Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojeté Suzuki Swift II – co umí čtyřkolka?

Poradna
Blaháček Marek | 19.09.2014
foto: TipCars.com
Pan František se zajímá o ojeté Suzuki Swift s pohonem všech kol. Je to dobrá volba?

DOTAZ: Zdravím redakci TipCars. Rád bych si pořídil ojeté Suzuki Swift. Už jsem je měl málem doma, ale potom jsem zjistil, že se vůz nabízel i jako čtyřkolka. Tu bych celkem uvítal, jelikož jezdíme poměrně pravidelně na naši horskou chatu, kde bývá v zimě hodně sněhu. Doporučíte mi ji? Nemá vůz nějaké vážné slabiny? Volbu motoru také s dovolením nechám na vás, nechci však naftu.

S pozdravem František M.



ODPOVĚĎ: Vážený Františku, pokud od malého swiftu s poháněnými oběma nápravami čekáte terénní výkony SUV nebo offroadu, zklamu Vás. Malá světlá výška jeho schopnosti poměrně značně limituje. Na zasněžené cestě je ale k nezaplacení.

Připojitelný pohon byl k dispozici už u základní benzínové třináctistovky, která pro běžné jezdění postačí, osobně ale považuji za lepší volbu větší patnáctistovku. Je živá, výkonu má dostatek, netrápí ji prakticky žádné problémy a spotřebu lze držet na dohled šestilitrové hranici. Zadní náprava se do akce dostává po prokluzu předních kol, o její připojení se stará elektromagnetická lamelová spojka, umístěná v bloku před zadním diferenciálem. Na zadní kola se může v případě potřeby dostat až 47 % síly motoru. Systém je poměrně rychlý a praxe ukázala, že i spolehlivý.

Jak už jsem ale předeslal, se světlou výškou 145 mm s výlety mimo silnice nepočítejte, jinak riskujete poškození zadního diferenciálu.
Co pohon všech kol přidá na jízdních vlastnostech, to ubere na praktičnosti. Na palivovou nádrž zbylo méně místa, a proto má o 5 litrů menší kapacitu (40 l, předokolky mají 45 l), mnohem více ale může vadit malý zavazadlový prostor – jen 198 litrů.

Drtivá většina českých zákazníků volila verzi s pohonem pouze přední nápravy, takže narazit na zachovalou čtyřkolku nebude až tak jednoduché.
Mezi motoristy narazíte na kritiku vůči swiftu jen zřídka, je totiž skutečně dobrý. Jednoho z hlavních konkurentů domácí Škody Fabia netrápí prakticky žádné vážnější problémy a jízdu s ním si užijí zejména sportovněji založení řidiči, vyniká totiž jízdními vlastnostmi. Ti, co hledají spíš pohodlnější svezení, mohou být tvrdým podvozkem zklamáni.

Když už je nutné něco vyměnit, bývají to nejčastěji komponenty přední nápravy, zkorodovaný výfuk nebo nadměrně opotřebená spojka, která trpí především v městském provozu. Přední brzdové kotouče stojí v druhovýrobě 1.600 Kč, destičky k nim pořídíte za 900 korun a tyčka stabilizátoru přední nápravy vyjde na 500 Kč.

V inzerci TipCars si nyní můžete vybírat z více než 50 swiftů s benzínovým motorem, vozy s pohonem všech kol jsou zde ale jen 4. Na tachometru mají v průměru 120 tis. km a jejich cena začíná pod hranicí 70 tis. Kč.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 20.09.2014 10:05
tak nevím jestli neumím hledat ale našel jsem zde jen jeden ojetý Swift 4x4 a jeden předváděcí za 300+. a nechci se hádat ale pohon všech kol se nabízel jenom s motorem 1.3.
Reno, 20.09.2014 12:12


Ještě sis u pana Blaháčka nezvyknul? On vygoogluje odpověď a nějak to sesmolí. Ne vždycky se to podaří no

MarekMM, 20.09.2014 16:44
Dobrý den. Články vycházejí s jistou prodlevou a počet vozů v inzerci se tak může měnit. Ohledně možnosti pohonu všech kol: byl k dispozici volitelně k třinácti i patnáctistovce. Marek Blaháček, autor článku.
tomaskrtek, 21.09.2014 10:06


na Mobile.de je cca 200 Swiftů 4x4 a ani jeden není 1.5. můžete mi laskavě sdělit z jakého pramene jste čerpal? na Wikipedii je sice uvedena tato možnost pro obě benzínové motorizace ale pouze pro asijské trhy ( In China and Japan, only the five-door body is available, and four-wheel drive is an option for the 1.3- and 1.5-litre petrol engines.) takže to že jí zmiňujete v ČR mě poněkud zaráží.
AnderN, 22.09.2014 19:05
Tazateli bych doporučil, aby se spíše poohlédl po sourozenci Swiftu ze stejné stáje, totiž modelu SX4. Je poměrně populární, sehnat zachovalý kousek není až takový problém. Pohon 4x4 je rovněž spolehlivý, spotřebu má podle způsobu provozu zhruba o půllitr až litr vyšší než Swift, ale jako bonus je to auto větší, dospělejší, avšak půdorysně stále kompaktní. Větší světlá výška bude na horskou chatu taky vhodnější. Podle financí je lépe vybírat auto po modernizaci koncem roku 2009 s motorem 1,6 88 kW, ale ani starší verze není špatná.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů