Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel OnStar – na rok zdarma, pak za 250 Kč za měsíc

Aktuality
Michal Štengl | 21.10.2016
foto: Michal Štengl
Český importér oficiálně spustil provoz telematického systému OnStar. Ten najde ukradené auto, na dálku ho znehybní, přivolá pomoc, udělá servisní diagnostiku nebo promění auto ve výkonný Wi-Fi hotspot. Jak funguje, jsme si vyzkoušeli v modernizovaných modelech Zafira a Mokka X.

Systém OnStar byl pro Evropu oficiálně spuštěn vloni, v první fázi ale začal fungovat jenom pro vybrané západní země. Česká republika je hned ve druhé vlně. Nicméně OnStar již nějakou dobu funguje v USA, přičemž jeho prapůvod sahá někam až do roku 2003, kdy ho nabídl Cadillac. Tehdy byl ale založený hlavně na komunikaci s operátorem.

I nyní patří spojení s kvalifikovaným operátorem k hlavním službám a výhodám. Spojíte se s ním zmáčknutím tlačítka OnStar, které bývá obvykle na stropě poblíž zpětného zrcátka nebo přímo na něm. Operátoři sedí v britském Lutonu a jsou k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a co je velmi důležité, hovoří česky. Záleží ale na tom, jaký jazyk máte nastavený na svém infotainmentu. A co umí? Třeba najít a poslat cíl do navigace. Jednoduše operátorovi nahlásíte, co hledáte, třeba nejbližší pumpu nebo konkrétní adresu. Operátor zjistí polohu vašeho vozu, vyhledá cíl a pošle ho do navigace, řidič už jenom spustí navádění. Funguje to opravdu báječně.

OnStar funguje také jako e-call, tedy automatické volání po nehodě. Je-li vážná a dojde k aktivaci airbagů, systém automaticky vyšle tuto informaci spolu s polohou auta do call centra a operátor se okamžitě pokusí o kontakt s posádkou auta. Pokud se to nepodaří, okamžitě zalarmuje složky Integrovaného záchranného systému. Ve voze je ale speciální tlačítko SOS, které můžete použít i v případě, že se Vám nebo někomu z posádky udělá špatně.

Služba OnStar by také měla pomoci najít ukradené auto. Nahlásíte-li policii ztrátu svého vozu, operátor, se kterým se spojíte klasickým telefonem, má možnost se pokusit vůz lokalizovat. Používá k tomu nejen GPS signál, ale také mobilní síť 4G/LTE. A jelikož má vůz velmi citlivý zesilovač signálu, dokáže vůz najít i v podzemních garážích hodně hluboko pod zemí. Na dálku ho může znehybnit, a to tím, že nedovolí další nastartování. Například v USA lze pomocí OnStar auto vypnout i za jízdy, u nás to legislativa neumožňuje. Lokalizovat auto se ale hodí i ve chvíli, kdy třeba na velkém parkovišti zapomenete, kde vlastně stojí. V takovém případě může operátor auto roztroubit a rozblikat. Tuto funkci ale můžete spustit i sami pomocí chytré mobilní aplikace, která navíc umí auto zamknout nebo odemknout. Můžete si ale i zkontrolovat stav paliva a další provozní informace.

Další službou je diagnostika, kdy OnStar automaticky upozorní zákazníkem zvoleného dealera na možné technické problémy. Jemu (ale i majiteli auta) může OnStar měsíčně posílat email s diagnostikou technického stavu vozidla. OnStar ale funguje i jako asistence v případě, že máte nějakou poruchu na cestě. Operátor dokáže na dálku zjistit problém, čímž se usnadní a urychlí řešení. Diagnostické služby může využívat i správce foremních fleetů, protože díky OnStar dokáže snadno spravovat auta, monitorovat spotřeby, jejich opotřebení nebo tlaky v pneumatikách. Lépe také dokáže plánovat servisní prohlídky.

OnStar dokáže proměnit automobil ve výkonný Wi-Fi hotspot, na který se může připojit až sedm zařízení. Díky výkonnému přijímači 4G/LTE má signál i tam, kde má telefon potíže.

Tato telematická služba je dostupná do všech modelů Opel. V základu ho obvykle dostanete u vyšších výbav, u nižších se za něj připlácí 11 000 korun. Na první rok máte služby OnStar zdarma, pak se platí buď 2499 Kč za rok, nebo 250 Kč měsíčně. Diagnostické služby jsou předplacené na pět let. Wi-Fi datové připojení je na zkoušku zdarma na tři měsíce, resp. 3 GB, pak si můžete vybrat mezi třemi tarify. Denní s limitem 1 GB stojí 199 Kč, měsíční s 5 GB vyjde na 399 Kč a za roční se 100 GB dat zaplatíte 3990 Kč.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů