Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Německé dálnice budou zpoplatněny od roku 2016

Aktuality
Karel Směšný | 19.12.2014
Náš západní soused se připojuje k zavedení poplatků za využívání dálnic. Novinka se dotkne především zahraničních řidičů, když za roční kupón zaplatí až 130 eur.

Návrh zákona na zavedení mýtného dostal souhlas od německé vlády a nabýt účinnosti by měl od 1. ledna 2016. Nyní míří do parlamentu, kde se ale žádné komplikace nepředpokládají. Výhrady proti plánovanému zpoplatnění má Evropská komise. Zatímco cizinci mají platit až 130 eur (3.600 Kč) za roční, dvouměsíční užívání je má stát 22 eur (v přepočtu 600 korun) a za 10 eur (275 Kč) budou moci po tamních dálnicích jezdit 10 dní, Němci si tyto poplatky budou moci odečíst od silniční daně.

Výše poplatků ještě není konečná, jedná se o maximální plánovanou částku, ekologicky šetrnější vozy s menším motorem by podle plánu měly platit méně, elektromobily by od poplatku měly být zcela osvobozeny. Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt odhaduje, že zavedení mýtného by do německé státní kasy mohlo ročně přinést okolo 500 milionů eur (13,8 miliardy korun).

Systém by se měl obejít bez dálničních známek, vše by probíhalo elektronicky. Po zaplacení poplatku by došlo k zapsání registrační značky automobilu do databáze a zdali má řidič mýtné zaplaceno, nebo jede po dálnici, by hlídala síť kamer, které by značky snímaly.

Pokud vše půjde podle plánu, od roku 2016 se dálniční poplatky v rámci Evropy nebudou vybírat pouze v Belgii a Nizozemsku.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů