Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojeté BMW X5 – je diesel dobrá volba?

Poradna
Blaháček Marek | 25.04.2014
Pan Zdeněk má zájem o BMW X5 první generace s naftovým motorem. Co by měl před jeho koupí vědět?

DOTAZ: Hezký den do redakce TipCars, hledám pro sebe nějaké starší SUV. Velice se mi líbí BMW X5 a nyní nastala doba, kdy bych si jej mohl pořídit. Kvůli nákladům na palivo se mi nejvíce zamlouvá třílitrový diesel (jezdím přes 30 tis. km ročně). Má tento vůz nějaké problémy, kvůli nimž byste mi koupi tohoto vozu nedoporučili? Co mohu od tohoto auta očekávat?

Zdraví Zdeněk N.


ODPOVĚĎ:Zdravím Vás, Zdeňku, BMW X5 první generace je dobré auto a pokud jste připraven na vysoké provozní náklady, potom jeho koupi nebudu rozmlouvat. Příliš problémů totiž vůz netrápí.

Vámi vybraný diesel je z ekonomického hlediska asi nejpřijatelnější volbou. Mezi lety 2001 až 2003 měl 135 kW, po modernizaci potom 160 kW. Prvního z nich netrápily prakticky žádné vážnější problémy, život těchto vozů ale někdy předčasně ukončila nepovedená automatická převodovka původem od GM. Běžně odcházela po cca 200 tis. km a poté následovala drahá repase nebo ještě dražší výměna. Pokud tedy hledáte vůz z prvních let výroby, vyhněte se jí a raději se spokojte s manuálem.

Modernizovaný diesel, který Vám doporučuji, je jízdně mnohem přesvědčivější a také velmi spolehlivý, až na nešťastné vířivé klapky v sání. Ty se po čase dokázaly i vytrhnout a motor je v extrémním případě nasál, výsledek je Vám asi jasný. Výrobce později přišel s modifikovaným sáním a problém byl vyřešen - nepovedený pětistupňový automat od GM byl nahrazen perfektní skříní od ZF.

Jinak Vás u X5 mohou potrápit vypalující se patice žárovek u zadních světlometů, vůle na přední nápravě nebo klepání spodního víka zavazadelníku (lze většinou vyřešit seřízením zámků). Při nákupu se soustřeďte na stav zadních pneumatik. Pokud mají vnitřní hrany smetené, zatímco vnější část běhounu má ještě slušný vzorek, značí to opotřebená horní ramena. Trpí tím jak pneumatiky, tak jízdní vlastnosti, a nejlepším řešením je okamžitá výměna ramen za cenu cca 4 tis. Kč/kus.

Vysoký nájezd prozradí hučící ložiska kol a po letech také občas nefunguje automatická klimatizace (oprava je ale poměrně jednoduchá – stačí vyměnit její panel za cca 2 tisíce).

S dostupností náhradních dílů nebudete mít problém, s jejich cenou už možná ano. Přední brzdové kotouče stojí 6 tisíc, brzdové destičky 1.800 Kč a čep spodního ramene přední nápravy koupíte za 700 korun.

V inzerci TipCars je nyní přes 80 BMW X5 první generace s dieselovým třílitrem. Nejlevnější lze koupit od 150 tis. Kč a vozy mají v průměru najeto 210 tis. km.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
speed cobra, 23.09.2014 07:52
Ano souhlasím. pokud jezdím v terénu, nebudu si kupovat x5. Auto parkuji v garáži, takže plyn je nesmysl. Co se týká spotřeby a motoru, tak si troufnu tvrdit,že jiné auto s takovým poměrem výkon/spotřeba se prostě nedá sehnat (zvlášť ve zmiňovaném roce). Protože každá blondýna ví,že motory BMW jsou nejlepší na světě (nepřímo potvrzeno i v motoristických magazínech). Navíc bych chtěl vidět zmiňovaný Chevrolet např. ve 180km rychlosti jak se chová. A co se týká vzhledu, tak bych klidně někomu zaslal pár fotek, aby věděl, jak může taková "stará popelnice vypadat".
PetrT, 23.09.2014 09:57


No já s tim chevym jel tak rychle jen párkrát, motor na to měl v pohodě ale podvozek tedy rozhodně ne. Taky to bylo tím že jsem na tom neměl salámy ale spíš offroad gumy. Zase ani v lehčím terénu se žádné x5 nechytá ani náhodou a já to měl v porvní řadě jako pracovní auto.
Ovšem v běžně povolených rychlostech si troufnu tvrdit že bude chevy pohodlnější protože je měkčí a při 130 měl motor stále výkonu na rozdávání. Uznávám že plyn je poměrně velký kompromis, mě nevadil.
Jinak ti věřím že i staré x5 může vypadat dobře, mě se třeba líbí uplně nejvíc ze všech tří generací. Myslel jsem to tak že každý na první pohled pozná jak je to staré protože je to prostě známé auto. Mě to je jedno, naopak mám starší auta eád, ale pro někoho to může být nevýhoda, pár podobných případů znám - třeba jsem viděl jak na starší multivan člověk zcela zbytečně investoval 70t. za novou masku a jiný lak aby si sousedi mysleli že má nové auto :D
No a jen bych si asi rýpl trochu - každá blondýna ví že BMW byly nejlepší motory na světě v době první x5. Ted už bych to rozhodně tak sebevědomě netvrdil, třeba současnou V8 bych si nikdy nekoupil. Snad jen ten nafták šestiválec, jinak žádná sláva co se spolehlivosti týče.

fabio.x, 06.08.2015 08:58


100% souhlas! Pojem megafotr se mi líbí , jelikož jsem sám "fotr". Také jsem měl dilema MPV nebo SUV a šel jsem nakonec do Subaru Tribecy 3.6i 190 kw (3 dětské autosedačky na zadních sedadlech není u tohoto vozu problém), uživit se to dá a nevypadám, jak fotr na otcovské . Autům zdar!
xa21td, 04.11.2015 11:07
Vím, že je to trochu OT v diskuzi u dieselu, ale jak je na tom s životností 3.0 benzín 200kW, r.v. 2007, automat? Také jaká je životnost pohonu xDrive? Snažím se něco dohledat, ale nedaří se. Děkuji
Zdeny60, 04.11.2015 14:12
Houby jis megafotr. tribeca je auto pro pořádný chlapáky
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů