Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Hyundai i30 v Česku

Aktuality
Michal Štengl | 09.12.2016
dalších 7 fotek
foto: Michal Štengl
Nemá tak vyhraněný design, sází na turbomotory a vedle pětidveřového hatchbacku a kombi bude i fastback ve stylu Audi A5 Sportback.

České zastoupení korejské značky uspořádalo pro porotce ankety Auto roku 2017 v České republice speciální tiskovou konferenci, na které ještě v předstihu před oficiálním uvedením na trh představilo novou generaci tohoto pro Hyundai klíčového modelu.

Nový Hyundai i30 (kódové označení PD) měl světovou premiéru letos na pařížském autosalonu. Pro korejského výrobce jde o velmi důležitý model, protože například v České republice tvoří více než třetinu z veškerých prodejů značky Hyundai. V řeči čísel je to 7500 aut z celkových asi 20 000.

V rámci generační obměny došlo u i30 k poměrně výrazné změně designu, což už si Hyundai vyzkoušel i u přechodu od první ke druhé generaci (Korejci stále zřejmě hledají svůj styl). Jak potvrdil Marek Trešl, produktový manažer Hyundai, design nové i30 už by neměl být tak vyhraněný jako u předchůdce, snahou bylo vytvořit nadčasové a sportovnější tvary. Na karoserii, která je nyní o 40 mm delší (4,3 m), o 15 mm širší (1,795 m) a o 15 mm nižší (1455 mm), už není tolik komplikovaných zlomů a přechodů. Patrné je to hlavně při pohledu z boku. Linie vozu jsou mnohem jednodušší, tvůrci vsadili víc na obliny. Nám se přesto zdá design takový globální, který nikoho neurazí, ale ani vysloveně nenadchne. Mimochodem důvodem je asi i to, že se i30 prodává v Koreji a ve Spojených státech amerických, kde se však jmenuje Elantra GT.

Žádné pojítko s minulostí jsme nenašli ani v interiéru. Zcela nová přístrojová deska ve stylu hybridu Ioniq se nám naopak hned od začátku hodně zamlouvá. Má novou grafiku přístrojů a dominantním prvkem je displej připomínající tablet, trčící podle poslední automobilové módy ze středové části přístrojové desky. Tento displej mají úplně všechna auta, liší se pouze velikostí (pět a osm palců) a tím, zda je monochromatický či barevný. Samostatně oddělený je nově i panel klimatizace. Vnitřní rozměry interiéru se nijak zásadně nezměnily, hlavně vzadu se nám ale zdálo, že je tam méně místa. Jde ale jenom subjektivní dojem, navíc umocněný tím, že všechna vystavená auta měla obří skleněnou otvíratelnou střechu. Kde se naopak přidávalo, je v zavazadlovém prostoru, kde konstruktéři vykouzlili dalších 17 l (395 l). Nově se už sklápějí pouze opěradla (dříve se skládal i sedák), poprvé v autě najdeme dvojité dno kufru a průvlak na lyže.

Také Hyundai již podlehl diktátu turb. Pod kapotou zbylo už místo na jediný atmosférický motor 1.4, který ale v případě i30 stejně poslouží jenom jako nosič Ceny od. U minulé generace suverénně nejprodávanější motor 1.6 CVVT (více než polovina všech objednávek) totiž stejně jako 1.6 GDI zmizel z nabídky, jejich místo by měl zaujmout litrový tříválec T-GDI s 88 kW, který doplňuje zcela nový čtyřválec 1.4 T-GDI 110 kW. Ztráty jsou i v nabídce dieselů, zmizel 1.4 CRDi, o který nebyl příliš zájem. Hlavně fleetoví zákazníci tak budou mít k dispozici tři verze čtyřválce 1.6 CRDi s 70, 81 a 100 kW. Diesel pracující se vstřikováním Bosch 2000 barů plní Euro 6 díky zásobníkovému katalyzátoru, nepoužívá systém SCR s močovinou.

Výrazně se zvýší počet asistenčních systémů založených na kamerovém snímání a radaru, z nichž velká část bude v základu. Platí to o automatickém brzdění, které funguje až do rychlosti 180 km/h (ve městě do 60 km/h rozpozná chodce), přepínání dálkových světel, hlídání únavy řidiče nebo aktivní udržování v jízdním pruhu. Chybět nebude hlídání mrtvého úhlu zrcátek a prostoru při couvání z parkovacího místa. Novinku představuje aktivní adaptivní tempomat (lze ho přepnout i do klasického režimu bez hlídání odstupu), který umí sám zastavit a v koloně se zase rozjet. Moderní infoteinment systémy jsou samozřejmě kompatibilní s Android Auto a Apple CarPlay, objednat si můžete indukční dobíjení mobilů.

Prodej pětidveřového hatchbacku se rozjede na přelomu roku. Už v květnu k českým dealerům dorazí kombi, které nabídne větší zavazadlový prostor a dokonce i hybridní verzi (doplní model Ioniq). Ve druhé polovině roku 2017 se objeví sportovní provedení N s motorem 2.0 T-GDI o výkonu až 250 k (časem i víc) a až 19“ koly. To však ještě není všechno. Velkou novinkou bude karosářská verze fastback s výklopnými pátými dveřmi a odlišným designem od hatchbacku i kombi, který rozšíří nabídku i30 na přelomu roku 2017/2018, který v nižší střední třídě zatím nikdo nenabízí (siluety najdete na fotografii z prezentace). Naopak třídveřová karoserie se vyrábět vůbec nebude.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů