Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Mercedes C trápí tvrdý podvozek

Nové modely
iHNED | 04.03.2015
foto: Mercedes
Novinka ze Stuttgartu má perfektně propracovaný design. Také naftový čtyřválec je úsporný. Vyhněte se ale sportovnímu podvozku!

Nová generace Mercedesu-Benz třídy C se dočkala také varianty kombi. Zatímco sedan působí jako čistá zmenšenina limuzíny třídy S, praktický model je osobitější. Díky propracovanému designu by se mohl přihlásit do soutěže o nejkrásnější kombík na trhu. Měl by velké šance na výhru, kdyby takové klání existovalo. Zejména v testovaném námořnicky modrém laku a s příplatkovým balíčkem vizuálních doplňků AMG.

Přídě sedanu a kombi jsou samozřejmě totožné. Oběma bezesporu sluší výrazná maska chladiče s velkou hvězdou uprostřed i světlomety, které mají stylový oblouk z LED diod. AMG paket přidává výraznější nárazník, který pak může zdobit pořádná chromovaná lišta. Boční pohled ukazuje, že se designérům podařilo zvolit parádní svažující se linii střechy. Praktičnost v podání Mercedesu tak nemusí znamenat zároveň nudný vzhled. Naopak, i celá záď je příkladně promyšlená a dozdobená pěknými brzdovými světly tvořenými diodovými trubičkami.

Páté dveře se u testovaného kusu ovládaly elektricky. Klíčkem je lze pouze otevřít. Na zavření poslouží tlačítko na jejich spodní hraně. Obě funkce pak splňuje i tlačítko v řidičových dveřích. Kvůli zavření kufru tak naštěstí není třeba vystupovat. Spolu s otvírajícími se dveřmi se zasune i roletka zavazadelníku a po zavření se opět automaticky vrátí zpět. To je velmi praktické řešení.

Do kufru se vejde 490 litrů zavazadel, což je stejná hodnota jako v případě konkurenčního Audi A4 Avant, BMW 3 Touring má jen o pět litrů víc. Mercedes je tedy na standardu luxusních kombi, v souboji s neprémiovými vozy by ale pohořel. Třeba na gigantický kufr Passatu Variant mu schází celých 160 litrů.

Totéž se dá prohlásit i o prostornosti kabiny - v kontextu Audi a BMW je srovnatelná, pro někoho, kdo přejde k trojcípé hvězdě z levnějších aut, bude překvapivě působit stísněnějším dojmem.

Designové hrátky

Nové "céčko" zaslouží velkou pochvalu za design palubní desky. Není mnoho aut, která by nabízela tak promyšlené tvary s pohlednými čistými linkami a minimem ovládacích prvků. Jediným méně hezkým prvkem je displej palubních systémů a navigace, který je jen volně nasazený uprostřed nad třemi výdechy ventilace. Jako by na něj designéři úplně zapomněli, namalovali nádhernou desku a na poslední chvíli si uvědomili, že jí něco chybí.

Vzhled kabiny je hodně závislý na tom, jaké materiály budoucí majitel zaškrtne v ceníku příplatkové výbavy. Kombinaci černě lakovaných plastů a decentních hliníkových ploch považujeme u testovaného vozu za velmi zdařilou. Plast je ovšem náchylný k rychlému zaprášení. O něco méně se nám líbila sedadla s chudě vypadající kombinací látky a umělé kůže (neodpovídá fotografii). Podivné je i jejich ovládání. Podélně se posouvají manuálně, výška sedáku a sklon opěrky se však řeší elektricky. Sedí se nízko, což potěší sportovně založené řidiče a bude trápit starší šoféry s horší pohyblivostí.

Multimediální systém Command Online s navigací stojí v nejlevnějším provedení 78 tisíc korun navíc. Ovládá se nejen otočným joystickem, ale i touchpadem. Řada funkcí je pro oba voliče společná, v menu se o něco hůř orientuje než v konkurenčním systému iDrive od BMW. Zařízení ale zaslouží pochvalu za rychlou odezvu a velmi pěkné grafické zpracování. Stejný systém najdeme i ve velké třídě S.

Spořivý diesel

Naftová verze C 220 Blue Tec bude zřejmě patřit k nejoblíbenějším na trhu. Diesel s objemem těsně přes 2,1 litru disponuje výkonem 170 koní a točivým momentem rovných 400 Nm. Motor samozřejmě splňuje emisní normu Euro 6, kvůli které je zapotřebí kromě nafty doplňovat i aditivum AdBlue, což je syntetická močovina. Intervaly pro dolévání jsou ale dlouhé, řeší se v servisu, takže se majitel nemusí o nic starat. Jednotka se za to odvděčí nejen velmi kultivovaným chodem, ale také velmi dobrou spotřebou. V průměru si testovaný vůz řekl o 6,6 litru nafty na 100 km, a to byl přitom podíl městských cest největší. Na delších výletech mimo metropoli může hodnota na palubním počítači klesnout snadno i pod 6 litrů. Snižovat spotřebu pomáhá systém Start/Stop nebo volič jízdních režimů, který má i ekonomický mód.

Tato motorizace se prodává v základním provedení s manuální šestistupňovou převodovkou, testovaný vůz měl sedmistupňový automat. Za něj se platí navíc 65.558 korun. Páka je umístěna pod volantem, čímž uvolnila prostor na středovém tunelu. Vlažnější reakce automatu a plynového pedálu znamenají, že je nutné víc šlapat na plyn, aby motor ukázal, co dokáže. Jednotka pak zatáhne a předvede slušnou dynamiku, ideální pro předjíždění nebo jízdu po dálnici.

Součástí ozdobného balíčku AMG byl u testovaného vozu také sportovní podvozek. Ten nás potěšil na několika málo okresních cestách, které byly obdařeny relativně čerstvým a hlavně hladkým povrchem. Díky pohonu zadních kol je s autem zábava a na kluzkém povrchu nám záď i párkrát uklouzla. Stabilizace je totiž benevolentní. Automat ale zábavu trochu kazí, proto doporučujeme spíše manuál, nebo alespoň silnější motor.

Bohužel hladkých silnic není v Česku mnoho, a tak nás vyloženě tvrdý podvozek většinu času spíše trápil. Auto je kvůli němu přímo alergické na jakékoliv nerovnosti. Příčný výmol znamená vždy velkou tupou ránu, menší díry nebo jen kanály jsou také nepříjemností. O trápení s retardéry nebo kočičími hlavami ve městě se snad už není třeba zmiňovat. Jde tedy o nastavení spíše pro německé silnice, proto doporučujeme sportovní podvozek z příplatkové výbavy vyškrtnout a zůstat zdarma u komfortního tlumení. Ideálem je pak možnost připlatit si 37 tisíc korun za vzduchový Airmatic.

Vyhnete-li se problémovému podvozku, bude Mercedes C kombi příjemným společníkem nejen na služební cesty. Ačkoliv je o něco dražší než konkurence, jde stále o velmi lákavou cenovou nabídku za tak pohledné kombi.


Mercedes-BENZ C 220 BT

Motor

Objem (cm): 2 143
Výkon (kW/k): 125/170
Točivý moment (Nm): 400

Rozměry

Délka (mm): 4 702
Šířka (mm): 1 810
Výška (mm): 1 457
Rozvor náprav (mm): 2 840
Objem kufru (l): 490/1 510

Ostatní detaily

Zrychlení (0-100 km/h): 7,6 s
Max. rychlost (km/h): 229
Komb. spotřeba (l/100 km): 4,4
Hmotnost (kg): 1 615
Převodovka: 7st. automatická
Základní cena (Kč): 1.011.560

Plus

velmi pohledný design

úsporný motor

chytře řešené otevírání pátých dveří

Minus

nepříjemně tvrdý podvozek

pomalé reakce automatu

nepěkná umělá kůže

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 04.03.2015 16:05


320d, 7,2 s
http://www.automobile-catalog.com/car/2012/1589150/bmw_320d.html
mPuma, 04.03.2015 17:22
Něco z času 0-100 ukousne zadní náhon díky lepší trakci při akceleraci.
David V, 04.03.2015 17:30


Teda, že zrovna Tobě budu muset oponovat...

Tak báwo má 135 kW, hmotnost vozu je 1420 kg a zrychlení je tam uváděno 7,5 sec z fabriky.
Na: "ww.automobile-catalog.com ProfessCars™ estimation ©
(the car with basic curb weight, full fuel tank and 90 kg (200 lbs) load)" s nepochopitelně lepšími výsledky neberu zřetel. Je to asi jako, když se tady u 140 kW chrochty s půl druhou tunou objevila hodnota asi 7.
Zrychlení lze s poměrně slušnou přesností orientačně spočítat jako hmotnost (kg)/výkon(hp).
Taky se domnívám, že hodnoty zrychlení udávané výrobci jsou výpočtové a ne skutečně změřené.
Reno, 04.03.2015 20:33


Taky záleží hodně na zpřevodování, rychlosti přeřazení atd...

David V, 04.03.2015 21:55


Říkám, že si myslím, že to jsou výpočtové hodnoty. Třeba u Mondea je vliv zpřevodování (5q vs. 6q) 0,1-0,2 sec. Ono to zas tak těžké spočítat není. Vezmeš kinetickou energii auta při rychlosti 100 km/h a teď musíš spočítat práci, kterou jsi schopen motorem maximálně dodat. Což je zjednodušeně nějaký integrál obsahující výkon, jak fci otáček v závislosti na čase.
Úplně nasprosto je to t=Ek/P, ale to vyjde zhruba poloviční čas zrychlení, protože je to za předpokladu, že se to rozbíhá konstantním výkonem (maximálním). Ono se to spíš blíží rozjezdu s konstantním točivým momentem, kde je lineární růst výkonu a plocha práce vypadá jako trojúhelník pod křivkou výkonu v čase, tedy A=1/2*P*t tedy Ek=1/2P*t z čehož t=2Ek/P, a to je zhruba ono. Ve skutečnosti je růst výkonu nelineární a jsou tam i ztráty, takže to není 2, ale např.1,9-1,9x dle výrobce (vliv trakce atp.). Pak je možné pominout vliv člověka. Ale to jsou moje dohady, přesně to nevím.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů