Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ovládání gesty již brzy i v autě: BMW hodlá zrušit dotykové displeje a nahradit je holografickým systémem

Aktuality
Michal Štengl | 21.12.2016
foto: Michal Štengl
Mnichovský výrobce přiveze na výstavu CES v Las Vegas nový infoteinment systém BMW HoloActive Touch, který je unikátní tím, že řidič se bude dotýkat holografického displeje promítaného v prostoru.


Kdo viděl americké sci-fi Minority report, asi si vzpomene na scénu, kdy Tom Cruise svými prsty a gesty rukou ovládal bleskově počítač. Něco podobného se stane realitou i v osobních vozech, tedy alespoň v těch s modrobílou vrtulí ve znaku. Automobilka BMW totiž ve svých laboratořích vyvinula zcela nové rozhraní mezi řidičem a automobilem, které nazvala HoloActive Touch. Lidé se s ním budou moci poprvé seznámit během výstavy Consumer Electronics Show (CES) 2017 v Lasech Vegas, která se koná od 5. do 8. ledna, a to v prototypu BMW i Inside Futur.

Systém HoloActive Touch funguje jako virtuální dotyková obrazovka. Řidič se nedotýká svými prsty žádného pevně zabudovaného displeje, ale virtuálního obrazu, který je promítán volně do prostoru. Umí zobrazovat různorodá ovládací tlačítka a tvůrci ho umístili do oblasti středové části palubní desky, tedy šikmo vpředu od řidiče za volantem, která je z hlediska ergonomie bezpečná. Systém se ovládá jednoduchými gesty a příkazy se potvrzují něčím, co by měl řidič vnímat jako hmatovou zpětnou vazbu. Pohyby řidičovy ruky, tedy přesněji řečeno konečky jeho prstů v tomto prostoru zaznamenává kamera. Jakmile se špička prstu dotkne jednoho z povrchů virtuálního ovladače, vydaný signál aktivuje relevantní funkci.

Koncept HoloActive Touch spojuje výhody klasického head-up displeje, ovládání gesty a přímého ovládání obrazovky dotykem. S head-up displejem se u BMW potkáváme přes deset let, ovládání palubního systému gesty si BMW vyzkoušelo u řady 7 a nově také u řady 5. HoloActive Touch uživatelům poskytuje přístup k široké škále služeb BMW Connected. Kdy se tato moderní technologie objeví v sériovém autě, zřejmě mnichovští prozradí až přímo na CES.

Tento veletrh konaný v Las Vegas je primárně věnovaný běžné spotřební elektronice. Sekce aut se ze skromné doprovodné akce proměnila v obří show, kde se prezentuje většina velkých automobilek. Časem možná bude na tomto veletrhu více značek než na těch klasických v Ženevě nebo ve Frankfurtu nad Mohanem.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů