Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Honda Civic bude mít tříválec s turbem

Nové modely
František Mašek | 04.10.2016
další 3 fotky
foto: Honda
Desátá generace se v Paříži představila s novými motory, podvozkem i širokou bezpečnostní výbavou.

To nejdůležitější hned na začátek. Nový Civic je pro automobilku tím nejdůležitějším modelem, pořádně si na něm tedy prý dali záležet a do vývoje novinky dali nejvíce peněz v historii. Civic bude buď sedan, nebo hatchback. Ten je o 30 mm širší a o 130 mm delší než předchozí verze pětidvéřového modelu Civic. Vůz je také o 20 mm nižší. V závislosti na verzi modelu jsou přední světla vybavena buď LED světlomety, nebo výbojkovými halogenovými žárovkami. Všechny modely jsou vybaveny denními LED světly.

Karoserie je o 16 kilogramů lehčí než u předchozí generace a zároveň má o 41 procent větší torzní tuhost. Jak se toho dosáhlo? Při její montáži je totiž nejprve sestaven kompletní vnitřní rám, poté vnější rám a nakonec spoje. Tento postup se odlišuje od tradičního postupu výroby karoserie, při kterém se nejdříve montuje vnější rám, poté vnitřní rám a spoje. Výsledkem je 19procentní zvýšení celkové ohybové tuhosti karoserie v porovnání s předchozí generací Civic, a 23procentní zvýšení torzní tuhosti.

Další novinkou je celkové snížení těžiště o 14 mm, díky přemístění palivové nádrže a celkovému snížení podlahy. Tyto změny umožnily přemístit polohu řidiče blíže vozovce. Poloha kyčelního kloubu (H-bod) je o 35 mm níže.

A pojďme na podvozek. Civic má přední zavěšení se vzpěrami MacPherson a spodním příčným ramenem. Vzadu pak nové víceprvkové zadní zavěšení a nový tuhý pomocný rám. Vyšší verze budou vybaveny 4bodovými adaptivními tlumiči. Jedná se o první využití této technologie u vozu Honda nižší střední třídy.

Motory - dieselu se zatím nedočkáme

Nový Civic Hatchback je prvním modelem, který Honda nabízí v Evropě s 1,0litrovým tříválcovým a 1,5litrovým čtyřválcovým benzínovým přeplňovaným motorem. Oba motory budou k dispozici buď s novou šestistupňovou manuální převodovkou, nebo s automatickou převodovkou CVT. U litrového motoru je maximální točivý moment 200 Nm s šestistupňovou manuální převodovkou k dispozici při 2 250 ot/min. S převodovkou CVT je maximální točivý moment 180 Nm k dispozici od 1 700 do 4 500 ot/min. Maximální výkon je 129 k (95 kW) při 5 500 ot/min.

Větší čtyřválcový 1,5litrový benzínový motor VTEC TURBO nabízí větší výkon a točivý moment než 1,8litrový motor VTEC předchozího modelu Civic. Maximální výkon je 182 k (134 kW) při 5 500 ot/min (při 6 000 ot/min s převodovkou CVT). Maximální točivý moment 240 Nm s šestistupňovou manuální převodovkou je k dispozici od 1 900 do 5 500 ot/min. Maximální točivý moment 220 Nm s převodovkou CVT je k dispozici od 1 700 do 6 000 ot/min.

Interiér se zase nafoukl

Na začátek pár čísel. Přístrojová deska je o 65 mm níže, což zlepšuje výhled směr vpřed a před vozidlo – úhel výhledu na vozovku se zvětšil na 7,6°. Zmenšení A-sloupku o 9mm vedlo ke zvětšení úhlu výhledu na 84,3° (zlepšení o 11,6°), což představuje nejlepší hodnotu v rámci třídy.
A dobrá zpráva pro prcky i dlouhány - přední sedadla mají o 10 mm větší rozsah posunu dopředu a dozadu a o 10 mm větší rozsah nastavení výšky než předchozí model. Tou špatnou je, že systém "magic seats" kdy bylo možno u předchozích generací vyklopit sedáky zadních sedadel, zmizel. Za volantem jsem si ale ideální polohu našel hned.

Prostor pro ramena vpředu se rozšířil o 10 mm a prostor mezi předními sedadly se rozšířil o 15 mm. Prostor pro ramena vzadu je v novém modelu hatchback větší o 20 mm, zatímco cestující vzadu mají rovněž o 95 mm více prostoru pro nohy a také o 45 mm více prostoru pro kolena. Trochu mi ale na zadních sedadlech vadil stísněný prostor nad hlavou. Objem zavazadlového prostoru je 478 litrů. Zadní sedadla jsou rozdělena v poměru 60:40 a zavazadlový prostor má otvor široký 1 120 mm. Zaujala mne roletka zavazadelníku, která se zatahuje zprava do leva.

Spousta prvků aktivní bezpečnosti už v základu

Systém Honda SENSING obsahuje následující aktivní technologie zabezpečení:

• Systém pro zmírnění následků nehody: pomáhá zastavit vůz, pokud systém vyhodnotí, že je nevyhnutelná kolize s vozidlem jedoucím vpředu.
• Varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu: aktivuje se, když vůz opouští aktuální jízdní pruh bez zapnutí směrových světel.
• Zabránění sjetí z vozovky: na základě dat z kamery na čelním skle sleduje, zda vůz nesjíždí z vozovky. Využívá elektrický posilovač řízení, který mírnými úpravami udržuje vůz v jízdním pruhu. V některých situacích může rovněž brzdit.
• Systém pro udržování v jízdním pruhu: pomáhá udržovat vůz uprostřed aktuálního jízdního pruhu tím, že detekuje vodorovné dopravní značení a provádí malé úpravy řízení tak, aby se vůz nacházel uvnitř bílých pruhů.
• Adaptivní tempomat: umožňuje řidiči nastavit požadovanou rychlost a odstup od vozidla jedoucího vpředu.
• Rozpoznávání dopravních značek: sleduje a automaticky rozpoznává dopravní značky a zobrazuje je na přístrojové desce vozu.
• Inteligentní rychlostní asistent: kombinuje automatický rychlostní limit nastavený řidičem s rozpoznáváním dopravních značek a automaticky upravuje rychlost vozu podle poslední dopravní značky.
• Inteligentní adaptivní tempomat: předvídá a automaticky reaguje na přejíždění ostatních vozidel do jízdního pruhu na víceproudých dálnicích.

Mezi další bezpečnostní technologie nového modelu Civic patří:

• Detekce objektů v mrtvém úhlu: využívá radarovou technologii k automatickému detekování vozidel v mrtvém úhlu.
• Asistent při couvání z parkovacího místa: využívá radarové senzory na zadní straně k varování řidiče před blížícími se vozidly při couvání.
• Víceúhlová zpětná kamera: umožňuje řidiči úplnou viditelnost a díky tomu bezstarostné couvání; normální zobrazení 130 stupňů, široké zobrazení 180 stupňů a zobrazení na výšku.

Do standardního vybavení patří rovněž stabilizační systém vozidla (Vehicle Stability Assist, VSA®) s řízením trakce, který umožňuje zachovávat kontrolu nad vozem při zrychlování, brzdění a zatáčení, a systém nepřímého sledování tlaku v pneumatikách (Tyre Pressure Monitoring System, TPMS).

Výroba bude jen v Británii

Hlavním globálním výrobním závodem desáté generace modelu Civic hatchback se stane HUM (Honda of the UK Manufacturing), evropský výrobní závod společnosti Honda. Nový Civic se bude odtud vyvážet do celého světa, včetně USA. A my se už těšíme na první redakční test, protože očekáváme špičkové jízdní vlastnosti.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
A4, 04.10.2016 13:09
Maximální točivý výkon ...
danet - redakce TipCars, 04.10.2016 14:03


Díky za upozornění, už je to opraveno...Hezký den.
Albi1, 04.10.2016 20:01
Škoda, geniální výklopný systém zadních sedadel magic seats byl velkou devízou Civicu. Dokázal odvést plynový gril na stojačku i zahradní křesla.
ctverak, 04.10.2016 21:06

Díky magic seats musela být nádrž pod předními sedadly což např. u auta typu MPV by vůbec nevadilo, ale v každém druhém testu Civicu si novináři stěžovali že sedá moc vysoko a nemůžou najít optimální polohu za volantem a podobné hlášky, zajímavé je že většině majitelů pozice za volantem vyhovuje.
Přesunutí nádržze u civicu X je jednoznačně ku prospěchu, jednak řidič bude sedět níž a hlavně se zlepší vyvážení auta což by v kombinaci s novou zadní nápravou mohlo přinést mnohem lepší jízdní vlastnosti.
Jen aby civica už v počátku honda nezabila nesmyslnou cenovou politikou

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů