Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Zelená vlna: v čem je dopravní zpravodajství Českého rozhlasu jiné?

Aktuality
Michal Štengl | 23.11.2016
další 4 fotky
foto: Michal Štengl
Nejen že informuje o kolonách, nyní i poradí, jak se jim vyhnout. Má i nové telefonní číslo 800 553 553.

Asi jste si v poslední době všimli, že se u českých silnic a dálnic objevily reklamy na novou Zelenou vlnu. Tato nejdéle provozovaná rozhlasová služba dopravního zpravodajství totiž zahájila provoz nového moderního call-centra pro sběr informací s non-stop provozem, které se nyní nachází přímo v budově rozhlasu. Doposud sběr informací od řidičů pro Zelenou vlnu zajišťovala třetí strana.

Spolu s novým centrem Český rozhlas spustil i nový systém pro sběr, zpracování a vysílání dopravních informací. Nyní je totiž plně kompatibilní se systémem Národního dopravního infocentra (NDIC) v Ostravě. Do NDIC se totiž sbíhají dopravní informace od policie, hasičů, Ředitelství silnic a dálnic, informace o sjízdnosti silnic a dálnic, počasí i regionální dopravě včetně mapových podkladů a zvuků od zpravodajů Zelené vlny i posluchačů, kteří volají na nové telefonní číslo 800 553 553. Ve výsledku by tak mělo být dopravní zpravodajství rychlejší a přesnější.

„Call centrum nám umožní přímý kontakt s posluchači, kteří jsou v autech v místě dopravních událostí. Velkou výhodou je také rychlost s jakou se informace dostávají do vysílání. Poté, co řidič na naši linku zavolá a oznámí dopravní událost, operátor ji zadá do systému a je prakticky okamžitě připravena do vysílání. Chceme, aby nám posluchači volali, co se děje na silnicích a pomohli nám vytvořit nejspolehlivější a nejrychlejší dopravní zpravodajství v České republice,“ uvedl ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Napojení na systémy NDIC také přináší přesnější informace o zpoždění na konkrétním úseku, které jsou součástí dopravního hlášení na Radiožurnálu. Pro řidiče asi nejdůležitější a nejpřínosnější novinku představuje snaha nabídnout řidičům alternativní trasu. „I proto jsme zvolili nový slogan pro Zelenou vlnu – Známe lepší cestu“, vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Radiožurnál také rozšířil počet vstupů Zelené vlny. V současné době se vysílá každých 30 minut, resp. ráno každých 15 minut a samozřejmě v případě mimořádných dopravních událostí. Od 18. listopadu Radiožurnál vysílá Zelenou vlnu každou čtvrthodinu i v dopravních špičkách v pátek a neděli od 15:00 do 19:00. Díky zdvojnásobení kapacity kanálu RDS-TMC (do navigace zasílá data o dopravě) získávají uživatelé navigací se službou dynamického navádění vyšší počet dopravních informací z NDIC.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů