Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Trafic L1H1 - první Renault, který mě bavil....

Recenze uživatelů
HoNZA (41) - Česká republika | 24.05.2016
foto: depositphoto
Zdravím Vás. Mám za sebou zajímavou zkušenost. Na cestu na Slovensko jsme si s kapelou půjčili kamarádův Renault Trafic 1.6 dCi 103 kW biturbo ve verzi Passenger. Celkem jsme najeli 1400 km za 6 dní.
Značka:Renault
Model:Trafic
Typ:L1H1
Bližší označení:dCi 140
Karoserie:nerozhoduje
Objem motoru:1590
Palivo:nafta
Rok výroby:2014
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:5000
Najeto km nyní:17000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:7.7
Poruchy:ne
Předchozí vozidlo:Abarth 500

Zdravím Vás.
Mám za sebou zajímavou zkušenost. Na cestu na Slovensko jsme si s kapelou půjčili kamarádův Renault Trafic 1.6 dCi 103 kW biturbo ve verzi Passenger. Celkem jsme najeli 1400 km za 6 dní. Zkusím na následujících řádcích popsat jak na mne auto zapůsobilo.

Exteriér:
Krásy auto moc nepobralo. Velké šikmé oči a hladová tlama chladiče působí tak, že by se jeden lekl. Předchozí verze byla zajímavější a elegantnější. Vymyslet esteticky hezký kvádr se stejně moc nedá a u tohoto auta má praktičnost přednost před vzhledem. Z druhé strany kamarád auto pořídil v oranžové metalíze s černě lakovanými detaily vč. znaku automobilky a kol, takže je to docela šmrncovní pohled.

Prostor:
Jedná se o krátkou, nízkou verzi Trafica. I když je to 'nejmenší' Trafic, tak je to velice prostorné auto. Auto je v této verzi osmimístné, vzadu s dělenými dveřmi /ne s výklopnou zádí/. Kufr je v této verzi relativně malý - má odhadem tak kubík. Přednost dostalo pohodlí pasažérů. Pokud je třeba větší kufr, je možné koupit delší verzi. Zadní trojlavice se relativně snadno vyndavá, ale práce je to pro dva, protože je to mrcha těžká. Po jejím vyjmutí z auta je nákladový prostor geniální a vejde se tam kompletní jazzová kapela. Místa řidiče a spolujezdce jsou nesmírně pohodlná a prostorná. Trochu zamrzí nastavování sklonu opěradla ráčnou a ne kolečkem, ale rychle jsem si zvykl. Opěrka pro pravou ruku řidiče je úzká, ale taky jsem si rychle zvykl. Posaz /sedačky jsou výškově stavitelné/ je nižší než v Transporteru nebo Transitu, připadá mi pohodlnější než ve zmíněných autech.

Výbava:
Auto má zesílené topení a klimu, s výdechy pro zadní řady sedaček /jeli jsme v cca -7 °C a topilo to bez problémů/. Vyhřívané sedačky, přední okna a zrcátka v elektrice, navigace /je to ta stejná jako v daciích - umí MP3, ale nemá CD přehrávač/. Dále tempomat, start stop (hned jsem to vypínal :-/ ), parkovací senzory, mlhovky, litá kola. Celkem slušná výbava, ale nic extra. Palubní deska nemá analogový tachometr, jen digitálně psané číslo. Dá se na to zvyknout, chvilku jsem si připadal jak na motorce ;-)

Motor:
Musím říct, že to je největší překvapení a důvod proč píšu tuhle zkušenost. Po dlouhé době jsem jel s autem, které má pod kapotou motor o menším objemu než dva litry. Čekal jsem, že to dojede z místa A do místa B a nic víc. Motor mne ale nadchl. Je naprosto tichý, velice pružný a ochotný se vytáčet. Auto je díky tomu dynamické /pocitově velice dynamické/ a nemá problém na dálnici udržovat 140 km/h v plném obsazení. I z této rychlosti ochotně zrychluje, sice nijak dramaticky ale až do 160 km/h celkem svižně. Že má motor dvě turba nejde poznat, jen z cca 1000 ot/min do 1400 ot/min je zátah slabší, ale v tomhle pásmu se motor objeví jen při rozjezdu. Jednička je krátká a tak je to jev zanedbatelný ;-). Pocitově bych motoru hádal objem kolem 2.5 litru /v práci jezdím s Hiluxem, který je zhruba stejně výkonný/. Spotřeba za celou cestu byla 7.7 litru dle pal. počítače. Tankoval jsem jen jednou, takže těžko soudit jak moc počítač lže. Při tempu, kterým jsme jeli ale musím říct, že jakákoliv hodnota pod 10 litrů na 100 km by byla dobrá - takhle jsem z toho byl opravdu vykulený ;-).

Jízdní vlastnosti:
Je to dodávka. Pohodlná, stabilní, ne zcela obratná. Rejd je výtečný, otočit se dá na pětníku. V zatáčkách se to chová hodně nedotáčivě, práce s plynem to moc neovlivní. Stabilizace je lehce přecitlivělá a hned vás klepne přes prsty. Motoru pak chvilku trvá než se z toho zásahu probere a zase zabere. Když je auto naložené na max, tak se jakoby vytratí pocit, že máte přední kola a ty se snáz na promrzlé silnici protočí /i na trojku/. Dá se na to zvyknout, ale milé to není. Spojka je měkká a nemá jednoznačný bod záběru. To ale pasuje dobře k celkově pohodlným vlastnostem auta. Plné i prázdné auto dobře péruje a brzdí. Co mi ale vadilo je jak to svítí v noci. Dálková světla jsou OK, ale klopená jsou bída s nouzí, přímo před autem je tmavá skvrna a když proti jedou auta tak máte pocit, že to nesvítí vůbec. Jde to trochu zlepšit mlhovkama, ale i pak to není žádná sláva /a navíc se to nesmí/. Regenerace DPF probíhá neznatelně.
Kamarád pořídil auto za asi 500 000,- bez DPH. Musím říct, že mne auto hodně překvapilo. První renault který mě bavil.

KladyZápory
motor  naložené má horší jízdní vlastnosti  
motor  -  
motor  -  
prostor  -  
-  -  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
1
Design
4
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.62
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů