Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Land Rover Discovery – auto do nepohody

Poradna
Blaháček Marek | 21.03.2014
foto: Vojtěch Vrzal
Pan Karel potřebuje spolehlivé auto do náročných podmínek. Jednou z možností může být starší Land Rover Discovery.

DOTAZ: Vážená redakce TipCars, obracím se na vás s prosbou o radu. Hledám pro sebe nějaký odolný offroad do těžkých podmínek. Měl by projet v terénu a zvládnout i vyproštění jiného vozu, hlavně na něj ale musí být spoleh. Nepotřebuji žádnou komfortní výbavu, raději vůz starší konstrukce a odolný než novější, u kterého znamená přebrodění potoka neřešitelný problém. Existuje nějaké takové auto?
Děkuji mnohokrát za váš názor.

Karel J.


ODPOVĚĎ: Zdravím Vás, Karle, po přečtení Vašeho dotazu a chvíli přemýšlení mi jako nejvhodnější stroj pro Vás vychází Land Rover Discovery. Jen málo který offroad je tak univerzální jako tento vůz.

Z kabiny je velmi dobrý výhled díky nízké kapotě, odolný rám je zárukou velké pevnosti a dvě tuhé nápravy si poradí téměř s každým terénem. Pokud chcete skutečně čistou a spolehlivou mechaniku, doporučuji zůstat u vozů z let 1994 až 1998. Po modernizaci totiž discovery přišel o mechanickou uzávěrku diferenciálu a celkově je méně odolný.

Máme dobře postavené auto, co tedy pod kapotu, abychom dostali i velkou spolehlivost? Já osobně doporučuji verzi 300 TDI s klasickým mechanickým vstřikovacím čerpadlem. Elektronicky se ovládá pouze přesuvník vstřiku a EGR ventil, celkově je to poctivá „kovadlina“, která potřebuje pouze dostatek čerstvého oleje a pravidelnou výměnu rozvodů po 60 tis. km.

Tato verze se také pojila se skvělým automatem od společnosti Borg-Warner, se kterým nebude problém vyprostit i daleko větší auto. Ano, čtete dobře, tato převodovka se totiž konstrukcí blíží těm nejodolnějším, když pro brzdění planetových kol používá pásy (tato technologie se používá spíše jen u vojenské techniky).

Co Vás u tohoto pracanta může potrápit, je únik oleje z rozdělovací převodovky, poškozené přední poloosy nebo vůle v zavěšení náprav (dochází k vymačkání silentbloků).

Na Land Rover Discovery se u nás dříve obtížně sháněly díly a chyběly také specializované servisy. Dnes už se toho obávat nemusíte. Přední brzdové kotouče lze sehnat za 2.100 Kč/kus, brzdové destičky vyjdou na 1.100 korun a čep řízení stojí 700 Kč.

V inzerci TipCars je nyní k dispozici 5 vozů s dvouapůllitrovým turbodieselem. Nejlevnější stojí méně než 80 tis. Kč a najeto mají v průměru 240 tis. km.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
hrop1, 21.03.2014 09:33
skusil bych SUBARU FORESTER,2,5 Turbína a jenom bych ještě někam zkusil přidělat navijáček,kdyby bylo nejhůř. Redukci to má slušnou. To ale nevím,do jak těžkého terénu by to mělo být
Reno, 21.03.2014 12:51


jj to je offroad jako prase. nízký, placatý. přebrodit potok určitě nebude problém.

salix, 21.03.2014 18:59


Subaru s turbínou nemá redukční převodovku.Redukci mají u Subaru pouze motory bez turba a u jiných typů subaru než je forester mají redukci pouze motory bez turba a pouze když to jsou kombíky.
Subaru je silniční čtyřkolka, a i když v terénu zvládne se zkušeným řidičem opravdu hodně, tak offroad to rozhodně není.
Reno, 21.03.2014 21:08


reaguješ na mně, doufám, že chápeš mojí ironii...

Ne321, 22.03.2014 19:58
Kdybych nahodou potreboval "auto do nepohody", opravdovy offroad co neco vydrzi, tak bych rozhodne nekupoval zadny britsky srot s polocasem rozpadu sest mesicu, ale koupil presne to auto, ktere pouzivaji vsude tam, kde na autech zavisi lidske zivoty a kde je vsude kolem divocina s nejblizsi pomoci stovky a tisice kilometru, tedy nejakou variaci na tema Toyota Landcruiser. Land Rovery byly v divocine modni, tak pred padesati lety, dneska zcela odkecana auta, firma se zivi prodejem luxusnich vozitek pro metrosexualy. Skutecnym pracantem uz jsou jenom Toyoty.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů