Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Příští rok se začne stavět dalších 140 km dálnic

Aktuality
Michal Štengl | 09.10.2016
foto: Michal Štengl
Zatímco letos se začalo stavět kolem 70 km nových dálnic, v příštím roce to bude jednou tolik. Stavět se začne třeba dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře nebo dlouho očekávaný obchvat Frýdku Místku.

Tempo výstavby dálnic na našem území zdá se zrychluje. Zatímco v loňském roce bylo zahájeno zhruba 50 km dálničních staveb, letos se rozběhla výstavba více než 70 km. Příští rok se dokonce plánuje zahájení až 140 kilometrů dálnic (seznam úseků ve výstavbě i těch plánovaných najdete v přiložené tabulce a také v mapce). Podle vyjádření Ministerstvo dopravy dohání dluh zanedbané dálniční sítě, což je jeden z důvodů letošních rozsáhlých oprav, které výrazně komplikují život všem řidičům.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už vypsalo nová výběrová řízení na zhotovitele u celkem 20 staveb za 64 miliard korun. Tyto zakázky doplní 16 výběrových řízení na silniční stavby v celkové hodnotě 15 miliard korun, u nichž už soutěže běží. Informoval o tom ministr dopravy Dan Ťok na společném brífinku s ministrem financí Andrejem Babišem. „Rozjeli jsme výstavbu a nejpozději za pět let budou politici stříhat pásky na nových úsecích. Nejde ale pouze o sliby na papíře nebo na mapách, ale o konkrétní kroky, které děláme. Důkazem je zlepšená efektivita výstavby, loni historicky nejlepší rok ve výstavbě a opravách, letos ještě rychlejší realizace staveb. Letos čerpáme už 60 % rozpočtu, loni stejnou dobou 42 %, dříve i třeba jen kolem čtvrtiny rozpočtu,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Letos se ale snad konečně dočkáme otevření posledního úseku dálnice D8.
Zvýšené tempo výstavby ve srovnání s minulostí se podařilo díky úzké spolupráci resortu dopravy a financí, díky níž se mnohem rychleji uvolňovaly prostředky na přípravu staveb. Na všechny významné stavby tedy budou vypsány tendry na zhotovitele a v příštím roce se postupně začnou realizovat. „Letos máme v rozpočtu na dopravní infrastrukturu 76 miliard, příští rok je pak celkem i s evropskými penězi 82 miliard. Do oprav dáváme 12 miliard korun na dálnice a silnice I. tříd, příští rok investujeme kolem 10 miliard korun,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.


Ministerstvo dopravy také už druhým rokem pomáhá krajům s opravami silnic II. a III. tříd, které jsou u nás ve velmi špatném stavu a na jejichž opravu jsou zapotřebí desítky miliard korun. Vloni kraje dostaly od ministerstva 4,5 miliardy a letos 3 miliardy, které se podařilo získat díky zlepšenému čerpání evropských prostředků. Nicméně jak to bude příští rok, není jasné. „Kraje chtěly silnice do svojí správy a dostaly na to trvale prostředky z daní. O své silnice se mají starat a my jim nemůžeme trvale lepit jejich díry v rozpočtu,“ vzkázal krajům ministr financí Andrej Babiš. „Když v rozpočtu na státní silnice a železnice ušetříme, rádi pomůžeme, ale nemohou se na naše prostředky kraje spoléhat, to je neodpovědné,“ uzavřel.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů