Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault - Nissan - Mitsubishi: rýsuje se největší výrobce aut, který předčí i Toyotu a Volkswagen

Aktuality
Michal Štengl | 26.10.2016
foto: Michal Štengl
Každoroční přetahovaná mezi německým a japonským koncernem o to, kdo je největší výrobce aut na světě, už brzy skončí. Aliance Renault-Nissan totiž získala rozhodující podíl v automobilce Mitsubishi, čímž obě překoná. Šéfem se stane dosavadní předseda představenstva Nissanu Carlos Ghosn.


Automobilka Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zveřejnila detaily obchodní transakce se značkou Nissan, která se nákupem 34 % akcií stala největším podílníkem MMC. Nissan za akcie zaplatil 237 miliard jenů, což je v přepočtu asi 57 miliard korun. Investici automobilky Nissan přivítali tři největší akcionáři MMC – Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation a The Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ. Uvedená trojice akcionářů bude společně s automobilkou Nissan držet více než 51 procent akciového podílu.

Nissan ale mohly akcie vyjít mnohem dráž, nebýt skandálu z letošního dubna. Pikantní na této transakci je to, že obě značky již spolu na japonském trhu pět let vyrábějí minivozy (tzv. K-cars). A byl to právě Nissan, který letos upozornil na nesrovnalosti v uváděných spotřebách u těchto aut s logem Mitsubishi, a tím i odstartoval velkou aféru. Ta pochopitelně značku MMC výrazně oslabila, což se odrazilo na hodnotě jejich akcií. A v tu chvíli přišel Carlos Ghosn se zajímavou nabídkou investice. Zda to byl cílený útok, se neví, nicméně vzhledem k ostřílenosti tohoto manažera bychom se tomu ani nedivili.

Výsledkem začlenění Mitsubishi do aliance Nissan – Renault bude největší výrobce aut na světě. „Rozšířená aliance bude představovat jedno z největších automobilových uskupení na světě, vykazující ve fiskálním roce 2016 celoroční prodeje v objemu 10 milionů vozů,“ uvedl Carlos Ghosn. Spojením Nissanu a Mitsubishi má vzniknout celá řada synergií, která má snížit náklady a zvýšit profitabilitu. Úspory má přinést společný nákup či využívání a sdílení technologií či podvozkových platforem. Mitsubishi je velmi silné v hybridních technologiích, Nissan zase v elektrických pohonech. Více se budou také koordinovat celosvětové výrobní kapacity i prodejní síť.

Mimochodem není to poprvé, co se značka Mitsubishi Motors Corporation stala součástí nějaké větší automobilky. V březnu 2000 se totiž MMC začlenila do koncernu DaimlerChrysler. Toto partnerství však přineslo víc škod než užitku, takže v listopadu 2005 se Daimler zbavil posledních akcií MMC. Uvidíme, zda nové spojení vyjde lépe.


Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů