Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat Leon ST - jistá dávka emocí

Recenze uživatelů
Marťas (34) - Česká republika | 27.04.2016
Auto jsem koupil na konci minulého roku. Leon zvítězil z pětice Toyota Auris, Honda Civic, Škoda Octavia, VW Golf a Seat Leon. Výraznou nahrávkou pro koupi byla cenovka a svěží vzhled.
Značka:Seat
Model:Leon
Typ:ST
Bližší označení:1,4 TSI
Karoserie:kombi
Objem motoru:1400
Palivo:benzin
Rok výroby:2015
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:11000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:4 měsíce
Průměrná spotřeba:6.5
Předchozí vozidlo:Nissan
Ahojte,
napíšu malou recenzi na Leona ST 1,4 TSI. Je to spíš dojem po koupi nového kusu, než exkurz do spolehlivosti modelu. Po najetých 11 tis. km se ještě moc o spolehlivosti nedá mluvit.
Auto jsem koupil na konci minulého roku. Leon zvítězil z pětice Toyo Auris, Honda Civic, Škoda Octa, VW Golf a Seat Leon (vše combi). Výraznou nahrávkou pro koupi byla cenovka a svěží vzhled. Koupil jsem skladový kus, ve výbavě Style, s 1,4 TSI, 92 kW, za cenu mírně převyšující 400 tisíc Kč.

Motor:
Po 8 letech jsem znovu vlastníkem benzínu. Jako velký skeptik vůči benzinovým turbo - motorům volím jednotku s nejmenším 'naturbováním': 1,4 92 kW. Jsem také velmi skeptický k downsizingu, ale mé první zkušenosti s motorem u mě vyvolávají kladné pocity.
Mám rád projevy naftových motorů a 1,4 TSI se v křivce chová docela podobně. Zátah začíná někde kolem 1500, pokračuje do 3 - 4000. Pak se už nic velkého neděje. Při větším zatížení ztrácí oproti naftovým motorům poměrně výrazně na tahu, ale není to nic, čím by se měl člověk extrémně vzrušovat. Jezdit se s tím dá. Dynamika je výborná do 100 km/h. Ve vyšších rychlostech, asi díky ploché výkonové křivce, zátah chybí. Pohodlná cestovní rychlost se může blížit ke 150km/h (podle vkusu). Ve 170 auto už výrazně ztrácí dech a naopak získává na plavnosti.
Spotřeba mě fascinuje. Jízdy s nohou na podlaze a s dálnicí ve 170ti se vlezou do 8 litrů. Normální pružná jízda (dálnice) leží mezi 5,5 - 6,5 litry podle pal. počítače. Můj klame přibližně o 0,3 litru.
Zvuk motoru uvnitř má při akceleraci jemný sportovní nádech. Zvuk motoru zvenčí se při volnoběhu rovná šicímu stroji.

Interiér
Sedadla (přední) a výbava jsou u stupně Style ok. Z výbavy: klima, pohodlné sedačky, tempomat, el. okna a zrcátka, automatické stěrače, pal. poč. na středovém panelu, 7 airbagů, mlhy a jiné.
Vše je relativně intuitivní a uživatelsky příjemné až na pár nešťastných nedostatků. Uspořádání nabídky multifunkčního displeje je zmatené a grafika ovládacích buttonů je ve stylu konce devadesátých let. Barevná kombinace v menu připomíná prostředí z her Mortal Kombat (pamětníci vědí:). Ačkoliv je panel natočený směrem na řidiče, grafické zpracování menu zaměstná pozornost řidiče až za hranu bezpečnosti. Tady rozhodně palec dolů a víra, že se snad bude dát časem nahrát do displeje nějaké nové menu. Další nedostatek: málo nastavitelná výška volantu. Rád sedím na sedadle více nahoře. Od určité polohy (velmi brzy), ale volant překrývá horní střed budíků. Měřím 181 cm. Další chybka: středový panel tlačí do pravého kolene (je vyosený směrem k řidiči). To je nepříjemné tak po 300 kilometrech jízdy. Stejně tak dokáží být nepříjemné drnčící reproduktory v basech už při malé hlasitosti.
Z některých ovladačů a částí interiéru jde cítit, že se na nich šetřilo. Tady ve srovnání se sourozenci Octou a Golfem Leon prohrává. Na druhou stranu, abych mu jen nekřivdil, jsem rád za jistou dávku emoce, která mi tak bytostně chybí u Japonců a nebo třeba u zmíněné Octávky. Mám to auto díky jeho charakteru prostě rád... Praktické je sklápění zadních sedadel z prostoru kufru.

Jízdní dojmy
Leonem mě baví jezdit, ale i zde jsou nějaké ale. Při přejetí některých příčných nerovností auto přinese ne úplně příjemný zvukový vjem,- jakoby se namísto přesného 'tucduc' ozvalo od kol 'tuckřápduc'. Možná by autu prospěla o maličko větší tvrdost nebo spíš tuhost. Při větším zatížení Leon na zádi výrazně klesne. Průjezdy zatáček a řízení jsou i přesto všechno ukázkové, auto rozhodně neuskakuje a drží skvěle stopu, správně nadimenzované jsou také brzdy. ESC systém zasahuje možná až příliš vláčně. Ve větších rychlostech auto začíná mírně plavat (kolem 170 km/h). Leon je zábavný v menších rychlostech a na zatočených okrskách. Na dálnici je příjemným nežíznivým společníkem, ale žádný zázrak se tu od něj nedá čekat ani v dynamice ani ve stabilitě při vyšších rychlostech.

Design
Vzhled je o názoru každého z nás. Evidentní je to, že seat urazil kus cesty a podařilo se mu nadefinovat výraznou a svěží tvář značky. Auto se mi líbí. Vzhled versus funkčnost ustupuje znovu charakteru auta. Králem praktičnosti v koncernu ve třídě zůstane Octa. Kufr Leona má příliš zkosené víko, zpětná zrcátka na dveřích jsou krásná, ale mohla být umístěna více vepředu. Speciální kritiku ode mě dostává mechanizmus na otvírání kufru schovaný v logu značky. Ten se v mrazivém počasí nedá otevřít a zlomíte si o něj nehet na palci. Drobnost, která mě ale už 3 x rozlítila.

Shrnutí
Leon je auto s výrazným charakterem. Díky tomu jak vypadá a a jak se chová mu asi každý, kdo se pro něj rozhodne, dokáže odpustit pár chyb. Množství chyb je podle mě v normě. Auto má pro mě vyhovující dynamiku a slušné jizdní vlastnosti a příjemnou spotřebu. Poměr cena/výkon je taky velmi slušný. Ale hlavně: i po najetých 11 tis. km mám pořád radost, když do něj sedám.
Jsem zvědav, co dokáže turbo motor na poli spolehlivosti po cca 150 000 km...









KladyZápory
neotřelý vzhled  některé ergonomické detaily  
jízdní vlastnosti  grafika multifunkčního displeje  
spotřeba    
dostatečná dynamika    
   





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
radek.slivaFB, 27.04.2016 20:01
Sice jsem se moc nedozvedel ale az na tech 8 litru pri 170 to je fajn...ale spotrebe na dalnici uz se tady napsalo dost :D
ilja86, 30.04.2016 13:12
Ja mám tento motor v Superbu 2.Kupovany novy 2015 a teraz naj 35tis km a zatial spokojnost .Predtym som ´mal Sup1 1.9TDI PD 85kw .Nevedel som si predstavit preto do Superba 2 1.4TSI 92kw ale po testovacej jazde u predajcu som nevahal.Ta 1.4 je fakt dobre vyladena a ma krasne jemny sportovy zvuk na 3000ot. Spotreba 6.4l podla palubneho pocitaca.
Netvrdim ze je to nejaká pila motor ale na normalnu sviznejsiu jazdu uplne stači.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů