Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pozornost od řízení nejvíce odvádí telefonování

Aktuality
Karel Směšný | 22.05.2015
foto: K. Směšný
Německý (ADAC) a Rakouský autoklub (ÖAMTC) zkoumali na uzavřeném polygonu Teesdorf, jak se projeví různé úkony řidiče za volantem na jeho soustředění na jízdu. Jako nejrizikovější činnost se ukázalo telefonování za jízdy, a to jak s použitím HandsFree, tak při držení mobilu v rukou.
Nevěnování se dostatečně řízení vozidla je nejen u nás jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. V Česku za rok 2014 policie ČR evidovala 14 098 dopravních nehod zapříčiněných právě nevěnováním se řízení a při nich zemřelo 72 osob a v Rakousku je to za stejné období 107 úmrtí.

Studie byla provedena na 66 dobrovolnících (muži i ženy). Obsahem bylo při městské rychlosti splnit pět úkolů: uskutečnit telefonní hovor bez hands-free sady, otevření krabičky s brýlemi a simulovat jejich nasazení, napít se z lahve umístěné ve schránce dveří řidiče, zvednout spadlou hračku dítěti sedícím v dětské autosedačce na zadním sedadle a nastavení navigace na čelním skle. Veškeré počínání bylo zaznamenáváno na video a měřící senzory zaznamenávající mozkovou aktivitu a srdeční tep.

Pro většinu řidičů je řízení již rutina a tak mají pocit, že se mohou věnovat dalším věcem navíc. Studie však ukázala, že 76 % řidičů zaměstnala navigace tak, že nemohli bezpečně zastavit před překážkou. Dobrovolníci jeli celých 56 metrů naslepo, při otevření lahve vody a napití se zjistilo to, že ruce řidičů nebyly na volantu v průměru 105 ujetých metrů. Jako vůbec nejhorším rozptylovačem řidiče se ukázalo telefonování za jízdy bez použití hands-free sady. Výsledky testů ukázaly, že se to týká jak mužů tak žen za volantem.

Pro hodnocení byl vytvořen index rozptýlení a použita stupnice od 0 do 100, kdy 100 znamená absolutní nesoustředění. 63 bodů získalo telefonování za jízdy, 61 bodů nastavení navigace, 53 pití z lahve, 40 nasazení brýlí a 32 zvednutí hračky dítěte.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů