Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot Traveller 2.0. Blue HDI - francouzský multivan

Testy
Michal Štengl | 24.10.2016
dalších 14 fotek
foto: Michal Štengl
Osmimístný Peugeot Traveller neskrývá ambice si vyšlápnout na ikonu mezi velkými MPV, Volkswagen Multivan. Ve srovnání s ním má asi jedinou zásadní nevýhodu. Je to Peugeot a mezi lidmi nemá takové jméno. Protože ve většině objektivních parametrů se mu vyrovná a v některých ho dokonce i předčí.
S příchodem nové generace užitkových automobilů změnil koncern PSA Peugeot Citroën (včetně participující Toyoty) modelovou strategii. Zatímco dříve se od sebe plechový van a verze pro přepravu lidí odlišovaly jen velikostí bočního prosklení a počtem sedadel, název měly stejný Peugeot Expert, resp. Citroën Jumpy, s příchodem nástupce tato dvě provedení od sebe striktně oddělili. A to jak charakterem, designem a výbavou, ale i názvem. Peugeot pro přepravu lidí se jmenuje Traveller, u Citroënu používají Spacetourer (jen u Toyoty přidali k názvu Proace pouze přívlastek Verso). Podobně začal rozlišovat své vozy třeba Mercedes-Benz, který má užitkové Vito a osobní provedení V.

Hotelové i rodinné taxi
Silnou stránkou Travelleru je velké množství verzí. Podobně jako dodávka se totiž nabízí ve třech délkách Compact, Standard a Long, přičemž i nejkratší provedení se 4,6 m může být devítimístné. Počet sedadel a jejich konfigurace je hodně různorodá, v ceníku Travelleru je této problematice vyhrazena skoro celá stránka. Vybírat můžete mezi 2+3+0, 3+3+0, 2+3+3, 3+3+3, 2+2+3 nebo 2+2+2. Možnosti se odvíjejí také od toho, zda zvolíte rodinnou verzi Family, která plní roli nástupce MPV 807, nebo se rozhodnete pro provedení Business, jež poslouží třeba jako luxusní VIP kancelář se stolkem a konferenčním rozvržením čtveřice sedadel.

Skvělá práce
My jsme měli k dispozici „rodinnou“ osmimístnou verzi s koženým čalouněním a konfigurací 2+3+3, kterou si dovedeme skvěle představit hlavně v roli luxusního hotelového shuttle. Z pohledu řidiče mám k jinak dobře ztvárněné přístrojové desce jen pár námětů ke změně. Příliš mi nevyhovuje otočný ovladač automatické převodovky. Vypadá sice zajímavě, když ale člověk potřebuje rychle přeřadit na zpátečku, třeba při otáčení na nějakém méně přehledném místě, tak bych raději asi uvítal klasický ovladač. Ale asi je to o zvyku. Z hlediska ještě lepšího komfortu bych jako řidič uvítal loketní opěrku na levé straně svého sedadla, protože ke dveřím to má loket daleko a ve výsledku to není tak pohodlné. Citlivější by mohlo být startovací tlačítko, které se musí zmáčknout poměrně velkou silou. A u testovaného auta mě zaskočil trhavý obraz z parkovací kamery, která má novou funkci pohledu ze shora, tzv. Birdview. Jsou to ale maličkosti, které by ještě zvýšily můj pocit spokojenosti z interiéru. K němu ale přispívá i masážní sedadlo, spousta odkládacích míst (hlavně ve dveřích) nebo logicky poskládané ovladače v příjemném dosahu.

Luxus pro osm
Jak už jsem naznačil, zkoušeli jsme osmimístnou verzi Family s konfigurací 2+3+3 s koženým čalouněním. Sedadla ve druhé a třetí řadě jsou plnohodnotná a dostatečně široká, takže průměrný člověk se rameny nedotýká svého souseda. Navíc sedadly se dá podélně posouvat. Přístup do třetí řady je vcelku přijatelný i díky širokým bočním posuvným dveřím, které jsou u vyšší výbavy Allure elektricky ovládaná. Otevřít je můžete buď tlačítkem na dálkovém ovladači nebo na přístrojové desce, nebo také máchnutím nohy pod zadním nárazníkem. Pokud potřebujete převézt více nákladu, dají se sedadla ve druhé i třetí řadě z vozu vyjmout, chce to ale spolupráci dvou lidí. Pokud cestujete v osmi, je třeba se smířit, že u námi zkoušené prostřední délkové varianty nezbývá v krajní pozici příliš mnoho místa na zavazadla. Vyjádřeno papírově je to 224 l po plato, resp. 798 l po strop. Oceňujeme samostatně otvíratelné okno v pátých dveřích. O příjemnou atmosféru pasažérů se vedle pohodlí nabízeného samotnými sedadly stará výkonná klimatizace, resp. topení se samostatnými výdechy ve stropě a skvělé odhlučnění motoru i podvozku. V našem případě interiér prosvětlovala skleněná střecha s roletkami.

Největší silák
Z nabídky naftových motorů, čítající tři naftové čtyřválce pracující se systémem SCR a kapalinou AdBlue, jsme zkoušeli nejsilnější 2.0 BlueHDi o výkonu 140 kW (190 k) a se 400 Nm spolupracující výhradně se šestistupňovým automatem Aisin. Když jezdíte sami, je to pro pohon zbytečně moc, pokud budete Traveller provozovat jako VIP shuttle a budete vozit lidi i do ciziny, tak je to rozumná volba. Asi by ale stačil i slabší 150k dvoulitr, jenže ten nedostanete s automatem, který se opravdu povedl, protože řadí sametově a rozumně z hlediska dynamiky i spotřeby. Ta se podle počtu pasažérů a typu provozu pohybuje od 6,5 do 8 l. Výkon motoru oceníte hlavně na dálnici, kde nemá problém uhánět 150kilometrovou rychlostí kopec nekopec.Ve srovnání s užitkovou verzí s lehkým motorem 1.6 BlueHDi působí osobní Traveller s dvoulitrem a automatem o poznání těžším dojmem. Neznamená to ovšem, že by to byl neohrabaný mastodont. Naopak, Traveller má skvělé manévrovací schopnosti a vyniká i podélnou stabilitou ve vysokých rychlostech. Stejně jako u dodávky je podvozek Travelleru skutečnou chloubou auta. Má trochu tužší pérování než u dodávek, což je dáno i většími 17“ pneumatikami s menším profilovým číslem. Stačí ale jeden dva lidi navíc, aby začaly adaptivní tlumiče AMVAC zajišťovat lepší komfort pérování. A jakmile auto naplníte sedmi pasažéry, péruje Traveller vysloveně sametově. V tomto ohledu je na tom lépe než několikrát zmiňovaný Volkswagen Multivan.

Přes milion
Jak už jsme uvedli, Peugeot Traveller se prodává ve dvou charakterově lehce odlišných provedeních Family a Business, přičemž obě existují ještě ve dvou výbavových stupních Active a Allure, resp. Business a Business VIP. Od sebe se ještě liší i tím, že zatímco rodinné provedení je k mání se třemi motory a třemi délkami karoserie, obchodní Traveller nelze mít s 1.6 BlueHDi a v krátké délce. K pořízení Travelleru potřebujete minimálně 641 300 Kč (akční cena), za které dostanete typ 1.6 BlueHDi 115 Active Compact. Ve standardu nechybí tempomat, přední okna v elektrice, dvouzónová klimatizace, automatické stěrače, rádio, zadní výklopné páté dveře a pětimístný interiér (2+3+0) s přístupnými bočními posuvnými dveřmi na obou stranách. Příplatek za prodloužení činí vždy 25 000 Kč, lepší stupeň Allure vyžaduje sáhnout pro dalších 181 500 Kč. V takovém případě už ale cena testované verze 2.0 BlueHDi 180 EAT6 Standard začíná na nemalých 1 167 650 Kč. Avšak i na tuto verzi poskytuje importér výraznou slevu, která cenovku stlačí pod milion korun. I tak je to přes neskutečně dlouhý seznam výbavy i vysokou kvalitu za Peugeot dost peněz. Na druhé straně za podobně vybavený Multivan zaplatíte minimálně ještě o několik set tisíc víc. A nesmíme zapomenout ještě na jednu věc. Pokud byste si chtěli pořídit Traveller na horskou chatu, za částku lehce přes 200 000 Kč si můžete objednat čtyřkolku (přestavba od firmy Dangel).



+ variabilita interiéru
+ velký vnitřní prostor
+ celkové odhlučnění
+ jízdní vlastnosti a komfort pérování
+ servis na dva roky zdarma

- trhavý obraz parkovací kamery- na Peugeot vyšší cena- adaptivní tempomat neumí zastavit

technický popis

karoserie
typ MPV

rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4956
šířka (mm) 1920
výška (mm) 1890
rozvor (mm) 3275
rozchod kol vpředu (mm) 1627
rozchod kol vzadu (mm) 1600
světlá výška (mm) výrobce neudává
provozní hmotnost (kg) 1628
maximální hmotnost (kg) 2725
počet míst (os.) 9
objem zavazadlového prostoru (l) 224/2100/3600


motor
typ vznětový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1997
kompresní poměr 16,0:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 130 (177)/3750
max. točivý moment Nm/ot./min. 400/2000

výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 9,8
max. rychlost (km/h) 170

spotřeba
město 6,3
mimo město 5,5
kombinovaná 5,9
CO2 (g/km) 155


převodovka
typ převodovky automatická
počet rychlostních stupňů 6

palivová soustava
palivo nafta
objem nádrže (l) 69

přenos hnací síly
pohon předních kol

zavěšení kol
vpředu McPherson
vzadu víceprvkové

cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 937 750 Kč


Hodnocení
brzdy 1,5
design 2
dílenské zpracování 1,5
dynamika motoru 1,5
jízdní komfort 1,5
ovladatelnost 2
prostornost 2
pružnost motoru 1,5
řazení 1
řízení 2
sedadla 1,5
spotřeba 2
výhled z vozu 1,5
zavazadelník 2
Hodnocení 1,68

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
md11fr, 06.11.2016 11:04
ať počítám jak počítám, pořád mi vychází 2+3+3 na osm .-).-)
danet - redakce TipCars, 09.11.2016 08:39
Ano, jak počítáte, je to osm míst. Jenom jsem to vzal tak, že sedm míst pro pasažéry, což ale může být matoucí. Takže je lepší napsat skutečné osmimístnou.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů