Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Oprava vstřikovačů u Fordu Mondeo TDCi

Poradna
Martin Vaculík | 02.03.2007
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Poslední dobou nám došlo několik dotazů na podobné téma: Mám Ford Mondeo TDCi se závadou na vstřikovačích, hrozí mi drahá výměna. Čtu poradny na TipCars.com a dozvěděl jsem se, že vstřikovače je možné ve specializovaných diesel-servisech opravit. Pár jsem jich proto obvolal a všude mi řekli, že vstřikovače zatím neopravují. Jak to tedy je?


Odpověď

Common Rail od firmy Delphi byl na tomto místě probírán několikrát. Nejen v souvislosti s Mondem 2,0 TDCi, ale třeba také s Focusem 1,8 TDCi, renaulty 1,5 dCi, Kií Carnival 2,9 CRDi či Hyundai Teracan s tím samým motorem. Krátká životnost vstřikovačů je od začátku problémem tohoto systému, často však nejsou samy viníky. Atypické vysokotlaké čerpadlo s vačkovým kroužkem (radiální konstrukční princip Lucas) se totiž rádo zadírá, pak vytváří ocelové piliny, které buď zcela zablokují vstřikovače, v menším množství a mikroskopických rozměrech pak jen zhoršují jejich stav, zpomalují reakce, zhoršují těsnost – zvyšují zpětný tok. Píši to sem proto, že každý, kdo má závadu na vstřikovači, by se měl zabývat stavem čerpadla, které může být toho příčinou. Dobré diesel-servisy čerpadlo při každé závadě vstřikovačů rozebírají a mění uvnitř nejnamáhanější součásti – botičky a válečky. Problémem je, že kovové piliny bývají obvykle v celé palivové soustavě, vinou zpětného vedení paliva i v nádrži. Ty nejmenší z nich snadno projdou filtrem a pokračují v ničení vstřikovačů. Správně by proto měla být měněna i celá nízkotlaká větev vstřikování. Nejlepší však je nenechat choulostivé čerpadlo zadřít. Používejte aditiva s mazivostní přísadou či povýrobně aditivované pohonné hmoty, které na našem trhu prodávají značky Benzina, OMV a Shell.

U vstřikovačů Common Rail se obecně vyskytují hlavně dva problémy. Za prvé nadměrný zpětný tok (přepad), za druhé pak hlučnost, kouřivost, snížený výkon, jedním slovem únava.

Nadměrný zpětný tok se projevuje nejdříve pouze v situacích, kdy potřebujete plný výkon motoru. Čerpadlo nestíhá vytvořit požadovaný tlak v zásobníku, načež řídicí jednotka zpanikaří a přepne motor do nouzového režimu. Osobně mohu říci, že nic horšího dnešní auta už snad neumějí, představte si, že se vám to stane při předjíždění (což se také stane, protože i plynule jezdící řidič v tu chvíli sešlápne plný plyn), které jste si vyměřili skutečně nachlup. Tato závada ohrožuje na životě vás, ne však motor. Postupně se přepad vstřikovačů dále zvětšuje a k jejímu vyvolání stačí stále méně. Po opětovném startu je vždy vše zdánlivě pořádku.


TIP: PORADNA: Jaký diesel pro Fod Mondeo? TDDi nebo TDCi? (doplněno)

Únava vstřikovačů znamená, že miliony zdvihů deformovaná, přítomností pilin, nečistot či suché (rozuměj málo mazivé) nafty přidřená jehla se již nehýbe dostatečně rychle nebo na to nemá dost sil utahaný solenoid. Pak se vstřik zpožďuje, dávkování je nepřesné, nekvalitně rozprášené palivo déle hoří a píst vytlačuje ještě hořící směs. Tato závada neohrožuje uživatele, méně citliví motoristé si jí ani nevšimnou, ale může skončit dírou v pístu, často i havárií motoru.

Od doby, co píši o dieselech, jsou „za dveřmi“ opravy vstřikovačů Delphi. Diesel-servisy již často mají potřebné vybavení k jejich měření, stále však nejsou schopny určit kalibraci (vstřikovače jsou z důvodu ekonomiky výroby tříděny do tolerančních polí dle reakcí a dávek, to se může při opravě změnit, nová kalibrace musí být nahrána do řídicí jednotky vozidla, aby ta věděla jak se vstřikovačem pracovat). Ukazuje se, že celý proces je náročnější než se čekalo, že zkušební stanice budou potřebovat dodatečné chlazení nafty atd. Nicméně nyní se zdá, že horizontu pár měsíců lze už věřit. Generální oprava jednoho vstřikovače by měla stát kolem čtyř tisíc Kč. Nyní v diesel servisu stojí jeden nový asi 5800 Kč (bez DPH), zhruba o něco málo více v exchange systému fordu.

TIP: PORADNA: TDi, TDCi nebo HDi

V případě, že Ford Mondeo trpí nadměrným zpětným tokem vstřikovačů, mají pro něj diesel-servisy nyní principiální řešení. Sklon k projevení této závady byl totiž u mondea vysoký proto, že čerpadlo má z výroby jen malé výkonové rezervy. To znamená že již mírně protékající vstřikovače, se kterými by jiný systém ještě najezdil sto tisíc km, způsobují pokles tlaku v railu. Čerpadlo je možné přestavět na vyšší výkon, s čímž je zároveň vyměněna většina komponentů, které podléhají opotřebení. Je to možné brát jako jeho generálku. Citelně tím prodloužíte život stávajícím vstřikovačům a hlavně až je za čas necháte opravit, budete mít jistotu, že čerpadlo je nejen posílené, ale i ve stoprocentním stavu a neznehodnotí vám investici do injektorů uvolněnými pilinami.

Pokud však závada vstřikovačů spočívá v jejich únavě, motor je hlučný, klepe, poklepává, běží nepravidelně, kouří, pak upravovat čerpadlo nepomůže a vstřikovače vyměňte dříve, než je budete měnit i s motorem.

Na závěr však ač sám dieselový guru musím říci, že automobilový průmysl a opravárenská lobby zdá se mi něco nechápou. Pro chudého člověka, který si píše o rady na tipcars, je ochoten studovat zmatené odpovědi, učit se druhy a poddruhy vstřikovacích zařízení, jsou i tyto levné opravy dosti drahé. Celá technika dieselů je tak náročná, že vybavení diesel-servisu stojí přes pět miliónů a než za pár let zastará, musí se zaplatit. A ten, koho nezabolí vydat dvanáct tisíc za nápravu chyby výrobce, ten zase obvykle nechce řešit takovéhle blbosti a vůz raději vymění.

PS: Diesel-servisy schopné řešit Mondeo TDCi a spol. jsou ty ze servisní sítě Delphi. V Jižních Čechách doporučuji pana Radu ze Soběslavi, v Praze holešovický Ford Hale, na Moravě PAS Zábřeh, ve Slezsku ostravské bratry Sobkovi.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mufik.martin, 05.03.2007 07:50
Dobrý den, mám dotaz, tyto závady o kterých jste psali výše platí pro všechn yTDCI nebo jen pro ty vyrobené před 3/2003?Všude v poradných i v časopise Auto Diesel pan Vaculík píše, že od modernizace (faceliftu) 3/2003 je TDCI stejně poruchové, jako jakýkoli jiný commonrail (vyjma japonců, ty jsou na tom lépe). Je to tedy pravda? Mám se při výběru mondea TDCI po faceliftu bát sáhnout po naftě a vzít raději commonrail od konkurence (HDI) nebo si nepomůžu a riziko je absolutně stejné? Všude se mluví o problémec TDCI, ale nikde se nemluví o problémech třeba HDI, JTD atd, nebo se mluví jen zřídka. Jak to tedy je s TDCI po faceliftu?
Ado, 05.03.2007 08:21
Možno trochu mimo, ale má niekto z vás skúsenosť koľko by mali vydržať vstrekovače v benzínovom motore povedzme 1,6.? A prípadne čo má vplyv na ich deštrukciu (kvalita benzínu, štýl jazdy...)?
Pavel, 05.03.2007 14:04
Já nedávám do souvislosti přímý vstřik a proměnné časování ventilů. Jen jsem mudroval, že slušných motorů za rozumnou cenu moc není. Nejsem na palici, abych si na roční proběh 18000 km kupoval "naftu". Problém GDI je v údržbě, spousta lidí ještě nepochopila, že v autě se olej mění a ne dolejvá. Když někdo napíše, že do GDI leje 15W-40, protože je to už starý motor, tak by mě šlak trefil. Pak brble, že mu klepou ventily a motor stojí za ....
pegtr, 18.01.2017 19:19
U Sobka ve Frýdku jme nechali zrepasovat 2 vstřiky z toho jeden zrepasovali dobře druhý sice funguje ale ne tak jak by měl a k reklamaci se nějak moc nemají. Auto nejede úplně 100%ně. Tak uvidíme jak dopadne reklamace. Sice uznali že vstřikovač je špatný protože neprošel testem ale ale reklamaci nechtějí uznat. Ještě napíšu jak to dopadne.
pegtr, 19.01.2017 21:59
To je pravda, pokud diesel commonrail tak funglovku už bych si nekoupil auto které má najeto 180tkm a víc. Už jsem se vyléčil
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů