Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Registrační značky na přání přijdou v roce 2016

Aktuality
Karel Směšný | 29.10.2014
foto: Petr Šikl
Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, který ošetřuje i vydávání značek na přání, prošla v Senátu jednomyslně.

Účinnost zákona byla posunuta o rok, může za to mimo jiné i nepřipravenost centrálního registru nové značky správně evidovat. Na rok 2016 se odsouvá také zavedení povinného fotografování automobilů při prohlídkách ve stanicích technické kontroly.

Ministerstvo také plánovalo, aby si nově řidiči sháněli SPZky sami za cenu snížení administrativního poplatku za registraci. Jejich výroba přijde ročně stát na 300 milionů korun.

Individuální značky by měly být takzvaně doživotní - pokud se majitel rozhodne svůj vůz, na kterém již značku na přání má, prodat, stačí pouze navštívit příslušný úřad, kde mu ji převedou na jiný automobil.

Registrační značky na přání vyjdou potenciálního zájemce na 5.000 Kč za jednu tabulku, dvě značky na vůz budou tudíž stát 10 tis. Kč. Novela také dovoluje možnost získat i třetí registrační značku, například pro nosič jízdních kol - tato možnost se vztahuje i na standardně vydávané značky.

Pokud vše půjde podle plánu, první vozy s netradičními SPZ by se mohly na silnicích objevit od 1. ledna 2016.

Tip: Co čeká na řidiče v roce 2016, díl 3: registrační značky na přání

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů