Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Saab 9-3 - čerstvá láska

Recenze uživatelů
Karel IZERA (41) - Česká republika | 06.12.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Saab 9-3 | foto: Karel IZERA
Koupil jsem si před měsícem Saab 9-3 kabrio 2.0 rok 2000, najeto 230 000. Stál mě 65 000. Předchozí majitel vyměnil vodní pumpu, kapaliny a vše odladil.
Značka:Saab
Model:9-3
Typ: 
Karoserie:kabriolet
Objem motoru:1985
Palivo:benzin
Rok výroby:2000
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:236000
Najeto km nyní:236000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:měsíc
Průměrná spotřeba:10.2
Předchozí vozidlo:Mercedes-Benz Vaneo

Koupil jsem si před měsícem Saab 9-3 kabrio 2.0 rok 2000, najeto 230 000. Stál mě 65 000. Předchozí majitel vyměnil vodní pumpu, kapaliny a vše odladil. Tedy je po servisu. Vzal jsem ho na občasné cesty za klienty, kteří jsou někde dál než ve městě. Tedy nemůžu říci, že jsem po měsíci odborník na Saaba, ale zde jsou mé dojmy: to auto je kvalitativně někde jinde než Mercedes Vaneo rok 2002, VW Passat rok 2000. To jsou auta, která jsem měl a mohu srovnávat. Prostě je to jiné svezení. Je tiché a to i přesto, že má plátěnou střechu, velmi pohodlné - má věci více promyšlené.

Díky SID informačnímu displeji jsou vidět problémy, které auto má jasně a přehledně. Když mi odejde potkávací žárovka, na displeji se mi napíše, že si ji mám zkontrolovat. Nemusím tedy čekat až si toho nějak všimnu díky problikávání od ostatních aut. Dochází voda v ostřikovačích, napíše mi to na SID displeji, ať ji doleju. No super. Tohle jsem u žádného z aut neviděl. Neříkám, že to nemá nějaký jiný vůz taky, ale pro mě to bylo příjemné překvapení a neměl to ani o dva roky mladší Mercedes.

Zabezpečení je také o řád jinde než celý koncern VW. Zabouchl jsem si jediné klíče v kufru a sehnat zámečníka, co to otevře, byla fakt dřina. Všichni se při vyřčení Saab začali křižovat, že na to nic nemají a nedávají to. Pak to jeden otevřel speciálním nástrojem po hodině laborování. Pro zajímavost ta zkušenost mě vyšla na 1600,- Kč a hned jsem si šel nechat udělat náhradní klíč. Ten mi udělali i s čipem, ale jaké bylo jejich i moje překvapení, když jsme zjistili, že čip je svázaný i s dálkou. Tedy pokud auto neodklepnete dálkou nebo nenaprogramujete řídící jednotku na ten nový čip, auto nenastartujete. Tedy v tomhle bezpečnost palec nahoru. Naštěstí Suchomel v Ústí nad Orlicí to umí naprogramovat do řídící jednotky.

Jízda je plynulá a jde hezky za plynem, lépe se mu jede (je živější) samozřejmě ve vyšších otáčkách, ale vůbec nemá problém se pohybovat téměř neslyšně i v malých. Do zatáček je trochu těžkopádnější a mám pocit, jakoby tolik v ostřejších zatáčkách nesedělo jako jiná auta, ale to může být jen pocit, rejd by mohl být také trochu větší - když projedu výmoly, auto se klepe, ale to je z důvodu, že je to kabriolet. Prý je to normální, protože není auto zpevněné střechou, když je střecha nahoře, klepání je téměř pryč. Jiné kabrio jsem neměl, tak nemohu soudit.

Prostě po měsící ježdění jsem z něj pořád nadšenej. Za tu cenu naprosto. Díly jsou opravdu relativně levné a je hodně aut na vrakovištích. Pokud chceš v ČR nejakého specialistu na Saaby, doporučuji zmiňovaného Suchomela z Ústí nad Orlicí. Jezdí k němu Saaby z celé ČR. Dělá je již hezkou řádku let. Dej to do Google, najdeš ho. Jinak když bylo lepší počasí a jel jsem se střechou dole, černé auto se sedačkami ve světlé kůži, anténa nahoře, 6 repráků v základní výbavě vyhrávalo do okolí, pár lidí mi po zaparkování to auto pochválilo, že je opravdu hezké a klienti měli pocit, že je obírám, když si můžu dovolit takové auto. :) A to stálo 65 000. :) Tedy po měsíci a stává se ze mě zapřísáhlý Saabista. :)

KladyZápory
Na kabriolet vcelku prostorný  Klepe se - je to kabriolet  
Skvělý vzhled  Trochu menší rejd  
Velmi tichý  Spotřeba přes 10 litrů  
Vyladěné ovládací prvky    
Příjemné svezení    





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
4
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
4
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
GSX1100G, 06.12.2016 08:06
Není na hodnocení trochu brzo ? Nechci SAABa rozhodně shazovat, ale po měsíci jej hodnotit je trochu dost brzo. Napište recenzi po najetí dalších 50.000km, nebo 5 letech. Možná už ten SID displej bude jen noční můra - nebo naopak...
Milouš1, 06.12.2016 11:36
No ale pán již píše, že hromadu kilometrů najeto má... tak proč by měl ješět něco psát po dalších 50t.km..? To auto své kvality ukázalo nyní s tímto nájezdem... měl jsem taky kdysi VW Passata a po 8t.km jsem musel měnit všechny ložiska v kolech... hučely.. SAAB je dobrá volba!!!
auticky, 07.12.2016 10:56
Já tohle auto mám, už několik let, na letní ježdění pro zábavu. S motorem 2,0i 96 kw bez turba, chtěl jsem to tak, mít co nejméně starostí s motorem. Motor drží, spotřeba oleje nulová, převodovka také, spojka výměna nebyl problém. Bohužel ale dál to tak jednoduché to není. U všech začnou dříve či později prolínat hydraulické válce mechanismu střechy (jsou čtyři velké a jedna menší pístnice).

Nejdou snadno opravit (válce jsou nerozebiratelné), takže je to komplikace. To je asi největší průšvih, co se s tímhle autem děje. Karoserie se hodně kroutí, mě trochu pomohla výměna pružin, repase předních ramen, drobné kmitání se hodně snížilo. Ještě by to chtělo nové tlumiče (Billstein jedině), ale jsou drahé -)) Chronický problém je ruční brzda, úplně všem odchází pixely SID - displej, ale je to jen spoj, lze to opravit snadno (výměna spojovací folie příp. znovu přitlačení té staré). Opravdu to nejde udržovat bez někoho kdo se v Saabech vyzná, má původní diagnostiku (ani radio nelze přendat bez odhlášení a přihlášení v diagnostice, totéž D.O + alarm, klíče). Takže... držím palce -)).
danet - redakce TipCars, 07.12.2016 14:39



Dobrý den, budeme rádi, když o svém Saabu napíšete recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů