Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia combi III. generace - jedno velké ale?

Recenze uživatelů
Valdmann (36) - Česká republika | 09.08.2016
Dnes bych Vám zde chtěl představit další kousek z naší služební flotily, a to Fabii poslední generace ve verzi kombi.
Značka:Škoda
Model:Fabia
Typ:Fabia Kombi 3. generace
Bližší označení:1.4 TDI
Karoserie:kombi
Objem motoru:1422
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:115000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:11 měsíců
Průměrná spotřeba:4.9
Předchozí vozidlo:Škoda Fabia

Je tomu rok, co jsem zde recenzoval naši služební Fabii 2. generace, která bez větších servisních úkonů najezdila v našich službách cca 250tis km.
Dnes bych Vám zde chtěl představit další kousek z naší služební flotily, a to Fabii poslední generace ve verzi kombi.
Je bílá, širší, nižší a hranatější. Je zde však velké ALE....

Začneme srdcem:
Je to třívalcový motor o objemu 1422cm3 se 66kw - takže 1.4 Tdi. Nevím, co si mám o motorářích z VW myslet, ale tak hrozně naladit výkonovou křivku snad není ani možné. Do 1500 ot/min se nic neděje. Pak zabere turbodmychadlo a máte problém auto udržet na silnici. A ve 3300 ot/min zase umře, ale tak rychle, že zase nestačíte řadit o stupeň výš. Docela dlouho nám to trvalo než jsme si na tento jev zvykli. Pak tu máme systém start-stop (automaticky vypínáme) a ještě další věc, o které nám nikdo nic neřekl a to je, že motor samovolně chcípne. Vysvětlím z vlastní zkušenosti. Blížím se ke kruhovému objezdu a mám zařazenou trojku. Kouknu a vidím, že žádný auto z leva nejede tak šlápnu na plyn a na info. displeji se mi ukáže hláška "Manuálně nastartujte". Prostě motor samovolně chcípnul. Fakt super. Stojíte v polovině kruhového objezdu, za Vámi jsou další auta, která samozřejmě nezapomenou použít houkačku a vy si připadáte jako úplný idiot. Bohužel s touto věcí nebo závadou jsme se setkali všichni. A teď spotřeba. V papírech je napsáno, že kombinovaná spotřeba je 3,8l/100km. V reálu jezdíme za 4,9 a pokud tomu trochu šlápneme na krk, tak i za 7. To jsou hodnoty na úrovni 1.9tdi. Co dodat.

Z venku:
Už jsem psal hned v úvodu. Hranatá (dřív se za to posmívalo Volvům, že jsou příliš hranatý :) ) , nízká a celkově nezajímavá. Na fotkách vypadá lépe než v reálu.

Uvnitř:
U Fabie 2. generace jsem si hodně stěžoval na sedačky. Tady jsou ještě horší. Jsou sice širší, ale absolutně se v nich nedá sedět déle jak 30km. Nemají bederní podpěru. Pan Kabaň se holedbal, že uvnitř a hlavně na zadních sedačkách bude více místa. Ani náhodou, ba naopak. Spousta kolegů mi řeklo, že ve staré Fábii bylo víc místa jak nad hlavou, tak v oblasti nohou. Ano je širší, ale to je tak jediné. Co se týče plastu okolo Vás tak korejec umí lepší. Všechno na co šáhnete je tvrdý, imitace hliníku je jak ze špatného filmu. Co se mi ale líbí, je ten malý displej uprostřed palubky. Je dotykový, rychlý a přehledný. Bohužel ještě jedna věc se váže k sedadlům. Toto je snad jediné auto, u kterého když vystupuju po delší cestě, tak mě bolí kolena a bohužel nejsem sám.

Závěrem:
Zlatá Fábie 2. generace. Teď bych chtěl něco říct českému národu. Zkuste někdy vyzkoušet i jinou značku než zamíříte automaticky jak ovce pro Škodovku. Jsou i jiné značky jako třeba Ford Fiesta, Renault Clio, Opel Corsa, Hyundai i20, Citroen C3 atd., je toho fakt dost :), co trh nabízí.
Tak zase příště až nám koupí další VW-Škoda :(

KladyZápory
na nic si nemůžu vzpomenout  uvnitř stejně malá jako předešlá generace  
 motor jako celek  
 sedačky  
   
   





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
2
Prostornost
4
Pružnost motoru
4
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
5
Spotřeba
4
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
3.31
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 54x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
KoobaS, 10.08.2016 16:09


O III jsem jel dohromady asi jednou, O II 1,4 Tsi jezdím celkem pravidelně a nikdy ničím mě ani jedno z těch aut nenadchlo... Aktuální I30sw v plné palbě jsem projížděl asi rok zpátky a popravdě mě taky moc nenadchlo, ale šel bych asi touhle cestou. Ještě když si prozradil ceny, přidám předvánoční nákup Meganu Grandotour 1,5dci. Ceníkovka 477 200, konečná 395 532Kč. Auto stálo na prodejně, takže dodání nejvíc zdrželo to, než jsem účetní dokopal k platbě auta... Platili jsme "cash" takže žádná sleva za leasing nebo tak...
gravestone, 10.08.2016 20:45


Opakovaně Vám potvrzuji, že jste si dobře vybral a koupil solidní auto. Nicméně nesrovnávejte tady I30 s Octávií a nedělejte ze sebe hlupáka. Jsou to pravdu zcela jiná auta, ikdyž se zdánlivě sobě v něčem podobají. Stejně tak nemůžete Octavii opačně srovnávat třeba s Volvem V60. Octavii Combi můžete mít ceníkově za 384.000,- Kč a nebo taky za 836.000,- Kč a to je tak široké rozpětí na to, aby byl poznat ten rozdíl. Platíte nejen značku a design, ale i techniku, kvalitu provedení, jízdní vlastnosti,pasivní bezpečnost... . Vaše Octa 4x4 TDI/110 kW je fakt jiná liga než I30 SW v limitované edici.
Nicméně původní článek byl věnován Fábii III Combi v dieselu a tak bych tuto diskuzi už rád ukončil, přestože jsem ji vlastně začal svým příspěvkem na krátkou Fabii III v benzínu.

driver111, 10.08.2016 21:37


Já jsem ti napsal,že auta jsou to naprosto srovnatelná a to že mám možnost jezdit s 3kovou oktávkou a můžu to porovnat. Dále nevím v čem by se teda liší o tolik O3 od I30, já ty auta zkoušel a připadala mi oktávka s tím motorem hrozně hlučná, nejela, a cena katastrofální ve výbavě jakou jsem požadoval a to nebyly žádne nesmysly. Hyundai nabídl +- to samé za míň peněz, opravdu jedíné v čem je podstatný rozdíl je kufr, který je v O3 větší, ale jinak škodovka v ničem neměla navrch naopak v cenové hranici jakou jsem byl ochotný dát, tak mě motor 1.6 neuspokojil a 2 litr už byl mimo rozpočet. Každopádně u korejce máš výhodu 3 výbav, kde máš jasně dané co tam máš a nepřiplácíš za nesmysly. A nejednalo se o žádnou akční nabídku, ale o normální auto, na které se čekalo 14dní u škodovky dle konfigurace mě to vycházelo na půl roku, což také rozhodovalo, prostě potřebuju auto a jdu si ho koupit a ne že na něj budu půl roku čekat. Soused čekal na O3 skoro rok, měl ji objednanou od loňského září a v červnu mu ji dodali, to je taky velká paráda. Prostě mi zkus vysvětlit v čem je H horší než škoda, zatím jsem ti tu napsal mnoho a ty v podstatě nic. Já netvrdim, že jsem vybral nejlepší auto na světě, ale že je to srovnatelné auto, které mě vyšlo o 126 tisíc levněji a atˇchceš nebo ne auto jsou to v podobné konfiguraci naprosto srovnatelná a tady prostě vyhrála cena, za kterou jsem dostal ještě víc než u šade,Ano šade za 384 je holobyt, pokud jsem chtěl to co jsem chtěl, byl jsem na cc 570 tisících bez slevy. Pokud se vrátíme k Fabii, tak si ji zkus nakonfigurovat a s výbavou, kterou jsem chtěl, jsem se dostal lehce pod 390 tisíc po slevě a to mělo motor 1.4 tdi 77 kw, takže proto H. Prostě škodovka se cenou posunula jinam, ale jen tou cenou.
Giorgio, 11.08.2016 06:14


Octavia a i30 jsou stejná třída - nižší střední. To, že je octavia vnějšími rozměry (hlavně kvůli kufru) na samé (horní) hranici segmentu, na tom nic nemění. Stejně tak není rozhodující, že může stát skoro milion. To svého času stál i Fiat Stilo Abarth, taky ho nikdo neporovnával třeba s mondeem a našlo se pár lidí, co ten milion zaplatilo. Kvalitativně a technicky na tom i30 je zcela srovnatelně s octavií, ba dokonce bych řekl, že i30 je na tom lépe "v základu", zatímco u octavie si člověk musí připlatit. Octavia nebyla a není střední třída, Škoda nebyla a není prémiová (ani jakkoliv "lepší") značka. Pro mě osobně je sice design interiéru i exteriéru první i druhé generace i30 nestravitelný, ale s oběma jsem jel a to srovnávání s octavií je v pořádku, jsou to přímí konkurenti na trhu.
Abík, 19.08.2016 12:31
Překvapuje mne to, už jenom na základě chvály, kterou na ni pěli odborní motorističtí novináři v prvních testech. Přečtěte si to. Zkušenosti mám pouze s 3. válc. TDi ve 2. řadě Fabie, což bylo pro mne něco otřesného a kroutil jsem hlavou nad tím, že si to někdo koupí. Ono to totiž nebylo lepší ani v těch ostatních značkách koncernu, kam se tento motor dával. Vzpomínám si, jak mne třeba příjemně překvapil 44 kW motor HTP ve VW Polu a po nákém čase jsem přímo zděsil nad týmž motorem ve Fabii II. Šlo především o zvukový projev v prostoru pro osádku. Ta auta měla vždy najeto pár tis. km.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů