorizací je paradoxně menší tříválec, avšak turbodmychadlem nafoukaný na 112 koní (82 kW) a 170 Nm. I v jeho případě je standardem pětistupňová manuální převodovka, volitelně potom šestistupňový automat.

Suzuki plánuje nové baleno začít prodávat na jaře příštího roku.

Konkurence:

Škoda Fabia

+bohatší nabídka motorizací

+cena od 234.900 Kč

Ford Fiesta

-cena od 232.990 Kč

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů