Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Naftařská arogance podle Martina Vaculíka

Aktuality
iHNED | 30.09.2008
foto: shell
Odborný magazín AutoDiesel ve spolupráci s MF Dnes připravil test nadstandardních motorových naft nabízených na českém trhu. Test překvapivě odhalil, že prémiový produkt Shell V-Power se v hodnocených parametrech nelišil nejen od levnějšího paliva stejného výrobce (Extra Diesel), ale ani od referenční standardní nafty. "Žehlí" Shell svůj průšvih vhodným způsobem?

Test také ukázal, že stejnojmenná nafta prodávaná v Německu vykázala citelně lepší parametry cetanového čísla a pěnivosti, což jsou vlastnosti, které na rozdíl od ostatních parametrů motorové nafty pocítí běžný motorista okamžitě v průběhu tankování (pěnivost) a po spuštění motoru (cetanové číslo).
Společnost Shell ČR vydala tiskové prohlášení, v němž zpochybňuje testovací proces a vedení testu považuje za neprofesionální. Zpochybňuje výběr testovaných parametrů, byť na tom se mnou pracovaly přední kapacity v oboru paliv a považujeme je za ty nejdůležitější pro většinu motoristů. Kritizuje, že nebyly hodnoceny čisticí vlastnosti produktu, přičemž jistě ví, že je vlastně měřit nelze. Chápu, že Shell se musí nějak bránit, nicméně zatímco moje hodnocení jejich paliva je podloženo přesnými měřeními, jejich hodnocení mojí práce je dáno jen snahou nějak vyžehlit tento průšvih.

Marketingové slovíčkaření Shellu
Náš test prokázal, že Shell V-Power Diesel v ČR neobsahuje nic, co by mohlo pozitivně ovlivnit výkon motoru. Okamžitý vliv tu mohou mít jen cetanové číslo a hustota. To první mívají prémiové nafty vyšší, to druhé mají všechny zhruba stejné, což je dáno normou. Z toho jsem usoudil na rozpor mezi deklarovanými a naměřenými parametry.
Slovo "power" a časté spojování obchodního názvu produktu s motoristickým sportem totiž budí zdání, že právě zvýšení výkonu k deklarovaným vlastnostem patří. Nicméně jak mi bylo tiskovým mluvčím společnosti Shell ČR Petrem Šindlerem po vydání testu vysvětleno, celá reklamní formulace zní "více výkonu po delší dobu". Neznamená to tedy, že by palivo okamžitě zvyšovalo výkon motoru, ale že jej díky čisticím schopnostem udržuje v dobré kondici a on může dlouhodobě podávat vyšší výkon, než kdyby v dobré kondici nebyl.
Osobně mi z toho vychází, že Shell ČR chce v zákaznících vzbudit pocit, že tankují naftu ovlivňující výkon, ale zároveň sami dobře vědí, že tomu tak není, a proto mají připravena zadní vrátka v podobě chytrých, chce se mi říci až vychytralých formulací. Čisticí přísady jsou součástí všech nadstandardních naft, akorát holt laboratorními přístroji nelze měřit, zda je má účinnější Shell, nebo třeba Benzina.

Další vývoj?
Shell ČR dle tiskového mluvčího Petra Šindlera zvažuje kroky proti deníku MF Dnes a bude se dožadovat nápravy dle jeho názoru nekorektních tvrzení. Přitom celý tým AutoDieselu a MF Dnes odvedl skvělou práci a poskytl na poměry české žurnalistiky velmi hodnotné sdělení, které lze těžko nabourat skutečnými argumenty. Nerad bych musel za čas konstatovat, že Shell v ČR nejen nabízí naftu nižších parametrů než v Německu, ale také se snaží o omezení svobody tisku. Otázka tiskového mluvčího Petra Šindlera, proč jsem s ním test nekonzultoval ještě před jeho zveřejněním, zcela jasně ukazuje, jakými způsoby jsou zvyklé bohaté společnosti s českými médii jednat. Optimální a férovou reakci ze strany Shell ČR si osobně představuji takto:
"Test motorových naft zveřejněný v MF Dnes nehodnotil čisticí vlastnosti produktu V-Power Diesel, které však jsou jeho hlavní výhodou proti konkurenci. Jsme přesvědčení, že právě tyto vlastnosti jsou pro naše zákazníky důležitější a přinášejí jim větší provozní i ekonomické výhody než parametry hodnocené v testu. Společnost Shell však přesto připravuje zavedení vlastních originálních technologií pro zvýšení cetanového čísla i do České republiky. Doufáme, že tento test nebyl poslední a že příště budeme moci jasně prokázat, proč je Shell celosvětově považován za lídra v oblasti prémiových paliv."

Autor: Martin Vaculík

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mcaco, 01.10.2008 20:56
Zdravím vás zo Slovenska. Pán Vaculík mi píše priamo zo srdca. Rok a pol som chodil trasu Taliansko - Slovensko ( 840km). Tankujem zásadne iba na shellke a zistil som podobné veci: Slovenská Shell Power Diesel :- slabší ťah, väčšia dymivosť, mänšia maximálka(195-200km/h). Rakúska nafta Shell Power Diesell :- hlavne LACNEJŠIA, super ťah, lepší štart, maximálka aj 215kh/h. Mám 1.9TDI čipnutá.To isté aj Citroen 1.5D ( ten sa išiel roztrhať) a felda 1.9D. Napísal som aj do Shellu ale odpísali mi rozprávky o norme nafty a jedinečnej prísade DTL. Ale prečo je horšia ako rakúska mi neodpovedali. Takže aj Slovenská Shell Power Diesel je na PRT.
Ráďa, 02.10.2008 04:30
Jo pan Vaculík je dobrý autor a nikdy se nebál jít proti proudu když bylo třeba, proto jsem mu vždy fandil a budu nadále Shell aféra je trapná a jasně ukazuje české prostředí. Pak se divíme, že se nám zápaďáci smějí a pořád nás neberou jako plnoprávné členy EU.
revis, 02.10.2008 07:57
Naprostej souhlas,konečně někdo,kdo předkládá fakta a ne dohady,naftu kupuji pro firmu v cisternách už 15 let,akorát ty kvóty pro ČR ve Swechatu,diesel u Shellu je marketingový tah,dívím se těm týpkům s kšiltovkou,co porovnávají výkony různých naft,když je to jedna nafta a pro ty remcaly - jednou tam biosložka je a po druhé ne,to záleží na tom , jak se v Čepru vyspí,takže výkon různých naft se řádově v minimálních % liší u všech pump podle toho,jak to Čepro namíchalo
revis, 02.10.2008 08:01
Oni tam žádný přísady nedávají , to by přišlo draho , v Čepru stojí na stejný lávce jako ostatní cisterny,kdo je blbej,tak ať platí , to je ten pravej kapitalismus!!!!
Riccardo, 02.10.2008 16:45
To je zajímavé, že asi před 2 měsíci jsem se rozhodl, po dlouholetém ježdění na Shell, přejít na Benzinu. Moje zkušenosti byly takové, že je to úplně jedno, že jde vpodstatě jenom o marketing. Teď jezdím na Benzinu, tankuju levněji a na výkonu to poznat nejde.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů