Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Matrix není jenom film

Aktuality
Michal Štengl | 24.11.2015
další 3 fotky
foto: Michal Štengl
Opel si u nové Astry připsal jedno světové prvenství. Vůbec poprvé se totiž u kompaktního modelu objevila tzv. maticová (matrix) LED světla, která umožňují trvalou jízdu s rozsvícenými dálkovými světly bez oslňování. Opel je pojmenoval IntelliLux a nabízí je za velmi příznivé peníze.

Na poli osvětlení patří Opel mezi neprémiovými značkami k inovátorům. Už jeho systém bi-xenonových světlometů AFL+, který také upravoval světelný kužel v závislosti na stylu a rychlosti jízdy, byl vynikající a oceňovanou záležitostí. Nyní posouvá úroveň osvětlení o další významný krok kupředu.


LED světla dnes nejsou žádnou zásadní novinkou, najdeme je dokonce i v jiných neprémiových kompaktech, jako jsou Peugeot 308 nebo Seat Leon. Stejně tak adaptivní upravování světelného paprsku není úplně neobvyklou záležitostí, i když se s ním setkáváme spíš u automobilů vyšších kategorií. Navíc většina automobilek ho používá s klasickými xenony a k úpravě světelného paprsku používá speciální clony. Opel však u osvětlení IntelliLux LED Matrix používá individuálně řízené LED segmenty, což byla technologie dosud vyhrazena pouze prémiovým automobilům.


V každém světlometu Astry je celkem osm diod pro dálková světla rozdělená do pěti segmentů. Ty se individuálně rozsvěcují podle okamžité situace na silnici, kterou snímá kamera Opel Eye umístěná pod vnitřním zpětným zrcátkem. Za jízdy tak neustále dochází k úpravě světelného paprsku, aby nedocházelo k oslňování řidičů druhých vozidel. Při tom ale zůstává zbylá část vozovky a krajnice jasně osvětlená dálkovým světlem. Segmenty LED se opět automaticky zapnou, jakmile kamera neregistruje další světla jiných vozidel. Systém IntelliLux má celkem sedm režimů osvětlení (městský, statický odbočovací, manévrovací, mimoměstský, Auto Stop a turistický), přičemž umí spolupracovat i s navigačním systémem. Automaticky tak pozná, že jste ve městě nebo na dálnici. Funkci světel najdete názorně na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=JcgeLEa8Avk.


Vedle toho, že můžete neustále jezdit na dálková světla, patří k velkým výhodám LED světel i vyšší jas, delší dosvit, pro oči příjemnější bílé světlo a delší životnost. Navíc Opel osvětlení IntelliLux nabízí za velmi příznivé peníze, buď si je pořídíte samostatně za 35 000 Kč, nebo v sadě s nejlepší navigací za pouhých 40 000 Kč.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů