Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic: Nenápadný svalovec

Testy
Antonín Imlauf | 08.02.2016
dalších 16 fotek
foto: autor
Na trhu se poměrně nepozorovaně objevil nástupce oblíbeného „géelkáčka“. Vyzkoušeli jsme základní naftovou verzi s pohonem všech kol.

Prémiová SUV od mercedesu byla mezi luxusními auty jedna z prvních a dnes tvoří velkou část výrobních kapacit stuttgartského výrobce. Po novém přeznačení se ve jméně všech modelů vyskytuje ono pověstné „G“, takže když chcete něco na způsob BMW X6, koupíte si GLE, když chcete opravdu velký tank, zvolíte GLS a pokud se spokojíte s něčím, co odpovídá zhruba střední třídě, nasednete jako my do GLC, zbrusu nového modelu, sázejícího na konzervativní hodnoty.
Zatímco starší trojcípé SUV GLK vynikalo mezi jinými svým svébytným vzhledem, GLC od pohledu tak trochu splývá s davem, resp. s ostatními modely značky. Na rozdíl od předchůdce je GLC ve všech směrech větší a svalnatější, nepůsobí však nabubřelým dojmem. Naopak je možná nenápadné až moc.
Velký kvalitativní skok se naopak projevil v interiéru, který přijal designová a funkční řešení známá z řad A, C a S a vypadá tedy velmi hodnotně. Ústředním dojmem je velmi dobrá vzdušnost, a to i na zadních sedadlech. Ta přední jsou nesmírně pohodlná a člověk libovolných proporcí v nich bez únavy překoná i velmi dlouhé cesty. Zmizelo množství tlačítek na středovém panelu, jejichž ovládání se částečně přeneslo pod křídla multimediálního systému ovládaného otočným voličem a touchpadem mezi sedadly. Ve stejném prostoru se vyskytuje také ovládání hlasitosti rádia, přepínání mezi automatickým a manuálním módem převodovky nebo volič jízdních režimů. Věcí, která je méně příjemná, je určitě vinou enormně tlustého sloupku mizerný výhled šikmo vpřed. Vedle prostorného zadního oddílu, oceníte i velkorysý kufr s dálkovým otevíráním i zavíráním, pod jehož dnem je spousta místa na menší předměty (nikoliv však na rezervu). Velmi praktické je trojdílné zadní opěradlo, které umožňuje převážet i při obsazení čtyřmi osobami velmi dlouhé předměty.

(+) prostor vpředu i vzadu
(-) design i funkčnost interiéru
(-) centrální displej by mohl být níž

Nové esúvéčko koupíte aktuálně výhradně se čtyřválci – dvěma naftovými (220 a 250d) a jedním benzinovým (250). My jsme vyzkoušeli slabší z dieselů, nějaký pocit méněcennosti jsme však rozhodně nepociťovali. Známý agregát se dvěma turby a objemem 2,1 litru dává sice jen 125 kW, jeho 400 Nm ale s malým mastodontem hýbe překvapivě energicky, přičemž díky menšímu turbu oceníte hlavně velmi dobrou pružnost od nejnižších otáček. Tam motor v komfortním a ekologickém režimu velmi ráda přidržuje devítistupňová automatická převodovka s tradičním ovládáním pákou pod volantem. Neřadí sice bůhvíjak energicky a rychle, zato však inteligentně a nanejvýš plynule. Dalším milým překvapením je nebývale dobré odhlučnění motoru směrem do kabiny, což u mercedesů dříve nebývalo zvykem. Spotřeba během testu oscilovala mezi šesti a půl (klidná jízda na dlouhou vzdálenost) a deseti litry (svižná jízda po městě nebo po německé dálnici). Při dálničních přesunech je každopádně příjemný devátý stupeň převodovky, na který auto ve stotřiceti točí hluboko pod 2000 otáček.

(+) velká pružnost v širokém rozsahu
(+) dobré odhlučnění
(-) pomalejší řazení

Jízda s mercedesem bývala synonymem nadoblačného pohodlí, což je věc, která si s charakterem a podstatou esúvéček vždy tak úplně netyká. Vzhledem ke svému většímu těžišti se totiž musí často opírat o tužší tlumiče a uložení. Jak je na tom GLC? S testovaným podvozkem Agility control s adaptivními tlumiči jde v zásadě o velmi pohodové auto, jakkoliv lze mít nemalé výhrady k tlumení kratších příčných nerovností. Na druhou stranu při ostré jízdě vám auto v režimu sport dodá přijatelné množství jistoty a nepřekvapí vás ničím nepředvídatelným a to navzdory řízení, které je zcela bez citu okolo středové polohy a chybí mu i přesnost. Zvláštní pochvalu zasluhuje pohon všech kol 4Matic, který funguje nepostřehnutelně, trakci však zlepšuje diametrálním stylem. Náš mercedes byl vybaven také automatickými dálkovými světly, ty však v tomto případě nefungují na 100%.

(+) adaptivní podvozek
(+) velmi dobrý pohon všech kol
(-) gumové řízení a horší tlumení příčných nerovností

Nástupce oblíbeného modelu GLK sice možná trpí svoji nenápadností, jinak jde ale po všech stránkách o lepší auto. Je velmi prostorné, příjemně a s dieselem i úsporně jezdí a dodá svému majiteli dostatek společenské prestiže. To vše za cenu jeho kvalitám vcelku přiměřenou.

Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4656
Šířka (mm)
1890
Výška (mm)
1639
Rozvor (mm)
2873
Rozchod kol vpředu (mm)
1621
Rozchod kol vzadu (mm)
1617
Motor
Typ
Vznětový - přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2143
Max. výkon kW (k)/ot./min.
125/3000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
400/1400-2800
Spotřeba
Město
5,5
Mimo město
4,7
Kombinovaná
5
CO2 (g/km)
129
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
57
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,3
Max. rychlost (km/h)
210
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
235/60
Ráfky
R 18
Cena
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1170070
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1496154
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů