Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pražský Rallysprint 2016 – stylové rozloučení se sezónou

Aktuality
František Mašek | 05.12.2016
dalších 64 fotek
foto: autor
Sobotní den patřil na pražském Strahově rychlým závodním vozům. Tato akce má letitou tradici. Již 22 let se v "Mikulášském" termínu sjíždějí do Prahy závodní speciály z celé republiky, ale i ze Slovenska, Polska, nebo Rakouska.

Celkem v sobotu čekalo na diváky 5 rychlostních zkoušek, které se odehrály v bezprostřední blízkosti servisní zóny umístěné mezi strahovskými stadiony. Diváci viděli celkem 3 okruhové rychlostní zkoušky s názvem TipCars Strahov a dvě krátké divácké speciálky s názvem SUBARU Nový LEVORG, které XXII. TipCars Pražský Rallysprint uzavřely. Rychlostní zkoušky navazovaly jedna na druhou v krátkém sledu a diváky na Strahově tak čekal prakticky nekončící proud motoristické zábavy. Pro návštěvníky bylo připraveno velké množství diváckých zón, kde mohli bezpečně sledovat tuto zajímavou rally přímo v centru Prahy.

Diváci se letos mohli těšit na velmi kvalitní startovní pole, jemuž vévodilo celkem 10 vozů kategorie WRC, či 12 speciálů R5 a S2000 a další atraktivní soutěžní automobily. Mezi největší lákadla XXII. TipCars Pražského Rallysprintu patřila účast loňských vítězů Jaroslava a Erika Melichárkových s Fordem Fiesta WRC či několikanásobného vítěze Pražského Rallysprintu Václava Pecha jun. s Petrem Uhlem, kteří se loučili s vozem Porsche 997 GT3. O stupně vítězů a o přízeň diváků bojovali i Tomáš Kostka nebo Jan Dohnal s Jaroslavem Křapkou s Fordem Focus WRC, nebo slovenský mistr republiky Pavel Valoušek či nejrychlejší český motoristický novinář Vojtěch Štajf v posádce s Karlem Janečkem se Škodou Fabia R5. Velmi rychlý junior a český vicemistr v rally Jan Černý netradičně diváky potěšil jízdou ve Škodě Octavia WRC. Polský šampion Grzegorz Grzyb či nejrychlejší muž v Rallysprint sérii Martin Vlček - oba usedli do Fordu Fiesta R5. K vidění bylo i množství atraktivních čtyřkolek s početným zastoupením značky Subaru, rychlé dvoukolky a nebo divácky oblíbené a atraktivní historické automobily, které nešetřily vděčnými smyky. XXII. TipCars Pražský Rallysprint již tradičně ukázal v technice i v jezdeckém obsazení výběr toho nejlepšího, co aktuálně český rallysport nabízí.

Pro všechny, kteří nemohli dění sledovat v okolí strahovského stadiónu, byl celý závod k dispozici live na youtube.com, což bylo vítanou novinkou. Komentovaný přenos totiž sledovalo přes 1000 diváků. Přálo i počasí, celý závod se jel na suchém asfaltu, což ocenilo i nebývale velké množství diváků.

Po velkém souboji se nakonec z vítězství ve XXII. TipCars Pražském Rallysprintu mohla radovat posádka Tomáš Kostka – Ladislav Kučera s Fordem Focus WRC, kteří sváděli velký souboj s Janem Dohnalem navigovaným Jaroslavem Křapkou, také s Fordem Focus WRC. Dohnal ale nakonec při jedné z okruhových rychlostních zkoušek obkroužil o jedno kolo méně a Kostka měl cestu k vítězství volnou. Druhé místo na XXII. TipCars Pražském Rallysprintu je velmi dobrým výsledkem slovensko – české posádky Martin Koči – Lukáš Kostka, kteří startovali s Fordem Fiesta R5. Třetí místo v silné konkurenci vybojovala posádka Vojtěch Štajf – Karel Janeček se Škodou Fabia R5, kdy motoristický novinář Vojtěch Štajf vyrovnal svůj nejlepší výsledek na Pražském Rallysprintu, kterým bylo dosud třetí místo. Za volantem nejrychlejšího produkčního vozu seděl Martin Semerád navigovaný Bogdanem Kondziolkou a nejrychlejší vůz s pohonem přední nápravy okolo Strahova vodila posádka Jakub Rejlek – Tomáš Hauptvogel, kteří závodili s Citroënem DS3 R3T.

Závěr samotného XXII. TipCars Pražského Rallysprintu byl ovlivněn úrazem jednoho z diváků, který díky neopatrnosti spadl z ochozu stadionu, který nebyl určený jako místo pro diváky. Tato nehoda neměla žádnou příčinu v probíhající automobilové soutěži, ale zásah záchranářů na místě si vynutil zrušení poslední rychlostní zkoušky a výsledky se tak započítávaly po odjetí čtyř rychlostních zkoušek.

Komentovaný záznam celé soutěže včetně rozhovorů můžete zhlédnout zde:

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů