Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pozor na končící platnost řidičáku

Aktuality
Michal Štengl | 18.01.2017
foto: Michal Štengl
Nejste náhodou mezi 760 000 řidiči, kteří si ještě nevyměnili nový průkaz? Pokud si nepamatujete, kdy naposled jste si dělali nový řidičský průkaz, vřele doporučujeme se podívat do peněženky. Letos totiž končí platnost přes 1,1 milionu oprávnění. Tak ať nezaplatíte až 2500 Kč za pokutu.


Rok 2007 byl z hlediska vydaných řidičáků nejvytíženější v historii, celkem totiž bylo vydáno 1 146 518 kartiček s dobou platnosti deset let. Více než třetina lidí, asi přes 380 tisíc, si to již uvědomila a nechala si řidičský průkaz vyměnit. Jenom v prosinci loňského roku si na úřad došlo přes 45 000 řidičů. Jenže ještě přes tři čtvrtě milionů jich to neudělalo. Nejvíce řidičských průkazů zbývá k výměně v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, v součtu spolu tvoří přibližně 37 % všech řidičáků s končící platností.

Z hlediska věku se výměna nejvíc týká skupiny řidičů ve věku nad 61 let, kde končí platnost přes 260 000 průkazů. V roce 2007 bylo nejvíc řidičáků vydáno v březnu, říjnu a v listopadu, takže v tomto období se dá na úřadech očekávat pořádná mela. S návštěvou úřadu byste rozhodně neměli vyčkávat, ideální je se objednat přes internet. Vyhnete se tak zbytečným frontám, které zcela určitě nastanou před prázdninami a na konci roku. O nový řidičský průkaz lze navíc požádat 3 měsíce před skončením platnosti a jeho vydání je bezplatné. Jenom si musíte počkat cca 20 dnů. Pokud nechcete čekat, expresní vydání do pěti dnů vás vyjde na 500 korun.

Co potřebujete k obnovení? Stačí mít platný průkaz totožnosti, současný řidičák a na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) donést jednu průkazovou fotografii.

Pokud vás zastaví policejní hlídka s propadlým řidičským oprávněním, hrozí vám na místě pokuta až 2000 korun, v případě správního řízení je sankce o pět set korun vyšší.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 19.01.2017 16:46
Na rozdíl od starých knížek, kde nebyla platnost uvedena, tak u těch plastových kartiček je platnost jen 10 let. Mnoho lidí si myslí, že už mají ten nový, že jsou v pohodě, tak nejsou. Já jsem takhle jezdi se čtyři měsíce propadlým řidičákem.

Pokuta 2500 je jen od policajtů, ti to musí nahlásit na úřad a ten může zahájit správní řízení, kde to může být výrazně dražší. Policajti pokutují za jízdu bez platného řidičáku a úřad za to, že jste si ho nechali propadnout. I pokud už řídit nechcete, tak byste ho měli vrátit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů